Sok z malin to specyfik z domowej apteczki, po który chętnie sięgały nie tylko nasze babcie. Także współcześnie domowy malinowy sok jest uważany za skuteczne lekarstwo na przeziębienie. Warto mieć pod ręką sok z malin, który wzmacnia organizm i przyspiesza walkę z chorobą. A jak zrobić własny syrop/sok z malin w sezonie na te pyszne owoce?
Trzy przepisy na sok z malin (syrop)
Sok z malin to przede wszystkim znakomity sposób na wzmocnienie odporności i szybszy powrót do zdrowia. Ale stosować można go również na co dzień, nie czekając na „okazję” w postaci choroby. Sok z malin to znakomity dodatek do herbaty, grzańca, doskonale sprawdza się jako składnik deserów, lodów, budyniu, a także kaszy na gęsto. Po prostu trzeba mieć go pod ręką.
Prosty przepis na sok (syrop) z malin robiony w garnku „na gorąco”
Biorąc się za domową produkcję soku z malin trzeba powiedzieć o jeszcze jednej rzeczy — między sokiem z malin a syropem z malin jest drobna, ale istotna różnica. Sok to coś, co z założenia powstaje po wyciśnięciu owoców, bez dodatku cukru czy innych substancji smakowych, czy barwników. Do przyrządzenia syropu potrzeba malin, ale również cukru i zagotowania soku. Jednak smak czystego soku malinowego może nie zachwycać, a dodatek cukru w domowych przetworach przedłuża ich trwałość. Często sok/syrop z malin są określeniami stosowanymi naprzemiennie, w zależności od zwyczajów panujących w danym domu.
Składniki:
- 3 kg malin
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Malin nie myj, jeśli nie są zabrudzone i pochodzą z własnego krzaczka, lub jedynie delikatnie je przepłucz, by nie utraciły soku (są one bardzo delikatne i nietrwałe). Przełóż owoce do garnka i podgrzej często mieszając, by puściły sok. Przecedź sok i pulpę z owoców przez gęste sito, dodaj do pozyskanego soku cukier i zagotuj. Tak uzyskany płyn przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok. 10-15 minut.
Sok z malin z sokownika — przepis
Jeśli masz do dyspozycji sokownik, skorzystaj z niego do produkcji domowego soku malinowego.
Składniki na syrop/sok z malin z sokownika:
- 3 kg malin
- 1 kg cukru
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Maliny umieść w górnym garnku, zasypując je warstwowo cukrem. Do dolnego garnka wlej 1,5 litra wody i podgrzewaj. Gdy sok zacznie się wytwarzać, zlej go przez rurkę do wyparzonych butelek.
Sok (syrop) z malin bez gotowania — przepis „na zimno”
Składniki na sok z malin bez gotowania
- 1 kg malin świeżych
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Maliny przebierz, by usunąć nadpsute. Przełóż je warstwami z cukrem do dużego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik przykryj lnianą ściereczką i naciągnij na nią gumkę recepturkę. Słój odstaw w ciepłe miejsca i nakryj ręcznikiem, aby do malin nie dochodziło światło. Po 4 dniach zlej sok, dokładnie odciskając maliny. Następnie sok przecedź przez gęste sitko, żeby usunąć pestki. Przelej do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj 5 minut.
Siła malin. Dlaczego te owoce są tak wartościowe?
Maliny kochają chyba wszyscy — od najmłodszych, po starsze osoby. Dostępne w wielu odmianach owoce są odżywcze i zawierają wiele witamin i minerałów ważnych dla zdrowia.
fot. YelenaYemcuk/iStock
Maliny są skarbnicą witamin z grupy B, witamin C i E, zawierają również wapń, magnez, żelazo, potas. Stanowią źródło kwasów organicznych, pektyn, flawonoidów i garbników. Są również doskonałym źródłem błonnika (aż 6,7 g/100 g), który jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego i nie tylko. Maliny należą do owoców lekkostrawnych i niskokalorycznych. W 100 g malin znajdują się 33 kcal, więc można po nie sięgać na diecie odchudzającej. Te smaczne owoce są także bezpieczne dla cukrzyków, ponieważ ich indeks glikemiczny jest niski, równy 25.
Sok z malin — dlaczego warto go mieć pod ręką?
Sok z przygotowany z malin jest cudownym specyfikiem polecanym w okresie jesienno-zimowych infekcji. Warto go pić już przy pierwszych objawach osłabienia, gdy tylko czujemy, że coś nas zaczyna „łamać”. Wypijana wtedy gorąca herbata z sokiem z malin rozgrzewa organizm, i pomaga poczuć się lepiej.
Fot. iStock
Maliny były i nadal są chętnie wykorzystywane w medycynie ludowej, zarówno jako owoce jak i przetwory z nich, oraz jako napary z liści. Domowy syrop i sok z owoców malin polecany jest podczas przeziębienia i grypy jako specyfik zmniejszający gorączkę, rozgrzewający, ułatwiający wypocenie toksyn z organizmu. Maliny są źródłem kwasu salicylowego i benzoesowego, więc słusznie nadano im miano naturalnej aspiryny. Sok malinowy naturalnie działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspiera pracę układu odpornościowego, a przy okazji chroni przed wpływem wolnych rodników. Maliny zawierają antyoksydanty chroniące również przed rozwojem nowotworów, przedwczesnym starzeniem się organizmu, przed miażdżycą. Ponieważ działają uspokajająco i rozkurczająco na mięśnie gładkie, sok z malin oraz napar z liści warto pić przy bolesnych miesiączkach.