Lifestyle Uroda Zdrowie

Woda w kranie: 6 mitów, w które wierzyłaś

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
8 czerwca 2016
Fot. iStock / wundervisuals
 

Co wiesz o wodzie? Że twoje ciało zbudowane jest z niej w 70%. Że trzeba jej pić około 2 litrów dziennie. Że jest mokra. A poza tym?

Poznaj 6 powszechnych przekonań na temat wody, które nie są prawdziwe.

Mit nr 1. Woda nie uczula

Twoje dziecko cierpi na atopowe zapalenie skóry, a ty nie możesz pozbyć się egzemy na dłoniach? Coraz częściej czynnikiem alergizującym są składniki niesione przez wodę kranową: pyłki roślin, tlenki chloru, nikiel albo inny metal rozpuszczony w wodzie. Z kolei sole zawarte w kranówce wysuszają podrażnioną skórę i utrudniają leczenie alergii skórnych. Rozwiązaniem jest filtracja wody w łazience, na przykład przez filtr prysznicowy. Zamontowany przy słuchawce neutralizuje twardość wody i oczyszcza ją z alergenów.

Mit nr 2. Woda w butelce jest bardziej odżywcza niż woda z kranu

Dobra wiadomość jest taka, że najlepszej jakości minerały pobieramy nie z wody lecz z pożywienia. Pijesz ubogą wodę źródlaną? Nie szkodzi, twojemu ciału niczego nie zabraknie, jeżeli będziesz zdrowo się odżywiać. Zła wiadomość natomiast jest taka, że ani woda w butelce ani ta z kranu nie odżywiają prawidłowo naszego organizmu. Jedna stoi w plastiku i szybko traci świeżość, druga zbiera zanieczyszczenia z rur. A wracając do minerałów: woda w kranie ma ich zazwyczaj więcej niż np. średnio mineralizowana woda w butelce.

Mit nr 3. Dziś nieprzegotowana woda z kranu nadaje się dla dzieci

Choć zakłady wodociągowe dokładnie monitorują jakość wody, zdarza się, że skażona woda trafia do rur, zanim awaria zostanie usunięta. Woda kranowa zawiera również dwutlenkek chloru i fluorki, które przez wielu lekarzy uważane są za szkodliwe dla kobiet w ciąży i dzieci. Gotowanie pozwala nam pozbyć się mikroorganizmów, natomiast sposobem na chlor i inne substancje jest filtracja molekularna.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Mit nr 4. Woda pomaga odkwaszać organizm

Owszem, pomaga, ale nie każda. Woda z kranu i wody butelkowane mają zazwyczaj niskie pH, które dodatkowo zakwasza organizm. Skutki? Znasz je: bóle głowy, osłabiona odporność, wypryski…. W odkwaszaniu pomagają potrawy alkaliczne i taka właśnie woda. Można ją kupić w butelkach albo uzyskać w domu dzięki filtrowi molekularnemu. Taka domowa woda alkaliczna ma odczyn o wartości 8-10 pH, czyli bardzo korzystny dla odkwaszania organizmu.

Mit nr 5. Dziś wody się już nie chloruje

Pamiętasz zapach wody z kranu w czasach naszego dzieciństwa? W dzisiejszej kranówce mamy chloru o wiele mniej, bo część procesu uzdatniania przekazano filtrom z węglem aktywnym, wodę się również ozonuje. Jednak nasze nosy i kubki smakowe nadal nie są zadowolone: woda z kranu w niektórych częściach Polski potrafi naprawdę brzydko pachnieć i wyglądać. Dwutlenek chloru zawarty w wodzie zabija mikroorganizmy, niestety jego obecność w wodzie zmniejsza naszą odporność na zakażenia grzybami i drożdżami, powoduje wysuszanie i pękanie skóry, może też wywołać egzemę.

Mit nr 6. Skład wody z kranu jest znany

Woda kranowa to nie H2O, lecz w sumie około kilkuset różnych składników. Dokładne codzienne analizy laboratoryjne składu wody są bardzo drogie, wodę więc sprawdza się pod kątem stężenia kilkunastu niebezpiecznych czynników. Tymczasem skład wody zmienia się jeszcze po drodze ze stacji uzdatniania do naszych kranów. Okazuje się, że w kranówce można doszukać się nie tylko minerałów, ale również niepożądanych osadów z żelaza, manganu i innych substancji.

Teraz wiesz już więcej. Warto wybrać tzw. kranówkę, ale przy okazji zadbać też o to, by naprawdę była „zdrowa”.


Artykył powstal we współpracy z firmą FITaqua

 


Lifestyle Uroda Zdrowie

Kino w trampkach – Rozmowy o dorastaniu w kinie Luna

Redakcja
Redakcja
8 czerwca 2016
KINO W TRAMPKACH
Fot. Materiały prasowe
 

Wybieracie się na  „kino  wtrampkach”? Do piątku po seansach o godz. 18.00 w kinie Luna odbywają się Rozmowy o dorastaniu. Są to spotkania związane z tematem każdego filmu. Sugerowane dla grupy 14+.

 

8 czerwca:

http://www.kinowtrampkach.pl/pl/film/kradzione/

9 czerwca:

http://www.kinowtrampkach.pl/pl/film/bezgwiezdne-sny/

10 czerwca:

http://www.kinowtrampkach.pl/pl/film/marzenia/

WARSZTATY dla nauczycieli z Fundacją Generator

Po filmie „Odwaga to mięsień” odbędą się bezpłatne warsztaty o tym jak atrakcyjne i skuteczne może być kino wykorzystywane jako element wychowawczy – w szkole i w domu.
Data: 11 czerwca, sobota. Miejsce:
– seans „Odwaga to mięsień”, 14:15-15:55, Kino Luna;
– warsztat: siedziba Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Marszałkowska 34/50 (5 min. od kina Luna): 16:05-17:00
Koszt: warsztat – bezpłatnie
Zapisy: goo.gl/forms/ZAFIJpup7QPHOxBC2


Lifestyle Uroda Zdrowie

Lubisz smak jogurtu? Poznaj 7 powodów, dla których warto jeść go częściej

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
8 czerwca 2016
jogurt
Fot. Pixabay / bzwei / CC0 Public Domain

Jogurt to napój mleczny powstający na skutek fermentacji powodowanej przez żywe kultury bakterii. Dostępny w wielu wersjach i z różnymi dodatkami, zdobył wielu wielbicieli nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne. Szczególnie powinny sięgać po niego osoby, które nie lubią smaku mleka lub cierpią na nietolerancję laktozy – cukru mlecznego. Jogurt z powodu pracy bakterii jest łatwiej przyswajalny od mleka.

Jogurt ma wiele zalet dla zdrowia i urody

1. Zawiera dobroczynne żywe kultury bakterii

Naturalny jogurt obfituje w bakterie probiotyczne, które osiedlają się w przewodzie pokarmowym. Tam pełnią ważne zadanie,  wytwarzając witaminę K, pomagając w pracy układu trawiennego (wspomagają trawienie, zapobiegają wzdęciom i zaparciom) a także usuwają szkodliwe mikroorganizmy.

2. Jest bogaty w witaminy

Jogurt zawiera dużą ilość fosforu, potasu, wapnia, cynku, witaminy B2 i B5, B12,  jest bogatym źródłem jodu.

3. Wzmacnia odporność

Bakterie probiotyczne aktywują limfocyty T, które zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje, neutralizują toksyny i substancje rakotwórcze. Bakterie jogurtowe hamują rozwój szkodliwych bakterii w jelitach.

4. Służy jako kosmetyk

Jogurt jest bogaty w witaminy z grupy B, cynk, wapń i białko. Dzięki temu nadaje się do tworzenia domowych maseczek dla suchej skóry, oraz zniszczonych włosów.

jogurt


Fot. Pixabay / LeFox / CC0 Public Domain

5. Pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki

Jogurt bogaty jest w wapń, którego obecność wysyła sygnały do komórek, by ograniczyły wydzielanie mniej kortyzolu, który odpowiada za gromadzenie tłuszczu w okolicach brzucha.

6. Sprzyja prawidłowemu ciśnieniu krwi

Potas obecny w jogurcie, pomaga zrównoważyć nadmiar sodu w organizmie, który przyczynia się do występowania nadciśnienia.

7. Pomaga w regeneracji organizmu po treningu

Odpowiednie proporcje białka do węglowodanów, czynią z jogurtu świetną przekąskę po treningu. Łatwo przyswajalne białko przyspiesza regenerację mięśni, a węglowodany wyrównują deficyt energetyczny.

Niestety, udowodnione działanie lecznicze mają tylko niektóre szczepy bakterii.


źródło: kuchnia.wp.pl


Zobacz także

5 obszarów dbania o siebie, o które musisz… zadbać!

8 lekcji, które każda z nas powinna przekazać swojej córce

Daeses – natychmiastowy i przedłużony efekt liftingu