Domowy syrop na kaszel to nie tylko klasyczny syrop z cebuli lub czosnku, ale kilka innych wariantów, które różnią się od siebie smakiem, ale ich działanie jest zbliżone. Syropy z naturalnych produktów, które można przygotować w domu, są bardzo dobrym pomysłem na pozbycie się dokuczliwego kaszlu i skrócenia czasu trwania przeziębienia. Naturalne składniki są bezpieczne w użyciu, a przepisy na domowy syrop z cebuli, pora, imbiru czy buraka pozwolą znaleźć coś zdrowego dla każdego. Jak je przygotować?
Domowy syrop na kaszel to klasyka w apteczce inspirowanej naturą. Chyba nie było domu, w którym babcie tym sposobem nie przepędzały infekcje w okresie jesienno-zimowym. Wystarczy kilka składników, by przygotować domowe syropy.
Domowy syrop z cebuli na kaszel — najprostszy przepis
Cebula zawiera w składzie m.in.: substancje wspierające pracę układu odpornościowego, takich jak: allicyna, związki siarki, kwercetyna. Jeśli w przepisie cukier zamienisz na miód, właściwości syropu z cebuli będą jeszcze silniejsze, ze względu na bakteriobójcze i wzmacniające działanie syropu. Ponadto cebula oczyszcza drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny, co przyspiesza leczenie kaszlu, zarówno mokrego, jak i suchego.
Do przyrządzenia syropu potrzebujesz:
- 2 cebule
- ok. 4-5 łyżek cukru, a najlepiej miodu
Cebule obierz i pokrój na plastry, włóż po kilka do umytego i wyparzonego słoika. Zasypuj każde „pięterko” z plastrów warstwą cukru lub miodu. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, najlepiej na noc, przykrywając słoik gazą lub niedokręconą nakrętką. Gdy cebula puści sok, można go przelać do czystej zakręcanej butelki.
Osobom dorosłym i starszym dzieciom zaleca się wypijanie 2-3 łyżeczek syropu dziennie. Ilość domowego syropu z cebuli dla młodszych powinna być skonsultowana z lekarzem.
Przepis na domowy syrop na kaszel z pora
Domowy sposób na syrop z pora to kolejna możliwość wykorzystania darów natury w walce z przemienieniem. Por jest cenny warzywem o właściwościach bakteriobójczych, ponadto łagodzi dokuczliwy kaszel, ponieważ rozrzedza wydzielinę i ułatwia wykrztuszanie. Jak zrobić domowy syrop z pora? W bardzo prosty sposób.
Schemat jest ten sam, co w przypadku cebuli. Białą część pora pokrój w plastry, układaj je w słoiku przesypując każdą warstwę cukrem lub zalewając miodem. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce (może być koło kaloryfera) na 24 godziny. Dorośli mogą przyjmować łyżkę stołową syropu na kaszel 2-4 razy dziennie, natomiast dzieciom zaleca się raz dziennie podawanie 1 łyżeczki od herbaty syropu.
Domowy syrop z imbiru na kaszel — przepis
Przepis na domowy syrop z imbiru warto mieć pod ręką. Imbir zawiera m.in.: olejki eteryczne żywice (m.in. gingerol i zinferon), które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Syrop jest prosty do wykonania. Potrzebujesz do niego:
- korzenia imbiru o długości ok. 5 cm
- 1 cytryny
- miodu
Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem, wyciśnij z niej sok. Imbir obierz ze skórki i pokrój na drobne plasterki, włóż do rondelka, zalej szklanką gorącej wody i gotuj na małym ogniu przez około 8-10 minut. Ciepły, ale już niegorący syrop z imbiru przelej do słoiczka i dodaj sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj i przechowuj do tygodnia w lodówce.
Syrop z imbiru można przygotować też w słoiku, tak jak syrop z cebuli, czyli wrzucać do słoika warstwami plaster cytryny, dorzuć nieco imbiru i miodu. Następnie znów połóż plaster cytryny, imbir i łyżkę miodu, i tak aż do końca.
Podczas choroby można spożywać do trzech łyżek syropu z imbiru w ciągu doby. Po konsultacji z pediatrą można podawać po łyżeczce syropu także dzieciom powyżej pierwszego roku życia.
Domowy syrop z buraka na kaszel i przeziębienie — przepis
Buraki, wbrew pozorom, bardzo dobrze sprawdzają się w domowym leczeniu różnych infekcji. Buraki wzmacniają organizm, wspierają pracę układu odpornościowego, powlekają suche i podrażnione błony śluzowe gardła, łagodzą dokuczliwy kaszel oraz chrypkę. Przyspieszają również proces powrotu do sił po chorobie.
Przepis na domowy syrop z buraka i miodu na kaszel
Wyciśnij sok z jednego dużego lub dwóch mniejszych buraków, zmieszaj go z miodem. Możesz go nieco podgrzać (maksymalnie do 40 stopni), by się lepiej składniki połączyły. Syrop z buraka i miodu ostudź, przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce maksymalnie kilka dni.
Syrop z buraka można pić nawet 3-4 razy dziennie. Dawka dla dorosłej osoby wynosi to dwie łyżki stołowe syropu w ciągu dnia. Można go (w wersji bez miodu) stosować u dzieci powyżej 1 roku życia, w dawce 1 łyżeczki od herbaty dwa razy dziennie.
Domowy syrop z ananasa na kaszel
Może i nie jest to tradycyjny specyfik z babcinej apteczki, ale przepis na syrop z ananasa na kaszel może być ciekawym uzupełnieniem diety podczas przeziębienia. Sok z ananasa zawiera bromelainę, która zmniejsza gęstość śluzu i ułatwia odkrztuszanie.
Domowy syrop z ananasa na kaszel — przepis:
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku ananasowego,
- ¼ szklanki świeżego soku z cytryny,
- 1 kawałek startego imbiru (około 3 cm),
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne.
Wymieszaj składniki i pij 1/4 filiżanki soku 2-3 razy dziennie.
FB/ohmepl