Cynamonki to proste do przygotowania wypieki, które mają wielu zagorzałych fanów. Pachnące, rozgrzewające, kojarzą się z czymś bardzo przyjemnym, świątecznym, i aż zachęcają do tego, by po nie sięgnąć. Jak upiec cynamonki drożdżowe, z ciasta francuskiego oraz w wersji fit? Warto wypróbować proste przepisy.
Cynamonki kochamy za smak i aromat, który podczas pieczenia unosi się w całym domu. Ale to nie jedyne ich zalety. Sięgając po nie warto pamiętać, że cynamon, bez których te ciastka czy też babeczki, się nie obejdą, ma także wartościowe dla zdrowia składniki. Cynamon zawiera sporo błonnika, wpierającego pracę układu pokarmowego, znajdziemy w nim witaminy: A, C, E, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, oraz minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, mangan. Nie brakuje w nim polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.
Cynamonki mają wielu miłośników, co nie dziwi. Ich drożdżowa wersja wymaga poświęcenia nieco czasu i rozplanowania czynności w kuchni, ale samo przygotowanie nie sprawia już problemu. Warto skusić się na cynamonki i na nowo odkryć ich smak.
Cynamonki drożdżowe — przepis
Cynamonki — składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Farsz:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej, w osobnym garnku roztop masło. Połącz mleko, masło i drożdże, dodając nieco cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i mieszankę z drożdżami. Wyrób ciasto i zostaw do wyrośnięcia w cieple na ok. 30 minut.
- Przygotuj farsz: masło roztop w rondelku, następnie dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i przestudź.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 części, po czym oba kawałki rozwałkuj. Na każdy płat ciasta nałóż równomiernie połowę nadzienia.
- Ciasto zawiń w rulony, i pokrój je na plastry o szerokości ok. 2 – 3 cm.
- Piekarnik rozgrzej do 175ºC. Cynamonki kładź na papier do pieczenia, następnie włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut, do zrumienienia bułeczek.
Cynamonki z ciasta francuskiego — przepis
Cynamonki z ciasta francuskiego — składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (może być mrożone)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru (może być trzcinowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwiń na papierze, a jeśli jest mrożone, wówczas wyjmij je wcześniej na stół, by się bez pośpiechu rozmroziło.
- Jajko rozkłóć, posmaruj nim przy pomocy pędzelka całe ciasto francuskie. Na rozsmarowane ciasto posyp równomiernie najpierw cukier, a następnie cynamon (możesz pomóc sobie sitkiem, by wysypać przyprawę równomiernie).
- Zawiń boki ciasta do środka, najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Tak przygotowane ciasto francuskie zawiń z powrotem w papier i schłódź w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i od razu pokrój je ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5-1 cm. Gotowe do pieczenia ciastka posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i obsyp cukrem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180º C. Ciasta włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je ok. od 15 do 20 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
Jeśli nie masz pod ręką cynamonu, możesz pomóc sobie gotową przyprawą do pierników.
Cynamonki fit — przepis
Cynamonki fit — składniki:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mleka
- pół opakowania drożdży suszonych (instant)
- żółtko
- łyżka oleju
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki cynamonu
- 2-3 łyżki cukru pudru
- ew. jajko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, olej, żółtko i cukier trzcinowy oraz mleko, po czym wyrób ciasto. Gdy będzie ono już elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk, odstaw je pod ściereczką do wyrastania w ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z miski i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Posyp je równomiernie cukrem pudrem, a następnie cynamonem (możesz pomóc sobie sitkiem).
- Zawiń boki ciasta do środka, najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Tak przygotowane ciasto francuskie pokrój ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5-1 cm. Gotowe ciastka odstaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC. Opcjonalnie wierzch wyrośniętych ciastek posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem, by ładnie się przypiekły (nie jest to konieczne). Piecz cynamonki ok. 20 minut do zarumienienia.