Dieta jabłkowa to jeden z wielu pomysłów na redukcję masy ciała. Opiera się ona na włączeniu do jadłospisu większej ilości jabłek, i można ją zastosować w opcji mniej lub bardziej rygorystycznej. Na czym polega dieta jabłkowa, jak wygląda jadłospis i czego można spodziewać się po niej?
Jabłko — owoc z wieloma zaletami
Jabłka są ważnym elementem zdrowej diety. Nie tylko zawierają istotne dla zdrowia witaminy i minerały, to jeszcze dzięki dużej ilości błonnika wpływają na redukcję nadmiernych kilogramów, poprawiając pracę układu pokarmowego. Błonnik reguluje również poziom cukru we krwi zmniejszając jego wchłanianie z pożywienia, oraz wiąże toksyny i metale ciężkie, wspierając ich usuwanie z jelit.
Jabłka to skarbnica witamin A, C, K oraz z grupy B. Dostarczają również wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, mangan oraz sód, miedź i fluor. Zawierają także ważne dla zdrowia związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwas galusowy, czy kwas chlorogenowy. W ich skórce znajduje się luteina oraz zeaksantyna, ważne dla zdrowych oczu. Obecne w nich antyutleniacze chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami, przedwczesnym starzeniem, oraz obniżają ryzyko rozwoju nowotworu.
Dzięki dużej ilości błonnika jabłka są także dobrym sposobem na stłumienie głodu. Zdecydowanie polecane są w trakcie diet odchudzających. Wartość energetyczna 100 g jabłek wynosi 50 kcal, a indeks glikemiczny wynosi <50. Wprowadzenie jabłek do diety chroni układ sercowo-naczyniowy, wpływa na zahamowanie sklejania płytek krwi, blokuje tworzenie się blaszki miażdżycowej, oraz reguluje ciśnienie krwi.
Dieta jabłkowa — zasady
Dzięki wielu prozdrowotnym właściwościom jabłka są niezastąpione w zdrowej diecie. A że przy okazji pomagają schudnąć, nic dziwnego, że powstała dieta w oparciu o te smaczne i łatwodostępne owoce. Dieta jabłkowa występuje w dwóch wariantach – 3-dniowym, bardziej rygorystycznym, i 7-dniowym, nieco mniej rygorystycznym. Przed przejściem na dietę jabłkową należy przygotować do niej organizm. Kilka dni przed warto jeść mniejsze i mniej kaloryczne posiłki oraz ograniczyć lub zrezygnować ze słodyczy, produktów wysokoprzetworzonych i kawy.
Dieta jabłkowa w 3 dni
W wersji surowszej dieta jabłkowa trwa 3 dni i opiera się jedzeniu wyłącznie jabłek i piciu wody. W trakcie jej trwania należy zadbać o wystarczającą ilość płynów w ciągu dnia, najlepiej wody i herbatek ziołowych. Z samego rana, przed pierwszym posiłkiem należy wypić szklankę ciepłej wody z łyżką octu jabłkowego. Należy jednak potraktować ją bardziej jako dietę oczyszczającą niż odchudzającą. Podczas jej trwania można zgubić na wadze 2-3 kg, ale nie będzie to wynikało z faktycznej utraty tkanki tłuszczowej. Do niższej wagi przyczynią się delikatne właściwości przeczyszczające jabłek, oraz posiłki o bardzo niskiej kaloryczności.
Dieta jabłkowa w 7 dni
To mniej rygorystyczna opcja diety jabłkowej, która pozwala na zgubienie do 5 kg. Osoby, które nie są w stanie tak drastycznie, jak w przypadku diety 3-dniowej ograniczyć jadłospis, mogą w tym przypadku poza jabłkami spożywać także inne produkty, o ile dzienna kaloryczność wszystkich posiłków nie wynosi więcej niż 1000 kalorii. Dobierając dania do opcji 7-dniowej, należy unikać produktów tłustych i kalorycznych. Tu także redukcja wagi nie wynika z ubytku tkanki tłuszczowej, a wody.
Dieta jabłkowa — wady i zalety
Mimo że same jabłka są wartościowym elementem zdrowej diety, to jednak żywienie się wyłącznie, lub przede wszystkim jabłkami, może nie wyjść na zdrowie. Przy zwyczajnym funkcjonowaniu 1000 kcal w ciągu doby to zbyt mało, aby dostarczyć odpowiednią ilość energii. Dieta jabłkowa zniechęca do długiego stosowania z powodu niedoboru podstawowych składników odżywczych — białka, węglowodanów złożonych i tłuszczów. Mogą z tego powodu pojawić się bóle głowy, problemy z koncentracją, pogorszenie samopoczucia. Przeciąganie tej wersji diety może przynieść skutki uboczne w postaci osłabienia organizmu, zawrotów głowy, a nawet zasłabnięcia.
Dieta jabłkowa ma także zalety, ponieważ dobrze wpływa na pracę jelit i łagodzi problem zaparć, pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jabłka są źródłem wielu wartościowych substancji wpływających na zdrowie i pozwalających zrzucić nadmiar kilogramów. Znacznie lepiej jest jednak na stałe włączyć je do codziennego menu, aby wesprzeć zrównoważoną dietę, która pozwoli schudnąć mądrze, bez efektu jojo.
Ponieważ dieta jest restrykcyjna, powrót po jej zakończeniu do normalnego sposobu żywienia, może poskutkować powrotem do wagi sprzed kuracji. Należy więc do normalnego żywienia wracać stopniowo, nadal utrzymując jabłka w codziennej diecie. Warto przy tym zaznaczyć, że tak restrykcyjne diety przed ich zastosowaniem dobrze jest omówić z lekarzem i sprawdzić przy okazji, czy stan zdrowia na ten krok pozwala. Zdecydowanie nie powinny stosować tej diety ciężarne, małe dzieci, oraz osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego.
Dieta jabłkowa — przykładowy jadłospis
Przykładowy jadłospis dotyczy diety 7-dniowej, i umożliwia wprowadzenie poza jabłkami inne produkty, łącznie do 1000 kalorii w ciągu doby.
Śniadanie:
- Owsianka z jabłkiem na wodzie; lub
- omlet z jabłkiem.
II śniadanie:
- Jogurt naturalny i jabłko; lub
- mus jabłkowy.
Obiad:
- Ryba duszona z jabłkiem, kasza, brokuły na parze; lub
- pierś z kurczaka z brązowym ryżem i surówka z jabłkiem.
Przekąska:
- Jabłka zapiekane; lub
- koktajl z jabłka, selera naciowego i banana.
Kolacja:
- Surówka z marchwi i jabłka; lub
- jabłko i miseczka czystej zupy z warzyw.
źródło: zdrowie.wprost.pl, www.poradnikzdrowie.pl,bonavita.pl