Barszcz wigilijny to potrawa, bez której nie mogą obejść się tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Pyszny, aromatyczny, podawany w filiżance lub na talerzu z dodatkami, to jedno z ulubionych dań na świątecznym stole, które często rozpoczyna uroczystą kolację. Wypróbuj przepis na barszcze wigilijny na zakwasie, bez zakwasu, z pieczonych buraków.
Przygotowania barszczu nie warto zostawiać na ostatnią chwilę, ponieważ smakuje najlepiej, gdy jego smaki zdążą się przejść i zupa staje się najbardziej esencjonalna. Do świątecznego barszczu można podać uszka z kapustą i grzybami lub kołduny z mięsem, lub ze śledziami, które goszczą na stołach wielu polskich rodzin. Można również wypić go w filiżance, do pierogów czy krokietów.
Barszcz wigilijny na zakwasie z grzybami — przepis
Zakwas z buraków to tradycyjny dodatek do barszczu, który zapewnia wspaniały, kwaskowy posmak buraków, oraz głęboką barwę wigilijnej zupy. Najlepszy jest zakwas przygotowywany samodzielnie, ale w tym przypadku należy pamiętać, że trzeba go wstawić minimum na 7 dni przed świętami, by buraki zdążyły się ukisić odpowiednio. Lepiej zrobić to jeszcze wcześniej, w razie, gdyby zakwas się popsuł i konieczne byłoby ponownie nastawienie. Przecedzony ukiszony zakwas można przechowywać do kilku tygodni w lodówce. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ zakwas buraczany jest niezwykle zdrowy — zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, betainę, antocyjany, fitosterole, błonnik oraz bakterie kwasu mlekowego.
Barszcz wigilijny na zakwasie z grzybami — składniki:
- 1 kg buraków czerwonych
- 1 l zakwasu z buraków
- 3 l wywaru warzywnego
- 3-4 grzyby suszone
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 jabłko winne (szara lub złota reneta, antonówka)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- majeranek
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
- Buraki obierz, pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka, wlej bulion warzywny, dodaj grzyby suszone (można je wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody), ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu.
- Gdy buraki zmiękną, dodaj zakwas, pokrojone ząbki czosnku, umyte jabłko pokrojone w ósemki. Barszcz podgrzej przez kilka minut i zdejmij z ognia. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
- Odstaw barszcz na noc, a następnego dnia przecedź.
Barszcz wigilijny bez zakwasu — przepis
Barszcz wigilijny można także przyrządzić z samych buraków, bez dodatku zakwasu buraczanego. Najlepsze do tego będą buraki o krwiście czerwonym soku, dzięki czemu barszcz nie stanie się bury w kolorze. Także świeżym burakom nie brakuje cennych dla zdrowia substancji. W ich składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy C, A, K oraz E, a także minerały: potas, magnez, cynk, żelazo. W burakach nie brakuje także antyoksydantów chroniących przed przedwczesnym starzeniem się komórek, błonnika ważnego dla pracy układu pokarmowego, oraz betainy, choliny, i flawonoidów, które chronią przed nowotworami.
Barszcz wigilijny bez zakwasu — składniki:
- 1 kg buraków
- 3 litry wody
- włoszczyzna do wywaru
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu — najlepiej jabłkowego
- odrobina soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
- Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
- Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków — przepis
Barszcz wigilijny można przygotować również z pieczonych buraków. Dzięki temu wigilijna zupa będzie miała głęboki smak i aromat.
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków — składniki:
- 5 dużych buraków
- 2 litry wywaru warzywnego
- garść suszonych grzybów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego
- czarny pieprz w ziarnach
- sól
- majeranek
- sok z cytryny
- ocet jabłkowy
- 1-2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Grzyby zalej wodą wieczorem i mocz przez noc, następnie ugotuj je w tej samej wodzie przez ok. 20 minut razem z liściem laurowym i obranymi ząbkami czosnku. Wody nie wylewaj.
- Buraki umyj, odetnij końce z dwóch stron (duże przekrój na pół), zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 1,5 godziny. Gdy zmiękną, wyjmij je i ostudź.
- Upieczone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Bulion warzywny dopraw solą, ziarenkami pieprzu w kulkach, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, dodaj starte buraki, i zagotuj. Następnie dodaj do smaku sok z cytryny i ocet jabłkowy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Barszcz przecedź i dodaj do niego grzybki wraz z wodą po gotowaniu. Dopraw łyżeczką cukru.