Go to content

Śledzie – 6 sprawdzonych przepisów na pyszne, świąteczne dania ze śledzia

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie
Fot. iStock

Śledzie to ryby, po które chętnie sięgamy na co dzień, jak i wykorzystujemy do świątecznych potraw. Mają charakterystyczny smak i zapach, ale można je serwować na wiele sposobów — ostro i słodko. Poznaj przepis na śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie. Każdy miłośnik ryb znajdzie tu coś smacznego dla siebie.

Śledzie — wartości odżywcze 

Śledzie towarzyszą polskiej kuchni od wielu stuleci. Można by rzec, że to najczęściej spożywana ryba, ponieważ można ją kupić praktycznie wszędzie i za niewielkie pieniądze. Śledzie można potraktować jako dodatek do obiadu, np. serwowane z młodymi ziemniakami, jak i zjeść na kanapkę, lub też jako zakąskę do mocniejszego trunku.

W tych smacznych morskich rybach znajdziemy ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości witaminy A, D oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12.  Śledzie dostarczają także jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. W 100 g mięsa śledzia znajdziemy prawie 17 g białka i 158 kcal.

Śledzie po kaszubsku — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie po kaszubsku — składniki: 

  • 600 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj, ogórki pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, olej, wodę oraz cukier. Całość wymieszaj i dodaj pokrojonego ogórka, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Ostudź.
  4. W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, a na nie nakładaj sos. Włóż do lodówki na noc.

Śledzie pod pierzynką — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie pod pierzynką — składniki: 

  • ok. 300 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę. Śledzie wyłóż na dno naczynia.
  2. Ziemniaki, marchew, jajka ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebule pokrój w kostkę (możesz sparzyć, by miała delikatniejszy smak) i posyp nią kawałki śledzi. Na nią wyłóż pokrojone ziemniaki, marchew i jajko.
  4. Majonez wymieszaj z gęstą śmietaną w proporcji 1:1, dodaj sól i pierz do smaku — wyłóż na wierzch warzyw. Posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Śledzie w oleju — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

fot. iStock

Śledzie w oleju — składniki: 

  • 200 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • cebula
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Filety ze śledzia, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do przygotowanych filetów. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

Śledzie w occie — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie w occie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
  • łyżka cukru
  • 3/4 – 1 szklanka octu (zależy od smaku)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 centymetrów.
  2. Wodę zagotuj z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Ostudź.
  3. Cebule pokrój w piórka.
  4. W słoiku lub w pojemniku ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Zalej przestudzoną zalewą. Zakręć lub zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

Śledzie po japońsku — przepis

Fot. iStock

Śledzie po japońsku — składniki: 

  • 6 filetów śledziowych a’la Matjas
  • 6 jajek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Solone filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku. Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, odcedź je.
  2. Jajka ugotuj na twardo i wystudź, przekrój wzdłuż na pół. Cebule pokrój w drobną kostkę i przelej wrzątkiem. Ogórki pokrój w kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3.  Śledzie wyjmij z zalewy, przekrój wzdłuż i rozłóż na dużym talerzu lub półmisku. Owiń nimi jajka, przykryj powstałym „sosem” z majonezu i udekoruj natką pietruszki.

Śledzie w śmietanie — przepis

Fot. iStock

Śledzie w śmietanie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • jabłko
  • cebula
  • szklanka śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie: 

  1. Jeśli filety śledziowe są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie (jeśli trzeba, to dłużej). Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj (możesz ją sparzyć we wrzątku, by miała łagodniejszy smak i aromat).
  3. Śmietanę wymieszaj z jabłkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać do tego majonez, by podbić nieco smak. Zalej kawałki śledzia i wstaw do lodówki na noc.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.poradnikzdrowie.pl