Szybkie ciasto to ratunek, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, ale bez konieczności długiego stania w kuchni, a czasem nawet pieczenia. Warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na takie słodkości, by wykorzystać je w kryzysowym momencie. Szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami warte są szczególnej uwagi.
Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybkie ciasto, którego podstawą są herbatniki. Trzeba wziąć tu jednak pod uwagę konieczny czas, co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc, by masa serowa mogła odpowiednio stężeć.
Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami. Składniki:
Podstawa:
- 2 duże opakowania herbatników maślanych
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g masła (kostka)
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml mleka
- 2 × 40 g budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- duży słoik prażonych jabłek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki wody
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Lukier:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżki mleka
- łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Blaszkę (25×35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią, wyłóż pierwszą warstwę herbatników.
- Jabłka przełóż do rondelka razem ze skórką pomarańczową i podgrzej. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczone w wodzie galaretki, mieszaj, aż się rozpuszczą. Zostaw do wystudzenia (masa powinna lekko stężeć). Masę wyłóż na herbatniki i przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
- Twaróg razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem waniliowym przełóż do garnuszka. Gotuj na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników.
- Do osobnej miski wklej mleko, dodaj przesiany proszek budyniowy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę do twarogu i cały czas mieszaj gotując — masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyłóż ją na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
- Cukier puder przesiej do miseczki, dodaj mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj do powstania gęstego lukru. Posmaruj lukrem górę ciasta i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Szybkie ciasto czekoladowe — przepis
Szybkie ciasto czekoladowe naprawdę nie wymaga wiele zachodu i zawsze wychodzi. To przepis, który zdecydowanie warto mieć pod ręką.
Szybkie ciasto czekoladowe — składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajo
Polewa:
- 100 g (tabliczka) mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Keksówkę (10×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj olej, kakao, powidła i sodę oczyszczoną — wymieszaj krótko. Dodaj mleko i mąkę, zmiksuj lub zmieszaj wszystko razem do połączenia składników.
- Masę wylej do keksówki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut.
- Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą w mleku.
Szybkie ciasto z owocami — przepis
Przepis na szybkie ciasto z owocami sprawdzi się przy wykorzystaniu tych owoców, które akurat mamy pod ręką — truskawki, maliny, winogrona, kawałki brzoskwiń, czy jabłek.
Szybkie ciasto z owocami — składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g owoców
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek cukru pudru
- ew. 3-4 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Tortownicę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem i solą, wlej olej i mleko, wymieszaj. Następnie stopniowo wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko.
- Masę przełóż do tortownicy, owoce rozłóż na wierzchu masy. Piecz ok. 40 minut w 180ºC. Po upieczeniu wystudź.
- Przygotuj polewę: W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy (nierafinowany, jeśli nie chcesz kokosowego zapachu). Dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania. Zbyt gęstą polewę rozrzedź mlekiem.
- Wystudzone ciasto polej polewą.
Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — przepis
To pyszne szybkie ciasto z jabłkami jest miękkie, puszyste i wilgotne, robi się je w mgnieniu oka i tak samo szybko znika z talerzy.
Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego
- 6 jajek dużych
- 16 g cukru waniliowego
- aromat pomarańczowy lub cytrynowy
- 3 większe jabłka
- szczypta cynamonu
- cukier puder
Przygotowanie:
- Formę 23 × 32 cm (lub nieco większa) wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
- Jajka ubij, a następnie stopniowo dodawaj cukier i wanilię, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Na koniec dodaj kilka kropel aromatu.
- Ciasto przelej do blaszki, na wierzchu ułóż plasterki jabłek.
- Piecz ok. 60 minut w 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź, oprósz cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — przepis
To pyszne i lekkie ciasto sprawdzi się, gdy naprawdę nie ma zbyt wiele czasu na mieszanie w garnkach. Co prawda piecze się w godzinę, ale jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — składniki:
- 40 dkg truskawek
- duży jogurt naturalny (330 ml)
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju
- cukier puder
Przygotowanie:
- Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Podczas miksowania dolej powoli olej i jogurt naturalny. Na sam dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przełóż ciasto na blaszkę.
- Na ciasto ułóż truskawki.
- Rozgrzej piekarnik i ciasto piecz ok. 40-50 minut w 180ºC.
- Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta obsyp je cukrem pudrem.