Ciastka francuskie z nadzieniem — tym delikatnym i chrupiącym wypiekom naprawdę ciężko się oprzeć. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się ciastka francuskie przygotowane na słodko, z serowym lub budyniowym nadzieniem i dodatkiem owoców.
Ciasto francuskie swój niecodzienny wygląd i kruchość zawdzięcza nie tyle użytym podczas jego przygotowania składnikom, ile jest skutkiem odpowiedniej techniki wyrabiania. A trzeba przyznać, że jest to niełatwe i czasochłonne. Zadanie polega na wielokrotnym składaniu i wałkowaniu ciasta — wg. oryginalnego przepisu, w sześciu etapach oddzielonych od siebie co kilka godzin. Masło musi być chłodzone do temperatury 10-16ºC, aby nie wyciekało. Potrzeba więc sporo czasu na to, by stworzyć ciasto francuskie w wersji klasycznej.
Można zrobić ciasto francuskie samemu, sięgając po przepisy dostępne w internecie lub książkach kucharskich, lub też pójść nieco na skróty i wykorzystać gotowe, kupne blaty. To drugie rozwiązanie nie jest złe, szczególnie że zawsze gwarantuje udane efekt, w dodatku zabiera o wiele mniej czasu, niż robienie wszystkiego od podstaw.
Ciastka francuskie z budyniem — przepis
Miękkie, chrupiące i pyszne — takie są ciastka francuskie z budyniem, które w niespełna godzinę można samodzielnie przyrządzić i upiec we własnej kuchni.
Ciastka francuskie z budyniem — składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 czubatych łyżek gotowego budyniu waniliowego
- żółtko
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
- Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę budyniu. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi, dociśnij widelcem, by powstał wzór.
- Posmaruj wszystkie ciastka roztrzepanym żółtkiem i posyp płatkami migdałowymi.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z jabłkami — przepis
Aromatyczne jabłka z dodatkiem cynamonu rewelacyjnie komponują się ze smakiem słodkiego ciasta francuskiego. Idealne na jesienny czas, gdy świeżych jabłek prosto z sadu mamy pod dostatkiem.
Ciastka francuskie z jabłkami — składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina wody do podlania
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć na suchą patelnię, dodaj cukier, wodę i podsmaż jabłka. Gdy zmiękną, dodaj sok z cytryny do smaku i cynamon.
- Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na mniejsze kwadraty, podziurkuj widelcem. Na środek każdego wyłóż nadzienie z jabłek i złóż w trójkąt lub na pół, zlepione brzegi dociśnij widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z serem i owocami — przepis
To kolejna, słodka wersja na ciastka francuskie. Do sera można dołączyć dowolne owoce — warunek — powinny być dojrzałe i miękkie. Sprawdzą się tu np. banan, maliny, jeżyny czy truskawki.
Ciastka francuskie z serem i owocami — składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g sera mielonego z wiaderka (do sernika)
- miękkie owoce
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- całe jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- ew. kilka kropel aromatu do ciast
Przygotowanie:
- Owoce umyj, obierz i pokrój na plastry, jeśli są duże (np. malin czy jeżyn nie trzeba kroić).
- Twaróg, żółtko, budyń i cukier puder włóż do miski, zmiksuj tak, by powstała jednolita, utarta masa. Jeśli lubisz, dodaj ulubiony aromat do ciast (waniliowy, pomarańczowy, migdałowy, itp.)
- Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na 8 kwadratów, podziurkuj widelcem delikatnie.
- Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę masy serowej i ułóż owoce. Złóż ciasto na pół, posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i sklej brzegi. Dociśnij widelcem, by powstał wzór.
- Wierzch ciastek posmaruj jajkiem z mlekiem.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z dżemem — przepis
Najlepiej wykorzystać w tym przepisie domowy dżem lub konfiturę, ale sprawdzi się także kupny dżem o ulubionym smaku.
Ciastka francuskie z dżemem — składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- dowolny dżem
- żółtko
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń i podziel na kwadraty lub prostokąty, podziurkuj widelcem delikatnie.
- Na środku każdego kawałka ciasta połóż łyżkę dżemu. Złóż kawałki ciasta na pół, sklej brzegi. Dociśnij widelcem, by powstał wzór.
- Wierzch ciastek posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz ciastka do złotego koloru (czas zależy od wielkości ciastek — od 15 do 25 minut)
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.