Go to content

Szarlotka z bezą, budyniem, kruszonką lub sypana. Przepisy na najlepsze ciasta z jabłkami

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis
Fot. iStock

Szarlotka to ciasto uwielbiane za smak i cudowny zapach, który z marszu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nieskomplikowana w przyrządzeniu, jest zdecydowanie królewskim ciastem na wielu polskich stołach. Można jeść ją solo, jak i serwować z lodami do kawy. Można piec także na różne sposoby, np. jako pyszna szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana.

Szarlotka pochodzi z Francji, skąd jej sława obiegła resztę Europy. Co ciekawe szarlotka, tak silnie kojarzona z aromatycznymi jabłkami, wcale nie musi być z nich przygotowana. Można ją upiec z dodatkiem brzoskwiń czy gruszek, i również pozostanie ona szarlotką, ze względu na sposób przyrządzenia. Szarotka często zamiennie jest stosowana z nazwą jabłecznik, ale są to odrębne wypieki. O ile szarlotka musi być z ciasta półkruchego lub kruchego, tak jabłecznik może mieć różne spody, i zawsze będzie zawierał w składzie jabłka.

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z kruszonką – przepis

To łatwe w przegotowaniu ciasto, z delikatną i chrupiącą kruszonką oraz wyczuwalną, rozgrzewającą nutą cynamonu.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (kostka)
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • cukier – do smaku

Fot. iStock/szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką – przygotowanie:

  1. Przygotuj kruche ciasto – mąkę z proszkiem do pieczenia przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone drobno masło, cukier i jajko. Zagnieć te składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
  2. Nastaw piekarnik, grzanie góra-dół, dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czasie, gdy kruszonka będzie odpoczywać w lodówce, obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka. Wrzuć je do garnka razem z przyprawami i podpraż przez około 10 minut, tak, by nie zdążyły się rozgotować.
  4. Na dno tortownicy wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta (resztę zostaw w lodówce).
  5. Ciasto w tortownicy podpiecz do zrumienienia, ok. 20 minut.
  6. Gdy ciasto się zarumieni, wyłóż na nie jabłka i rozkrusz na nie pozostałą kruszonkę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz kolejne 40-45 minut.

Szarlotka sypana – przepis 

Ta szybka w przygotowaniu szarlotka spodoba się miłośnikom prostych przepisów. Nie ma tu mokrych składników, nie trzeba wyciągać miksera, ponieważ ciasto składa się wyłącznie z jabłek i sypkich produktów.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka sypana – składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg jabłek szara reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła na wiórki (plus trochę do posmarowania formy)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
  2. Sypkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i podziel na 3 części.
  3. Prostokątną formę (ok. 35 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmaruj masłem.
  4. Wsyp do formy jedną część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Przykryj drugą częścią sypkich składników, wyłóż resztę jabłek i wysyp ostatnią warstwę sypkich składników.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż wiórki z masła.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180ºC, góra-dół, ok. 60 minut do czasu, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Szarlotka z budyniem – przepis

To nieco bardziej bogata w smaku wersja tradycyjnej szarlotki, która zyskała wielu fanów. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale nie jest bardzo skomplikowane.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z budyniem – składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • cukier, jeśli budyń nie ma go w składzie

Nadzienie:

  • 1200 g jabłek szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Szarlotka z budyniem – przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj jajko i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto przekrój na pół, oddzielnie zawiń je w folię i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Budyń:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przygotowanie całości:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jedną połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki na dno formy. Wyrównaj i delikatnie uklep.
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a następnie budyń.
  • Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce wprost na budyń.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor.
  • Posyp cukrem pudrem.

Szarlotka z bezą – przepis

To zdecydowanie słodsza odsłona ciasta z jabłkami. Miłośnicy lekkiej i chrupiącej z wierzchu bezy zdecydowanie będą zadowoleni z tej wersji przepisu.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • około 100 g cukru (do smaku)

Beza:

  • 3 białka duże (zostaną z ciasta)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Szarlotka z bezą – przygotowanie:

Fot. iStock/szarlotka

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Beza:

  1. Białka przełóż do miski i ubij mikserem na sztywną pianę. Gdy będą sztywne, dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając ok. 1 minutę po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cały cukier będzie już rozpuszczony w masie, ubijaj białka jeszcze przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik nagrzej góra-dół do 175ºC. Blaszkę  22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, zrób w nim dziurki widelcem.
  2. Na spód wyłóż jabłka, wyrównaj i wyłóż pianę z białek.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 175ºC.
  4. Zmniejsz  po tym czasie temperaturę do 120ºC i piecz 25 minut.
  5. Ustaw temperaturę 170ºC na włączoną dolną grzałkę i termoobieg. Piecz około 20 minut.

źródło:  www.kwestiasmaku.com ,  www.domowe-wypieki.pl