Makaron ze szpinakiem to danie, które ma wielu fanów. Szpinak przyrządzony z odpowiednimi przyprawami i dodatkami sprawia, że makaron nabiera charakteru. Ci, którzy starali się omijać to warzywo z daleka, dzięki przepisom na makaron ze szpinakiem i kurczakiem lub serem, czy suszonymi pomidorami, zmienią swoje zdanie.
Makaron ze szpinakiem to nie tylko szybka i prosta w wykonaniu potrawa, ale także sycąca i zdrowa. Szpinak to skarbnica witaminy C, A, E, B6 oraz kwasu foliowego, potasu, magnezu, nie brakuje w nim także osławionego żelaza. Liście szpinaku zawierają niemało beta-karotenu i luteiny, które są silnymi antyoksydantami. Ta niepozorne warzywo chroni przed rozwojem chorób nowotworowych i miażdżycy. Za sięganiem po szpinak przemawia także fakt, że serwowany bez dodatków jest niskokaloryczny – 100g dostarcza jedynie 23 kcal.
Odpowiednio przyrządzony szpinak i idealnie ugotowany makaron stworzą kulinarną parę, do której wraca się nieustannie.
Makaron ze szpinakiem i serem – przepis
To prosta w przygotowaniu, ale zachwycająca smakiem potrawa z sosem śmietanowo-serowym.
Makaron ze szpinakiem i serem – składniki dla dwóch osób:
- 150 g makaronu
- pół opakowania szpinaku świeżego (ok. 220 g)
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (może być inny ser)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Makaron ze szpinakiem i serem – przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szpinak opłucz, odcedź i jeśli ma twarde ogonki, zetnij je, cebulę poszatkuj w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Gdy zmięknie, dopraw ją solą, wrzuć wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć jeszcze 1-2 minuty – uważaj, by nie przypalić czosnku.
- Dodaj szpinak i duś na patelni kilka chwil, aż zmięknie.
- Wlej na miękkie liście szpinaku śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw pieprzem i solą, dodaj odcedzony makaron i wymieszać wszystko na patelni, by składniki ze sobą się połączyły.
- Wsyp starty ser, zamieszaj do momentu, gdy ser się roztopi i serwuj na talerze jeszcze gorące. Możesz odłożyć trochę sera, by posypać nim gotowe już danie na talerzu.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – przepis
To nieco inna, zabierająca tylko trochę więcej czasu w przygotowaniu wariacja na temat makaronu ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – składniki dla 2 osób:
- 150 g makaronu
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany 18 % lub 12% (najlepiej płynnej)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj, pokrój na cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, przysmaż na niej mięso, aż się delikatnie zarumieni. Mięso zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Dolej na patelnię nieco oliwy z oliwek, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, smaż kilka chwil, uważając, by się nie przypalił i wrzuć szpinak na 2 minuty, ciągle mieszając. Gdy szpinak na patelni zmięknie, dodaj śmietanę i mięso z kurczaka, duś razem kilka minut. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wyłóż gorący na talerze i podawaj z sosem.
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – przepis
Pachnący kuchnią śródziemnomorską makaron ze szpinakiem i pomidorami ma wielu fanów. Suszone pomidory są nie tylko zdrowe, ale także bardzo aromatyczne i nadają daniu kuszący smak.
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki dla 2 osób:
- 150 g makaronu
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
- połowa opakowania świeżego szpinaku (ok. 220g)
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Szpinak umyj, osusz, wytnij łodyżki, jeśli są zgrubiałe.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorów suszonych, suszone pomidory pokrój na cienkie paseczki.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smaż ok. 1 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej śmietankę, dobrze zamieszaj i gotuj ok. 10 minut. Wsyp starty ser, i dołóż na patelnię wcześniej ugotowany makaron. Podgrzej kilka minut, aż ser całkiem się rozpuści.
- Gorący makaron z sosem wyłóż na talerze. Możesz zostawić w trakcie przygotowywania potrawy odrobię startego sera, by posypać nim gorący makaron z sosem.
Makaron ze szpinakiem i łososiem – przepis
Ten przepis trafi do gustu nie tylko miłośników szpinaku i makaronu, ale także ryb morskich, które nadają potrawom charakterystyczny, konkretny smak.
Makaron ze szpinakiem i łososiem – składniki dla 2 osób:
- 150 g makaronu
- 200 g łososia wędzonego
- 200 g szpinaku świeżego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 cząstki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szpinak opłucz, odcedź i jeśli ma twarde ogonki, zetnij je, cebulę poszatkuj w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż rozgnieciony przez praskę czosnek ok. 1-2 minuty – uważaj, by nie przypalić czosnku.
- Dodaj szpinak i duś na patelni kilka chwil, aż zmięknie.
- Wlej na miękkie liście szpinaku śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dorzuć łososia, dopraw pieprzem ziołowym, zdejmij po chwili z ognia.
- Odcedzony makaron przerzuć na patelnię i wymieszaj z sosem, by składniki ze sobą się połączyły.
- Serwuj na talerze jeszcze gorące, z cząstką cytryny.