Jak dobrze znasz swojego partnera? [QUIZ]

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
3 czerwca 2016
Kilka zwykłych pytań, dzięki którym twój związek będzie szczęśliwy
Fot. Flickr / @diffuser / CC BY
 

Znacie się świetnie. No przecież jesteście razem w związku, to czy może być inaczej? Oj, może.  A poza tym, przecież i ty zmieniasz się pod wpływem różnych życiowych zdarzeń. W miarę upływu wspólnego czasu odkrywacie swoje mocne, słabe, złe i dobre strony i uczycie się akceptować się takimi, jakimi jesteście naprawdę. W końcu zaczynacie również rozumieć, że ta najwspanialsza i najcudowniejsza osoba, która kochasz, to tylko człowiek, ale nadal wyjątkowy.

Rozwiąż quiz i sprawdź jak dobrze go/ją znasz.


11 rzeczy, których lepiej nie trzymać w lodówce. Sprawdź, dlaczego

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 czerwca 2016
Fot. iStock / YinYang
 

Lodówka to cudowny i nieodzowny w każdej kuchni sprzęt. Dzięki niej, mamy pod ręką zawsze świeże produkty, po które sięgamy bez zawahania. W końcu lodówka jest od tego, by przedłużać świeżość. Niestety, nie każdy produkt nadaje się do przechowywania w tak niskich temperaturach, a nawet może stracić na wartości. Wiele z nich nadaje się idealnie do piwnicy lub spiżarni, ale nie każda z nas ma do dyspozycji takie pomieszczenie, ale można sobie poradzić inaczej.

Tych produktów nie warto trzymać w lodówce:

1. Chleb

Nie powinno się przechowywać pieczywa w lodówce, ponieważ w temperaturze do plus pięciu stopni chleb psuje się najszybciej. Można natomiast zamrozić świeży chleb w zamrażarce, tuż po jego zakupie. Najlepiej pieczywo przechowywać w zamykanych pojemnikach z tworzywa sztucznego, w chlebaku z pokrywą, oraz w lnianym lub bawełnianym worku na chleb. Kupuj pieczywo na naturalnym zakwasie, które owinięte w bawełniana ściereczkę w temperaturze pokojowej, przez kilka zachowa smak i nie zeschnie się tak szybko.

2. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, oraz pozostałe oleje za wyjątkiem lnianego, trzymamy poza lodówką, w zaciemnionym miejscu. Oliwa przechowywana w chłodzie może zmętnieć i stać się gęsta.

3. Ziemniaki

Ziemniaki w lodówce zaczną wchodzić w proces rozkładania skrobi do cukrów prostych i ich smak zmieni się na mdły, słodki. Trzymaj je w worku, najlepiej w suchym i chłodnym pomieszczeniu (piwnicy).

4. Miód

W lodówce miód ulega szybkiej krystalizacji, wiec by temu zapobiec, przechowujcie go w temperaturze od 8 do 16 stopni. Najlepiej, by został w oryginalnym słoiku, a jeśli musicie go przełożyć, to koniecznie do szklanego opakowania, w szafce. Miód lubi chłonąc obce zapachy, więc naczynie powinno nie mieć zapachu po wcześniejszych produktach np. kawie.

5. Czosnek i celula

Niestety, czosnek wrzucony do lodówki pleśnieje częściej, niż ten trzymany poza nią.  W lodówce warstwy cebuli  stają się przywiędłe, gumowe i również szybciej pleśnieje. Oba warzywa przechowuj nieobrane nieobraną w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu, byle nie w plastikowym worku.

6. Rośliny strączkowe

W lodówce bób lub fasolka staną się gumowe,  szybciej zgniją, najlepiej więc trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką

7. Pomidory i ogórki

Lodówka nie sprzyja przechowywaniu tych warzyw, optymalna temperatura dla pomidorów to ok 10-13 stopni. W niskich temperaturach tracą swój smak i zapach oraz szybciej się psują. Najlepiej wyjmij je z folii i ułóż na półmisku w kuchni.

Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain

8. Kawa

Kawy, szczególnie mielonej, lepiej nie przechowywać w lodówce, gdyż straci smak i aromat. Zamiast tego, należy przesypać ją do metalowych puszek, szklanych słojów albo plastikowych szczelnych pojemników. Ważne, pojemniki nie miały zapachu po wcześniejszych produktach, ponieważ kawa przesiąknie ich aromatem. Pojemniki powinny być suche, aby nie pojawiła się na kawie pleśń.

9. Masło

Mimo, iż przywykliśmy, że miejsce masła jest w lodówce, lepiej je trzymać w zamykanej maselniczce na blacie kuchennym. Trzymane w lodówce twardnieje, i po wyjęciu trudno je rozsmarować na pieczywie.

10. Przyprawy i zioła

Zimno stłumi smak i zapach suszonych, sproszkowanych przypraw, mogą one również chłonąć wilgoć. Przechowujmy je szczelnie zamknięte w kuchennej szafce. Świeże zioła najlepiej włożyć do szklanki z wodą i korzystać z nich na bieżąco.

11. Egzotyczne owoce

Owoce typu ananas, mango czy banan kojarzą się nam z gorącym klimatem. Chcąc zapobiec ich więdnięciu  nie należy ich trzymać w lodówce, ponieważ  tracą smak i aromat, a także mogą się szybciej zepsuć. Najlepiej ułożyć je w koszu w suchym i ciepłym miejscu. Wyjątkiem jest kiwi, któremu chłód nie szkodzi. Arbuz w całości także powinien być poza lodówką, ponieważ trzymany w zimnie tarci na cennych składnikach – antyoksydantów, likopenu i beta-karotenu.


„Idź tam, gdzie chcesz, bez lęku”. Nowa kolekcja ubrań Edyty Górniak i NAOKO

Małgorzata Gąsiorowska
Małgorzata Gąsiorowska
3 czerwca 2016
Edyty Górniak
Fot. Materiały prasowe

Edyta Górniak mówi o sobie: „Jestem osobą, która potrafi i lubi podejmować ryzyko.” Podczas 20 lat scenicznej kariery wielokrotnie udowodniła, że te słowa są prawdą. Diametralnie zmieniała wizerunek sięgając po odważne, często kontrowersyjne stylizacje. Może się to komuś podobać lub nie, ale wyobraźnia, fantazja jest jej mocną stroną. „To ikona stylu” mówią jej fani. Bo sięga po nieoczywiste zestawy, nie naśladuje, ale kreuje trendy.

W głowie artystki wielokrotnie pojawiał się pomysł stworzenia linii ubrań, które sama by wybrała w tej innej, pozascenicznej rzeczywistości. Na scenie nie uznaje kompromisów, pozwala sobie na rozmach i wystawność. W życiu, w pracy, którą wykonuje bez skoncentrowanych na niej świateł jupiterów i błysków fleszy, w licznych podróżach, które są nieodzowną częścią życia piosenkarki, jak każda z nas ceni przede wszystkim wygodę. Na scenie jest divą w długiej sukni, ale na fotelu autokaru czy samolotu w trasie lubi posiedzieć w ubraniu z miękkiej, otulającej, dającej swobodę ruchu tkaniny. Kiedy Edyta Górniak spotkała młodą polską projektantkę, kreatorkę nowej marki NAOKO marzenie o stworzeniu takiej podróżniczo-casualowej linii ciuchów wróciły i mogły stać się rzeczywistością. Kolekcja odzwierciedla prywatny styl Edyty i inspirowany sportowym, ulicznym lookiem.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Tak właśnie narodziły się dwie wyjątkowe linie ubrań – MAKE A WISH oraz TAKE A RISK. Pierwsza dedykowana marzycielom, ale takim, którzy umieją wziąć życie w swoje ręce. Osiągać cele z pokorą, ale i  z mocą. Dążąc przede wszystkim do szczęścia. Druga – ryzykantom, ale tym, którzy rozsądnie, zdecydowanie i z wielką odwagą odkrywają w swoim życiu inspiracje, które są pożywką dla ich silnych charakterów.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Już sama nazwa marki – NAOKO jest bliska wyznawanym przez Edytę Górniak wartościom, ponieważ to japońskie imię oznacza szczęście i szczerość. W subtelny sposób podczas tworzenia kolekcji gwieździe udało się przemycić treści, które stanowią od lat jej filozofię życia. Miękka, wygodna i nieograniczająca ruchów bluza z doskonałej jakości materiału przypomni nam dzięki temu przy okazji, że np. „Każda chwila jest dobra, by wszystko zmienić”. Nadruki są dyskretne, wykonywane różnorodnymi technikami, takimi jak sitodruk, flock i sublimacja.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

NAOKO to nie tylko ciuchy. Ubrania, które stworzyła z NAOKO Edyta Górniak są kompatybilne z ruszającą już wkrótce (w pierwszych dniach wakacji) darmową aplikacją. Apka rozpoznaje ciuch, który mamy na sobie (także jeśli zrobimy selfie w lustrze – czyta lustrzane odbicie) i we współpracy ze stylistami i modowymi blogerami, którzy brali udział przy jej tworzeniu proponuje zestaw stylizacji pasujący do niego. To osobisty stylista, którego zmieścisz do kieszeni.

Już w ten weekend 4-5 czerwca będzie można zobaczyć przedpremierowo (premiera zaplanowana jest na 06.06.2016) kolekcję NAOKO i Edyty Górniak. Na Mustache Yard Sale – targach mody i designu w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie będzie można zapoznać się z kolekcją, modelami, których jeszcze nie znajdziesz on line. Warto wybrać się na polowanie na nową markę, szczególnie, że ceny mają nie przekraczać tych z popularnych sieciówek. Wstęp na pokazy jest wolny. Szczegóły imprezy znajdziesz na Facebooku.


Zobacz także

Jak mądrzy ludzie radzą sobie z tymi toksycznymi? Kilka sposobów na rozbrojenie "toksycznego"

Zamiast inwestować w kolejny związek, musisz zainwestować w siebie. Dlaczego po toksycznej relacji potrzebujemy czasu dla siebie

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dziękuję Ci Mamo!