Go to content

Ograniczenie węglowodanów może opóźnić menopauzę nawet o pięć lat – twierdzą naukowcy

Fot. Pexels / kaboompics.com / CC0 Public Domain

Na 14-tu tysiącach kobiet przeprowadzono badania, by móc stwierdzić, czy to, co jemy, ma wpływ na rozpoczęcie menopauzy. Okazało się, że menopauza dotknęła o pięć lat wcześniej kobiety, które uwielbiają makarony, ryże, kasze niż te, w których diecie było dużo tłustych ryb i fasoli. 

Ponadto wegetarianki przeszły menopauzę około 10 miesięcy wcześniej niż kobiety jedzące mięso. Naukowcy twierdzą, że tłuszcze zwierzęce podwyższają poziom hormonu estrogenowego, co może wpływać na naszą płodność. Zauważono również, że spożywanie tłustych ryb i fasoli opóźnia menopauzę o ponad trzy lata, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w tych właśnie produktach. Eksperci podają, że skoki insuliny wywołane spożyciem rafinowanych węglowodanów, takich jak makaron, przyspieszają miesiączkę kobiety i wcześniejszą menopauzę.

Badaczka, profesor Janet Cade ze Szkoły Nauk o Żywności i Żywienia na Uniwersytecie w Leeds, tłumaczy, że wiek, w którym rozpoczyna się menopauza, może mieć poważne konsekwencje zdrowotne dla niektórych kobiet, a dokładne zrozumienie, w jaki sposób dieta wpływa na początek naturalnej menopauzy może okazać się niezwykle korzystne dla tych kobiet, które narażone są na ryzyko powikłań związanych z menopauzą.  Profesor zwraca uwagą, że wyższe spożycie witaminy B6 i cynku również zdaje się opóźniać wystąpienie menopauzy.

Co wy na to?


źródło: The Sun