11 produktów spożywczych, które po upływie terminu ważności wcale nie muszą zaszkodzić

Redakcja
Redakcja
23 maja 2018
1 z 1

11 produktów spożywczych, które po upływie terminu ważności wcale nie muszą zaszkodzić

Fot. iStock/Highwaystarz-Photography

5. Jajka

Co prawda to bardziej ryzykowna od innych, ale o ile są przechowywane w lodówce, mogą przetrwać w niej do od trzech do pięciu tygodni. Temperatura nie powinna przekraczać 5 stopni, inaczej rozwija się salmonella, która jest niebezpieczna dla zdrowia. Jeśli już trochę leżą w lodówce, a trzeba je spożytkować, najbezpieczniej jest je ugotować na twardo. Jeżeli po włożeniu do wody unoszą się na powierzchni, zdecydowanie nie są świeże i lepiej odpuścić sobie taki posiłek.

6. Mleko

Tu obowiązuje zasada podobna jak w przypadku jajek, o ile mleko pozostaje zamknięte.

7. Kawa i herbata

Z pewnością będą mniej aromatyczne i nie będą zawierały tylu cennych właściwości dla zdrowia, ale nic się nie stanie, gdy wypijemy taką herbatę i kawę.

8. Ryż, makaron i kasza

Produkty suche, przechowywane w odpowiedniej temperaturze mogą być zdatne do spożycia jeszcze długi czas po sugerowanej dacie spożycia. Przynajmniej sześć miesięcy mogą postać, o ile są izolowane od wilgoci.

9. Przetwory w puszkach

Najważniejsze jest to, co znajduje się w tych puszkach. Po otwarciu należy wyczuć, czy są jakieś zmiany w zapachu czy konsystencji, a jeśli puszka zostaje wgnieciona lub jest nieszczelna, trzeba ją bez namysłu wyrzucić.

10. Masło

Im dłużej masło leży w lodówce, tym dłużej będzie świeże. Jeśli trzymamy masło poza lodówką, zapach jełczenia zasygnalizuje, że ten produkt należy wyrzucić.

11. Przekąski typu chipsy

Tego typu żywność jedzenie jest tak naładowane konserwantami, że nawet długi czas po upływie przydatności do spożycia można je zjeść bez obaw o zdrowie. Poza tym,  świeże czy po terminie i tak nie są najlepszym pokarmem dla naszych organizmów.

Mimo tego, że wiele produktów można otworzyć bez szwanku dla zdrowia jakiś czas po terminie przydatności, nie należy eksperymentować z wędlinami, rybami, czy mięsem, bo konsekwencje tego będą naprawdę przykre.

źródło:  www.hellozdrowie.pl

PoprzedniNastępny

Twój styl chodzenia może o tobie sporo powiedzieć. Jesteś ciekawa?

Redakcja
Redakcja
23 maja 2018
Fot. iStock/Poike
 

Chodzenie jest rzeczą tak zwyczajną i naturalną, że zazwyczaj się nad nim nie zastanawiamy. Tymczasem sposób, w jaki chodzimy może powiedzieć kilka rzeczy o naszej osobowości oraz zdrowiu.  Sposób poruszania się w pewien sposób nas charakteryzuje i bywa, że znajomych rozpoznajemy właśnie po sposobie chodzenia i bezbłędnie potrafimy odgadnąć, kto przed nami idzie, nie wiedząc twarzy.

Sposób, w jaki stawiamy kroki wynika z ogólnego zdrowia, z możliwych schorzeń układu kostnego, układu nerwowego czy kondycji stawów. Więcej o tym mogą powiedzieć zarówno fizjoterapeuci, jak i psychologowie.

Jedni chodzą w sposób spokojny zrównoważony, a ktoś inny wręcz biegnie przeskakując na jednej nodze przez pojawiające się przeszkody. Sposobowi poruszania się przyjrzeli się specjaliści, aby udzielić odpowiedzi na pytanie, dlaczego różni ludzie prezentują różne style chodzenia czy faktycznie zależy to od osobowości.

Im szybszy chód, tym bardziej wyrazista osobowość 

Badacze z Uniwersytetu w Montpellier i Uniwersytetu Stanowego Florydy porównali dane na temat tempa poruszania się badanych osób z ich charakterystyką psychologiczną. Do współpracy zaproszono osoby neurotyczne (rozchwiane emocjonalnie), ekstrawertyków, ludzi otwartych na doświadczenie, osoby ugodowe oraz sumienne.

Badanie pokazało, że u osób zdrowych, zazwyczaj dynamiczny, zdecydowany krok łączy się z niższą neurotycznością, wyższym poziomem ekstrawersji, większą otwartością i sumiennością. Natomiast wolniejszy chód wiązał się z większym natężeniem cech przeciwnych (np. ekstrawertyk jest szybszy od introwertyka o 6 sekund).

Naukowcy przypuszczają, że ta różnica w dynamice chodu może wynikać z większej pewności siebie i umiejętności wychodzenia światu naprzeciw. Natomiast neurotycy i introwertycy bywają wolniejsi w ruchu, na co może wpływać brak pewności siebie, chęć nierzucania się w oczy, różne inne obawy.

Bez względu na przeprowadzone badania, należy pamiętać, że energiczne ruchy nie muszą być zależne wyłącznie od posiadanego typu osobowości, ale przede wszystkim od stanu zdrowia. Ta reguła na nic się zdaje w przypadku ekstrawertyka, jeśli cierpi on np. na chorobę stawów, która uniemożliwia mu swobodne poruszanie się.

źródło:  www.hellozdrowie.pl

 


Palisz papierosy? Zadbaj, by te 4 rodzaje produktów znalazły się w twojej codziennej diecie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
23 maja 2018
Fot. iStock/hedgehog94

Palacze nie tylko trują swój organizm dymem papierosowym i szkodliwymi substancjami, które są w nim zawarte, ale również szkodzą sobie sięgając po mniej wartościowe posiłki. Faktycznie osoby nałogowo palące papierosy narzucają sobie niezdrową, ubogą w składniki odżywcze, za to wysokokaloryczną dietę. Tym problemem zajęli się badacze.

Takie postępowanie działa na ich niekorzyść, bo zrównoważona zdrowa dieta może niwelować szkodliwe skutki palenia papierosów.

Badania mówią wszystko

Naukowcy przeprowadzili 24-godzinny eksperyment, w którym wzięły udział 5293 osoby: palacze nałogowi, „okazjonalni”, byli palacze oraz niepalący. Najmniej, bo 1,79 kalorii na gram jedzenia, spożyli w ciągu doby ochotnicy niepalący, a najwięcej, czyli 2,02 kcal/g – regularni palacze, choć ich porcje były najmniejsze, ale niezwykle kaloryczne.

W Wielkiej Brytanii poproszono do badania ponad 2 tys. palaczy. Testy wykazały, że w ich jadłospisie brakuje witaminy C, E, beta-karotenu i błonnika, za to częściej pojawiają się na stole fast foody.

Wiadomo, że dym nikotynowy szkodzi na wiele sposobów — zatruwa ciało , niszczy płuca, odbiera tlen organizmowi, zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca, osteoporozy, nowotworów. Problemy wybitnie pogłębia małowartościowa dieta.

4 rodzaje produktów, które powinny znaleźć się w diecie nałogowego palacza

1. Warzywa i owoce

  • zawierające witaminę C — to doskonała odtrutka dla organizmu, w którym krążą toksyczne substancje. Sięgaj jak najczęściej po paprykę, pomidory, kiwi, natkę pietruszki, cytrusy,
  • beta-karoten — zapobiega infekcjom i wzmacnia układ odpornościowy. Kryje się on w papryce, marchwi, dyni, morelach, szpinaku czy jarmużu,
  • warzywa krzyżowe — takie jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, jarmuż, niszczą wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo.

Badania pokazały, że Szwedzi, którzy jedzą przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, są o 40% mniej narażeni na obturacyjną chorobę płuc POChP, niż ci, którzy spożywają jedynie 2 porcje warzyw i owoców dziennie.

2. Zdrowe tłuszcze

Osoby nałogowo palące powinny sięgać po zdrowe tłuszcze, które są bogate w witaminę E, która chroni serce i pomaga zachować młodość. Znajdziesz je w pestkach, olejach roślinnych, oliwie z oliwek.

3. Tłuste ryby morskie

Wiadomo, że tłuste ryby, które są znakomitym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D3, więc pomagają z zachować płuca w jak najlepszym zdrowiu. Badania pokazują, że ci, którzy palą, ale mają właściwe stężenie witaminy D3, zachowują dłużej zdrowie płuc od tych, którzy cierpią na deficyt tej witaminy.

4. Mleko i przetwory mleczne

Palacze cierpią na niedobór wapnia, a to prowadzi do zmniejszenia gęstości kości i osteoporozy. Aby temu zapobiec, należy sięgać po mleko, kefir, żółty ser, jogurt . To pomoże zadbać o zdrowe i mocne kości.

źródło: www.hellozdrowie.pl


Zobacz także

Ratunku, niespodziewani goście! Sprawdź, jakie produkty powinnaś mieć w domu

Największe grzechy i błędy żywieniowe, które popełniamy – kontra nowa piramida zdrowego żywienia

Dieta oparta na filozofii Kuchni Pięciu Przemian, rozgrzeje cię jesienią