Go to content

7 kwiatów, które można jeść

Kwiaty nie tylko cieszą oczy swym pięknem na łące, w doniczce czy wazonie, ale można je wykorzystać również w kuchni. Wybrane gatunki posłużą nie tylko jako naturalny element dekoracyjny, ale jako składnik potrawy. Jest wiele kwiatów, które bezpiecznie można jeść, z korzyścią dla zdrowia i urody. 

7 kwiatów, które można jeść:


źródło: www.kobieta.pl

bratek Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/kwiaty-fioletowy-szwecja-lato-998772/”target="_blank">Euselia</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

1/7 Bratek dla gładkiej skóry

Ten pospolity, maleńki kwiatek, jest prawdziwym sprzymierzeńcem cery problematycznej, trądzikowej, ponieważ usuwa z niej zanieczyszczenia. Wzmacnia włosy i paznokcie, wspiera regenerację naskórka. Odtruwa organizm, oczyszcza go poprzez działanie moczopędne, likwiduje wzdęcia, poprawia trawienie.

Płatki bratka można parzyć, dodawać do zimnych, owocowych lub ziołowych napojów, wrzucać do sałatek.

Fot. iStock/revenaif

2/7 Nagietek dla zdrowych oczu

Nagietek jest rośliną często uprawianą w ogródkach. Zawiera dużą ilość karotenoidów, które dobrze wpływają na tan oczu, wspierają również śluzówkę układu pokarmowego i  przyspieszają przemianę materii.

Świeże płatki można dodać do sałatki.

Fot. iStock/lukrecja

3/7 Mniszek lekarski dla wzmocnienia odporności

Ta niepozorna, pospolita roślina ma wiele zalet dla zdrowia. Mniszek lekarski obfituje w sole potasu oraz witaminy A i C oraz z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi kaszel, ułatwia trawienie i obniża poziom cukru we krwi.

Kwiaty mniszka można jeść na surowo, np. do sałatek, znakomicie sprawdzi się w syropie oraz jako składnik naparu.

Fot. iStock/aimintang

4/7 Nasturcja jak antybiotyk

Nasturcja znana jest ze swojego działania antybakteryjnego, dzięki zawartości siarki, niszczącej bakterie, szczególnie te atakujące płuca i pęcherz moczowy. Obecna w niej witamina C wzmacnia układ odpornościowy i dobrze wpływa na stan skóry.

Płatki nasturcji mają wyrazisty smak i dobrze komponują się z warzywnymi sałatkami.

czarny bez Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/sambucus-nigra-starszy-bez-koralowy-846591/”target="_blank">WikimediaImages</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

5/7 Czarny bez na przeziębienie

Kwiaty czarnego (dzikiego) bzu o charakterystycznym, pudrowym zapachu, znane są w medycynie ludowej od wieków. Są doskonałym lekarstwem na przeziębienie, działają przeciwzapalnie, napotnie i przeciwgorączkowo, poprawiają elastyczność naczyń włosowatych.

Kwiaty czarnego bzu można zaparzać, przerabiać na soki oraz smażyć całe baldachimy w cieście naleśnikowym i podawać jako element deseru.

Fot. iStock/Pobytov

6/7 Stokrotka na piękną skórę

Ten maleńki kwiatek ma sporo beta-karotenu, który znakomicie wpływa na wygląd skóry. Działa również przeciwzapalnie i opóźnia procesy starzenia organizmu.

Płatki stokrotki możesz dorzucić do omletu, sałatek i zup.

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/r%C3%B3%C5%BC-kwiat-r%C3%B3%C5%BCa-r%C3%B3%C5%BCowy-kwiat-r%C3%B3%C5%BCy-1566792/”target="_blank">castleguard</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n\n

7/7 Dzika róża dla ukojenia

Płatki dzikiej róży mają najwięcej cennych dla zdrowia składników. Działają one przeciwzapalnie, uspakajają dzięki obecności olejku eterycznego. Płatki innych róż także są jadalne, ale zawierają znacznie mniej aktywnych składników.

Róża doskonale komponuje się z deserami i w konfiturze.