Leśna wanilia. Herbaciane smoothie, które się nie nudzi!

Redakcja
Redakcja
16 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Dla jednych to sposób na szybki posiłek pełen witamin. Dla innych – deser w płynie. Proponujemy pogodzić obie te funkcje i stworzyć pyszne, dwuwarstwowe smoothie. Miłośnicy kremowej słodyczy znajdą w nim wszystko, co zaspokaja apetyt na coś słodkiego… a fani zdrowego odżywiania docenią bombę witamin i antyoksydantów.

Co robisz szybciej – przyrządzasz smoothie, czy je wypijasz? Fani blendowania specjalizują się w wypełnianiu domowej spiżarni owocami, orzechami i zdrową zieleniną, dzięki czemu soczyste mikstury mają zawsze pod ręką. Jeśli należysz do tego grona, pewnie nie zaskoczy cię przepis na smoothie z wykorzystaniem rozmaitych superfoods – nasion chia, jagód goji czy białka migdałowego. Nie zapominaj jednak o potężnym źródle antyoksydantów, które masz na wyciągnięcie ręki każdego dnia!

W zielonej herbacie kryje się wiele cennych minerałów, które warto uwzględnić, komponując swój owocowy zastrzyk energii. Wystarczy wieczorem zalać szczyptę liści herbaty (np. Green Tea Pure od Ahmad Tea London) chłodną wodą i w szczelnym pojemniku wstawić do lodówki. Rano zastaniemy w niej prawdziwy eliksir zdrowia, którego delikatny smak idealnie komplementuje soczystość owoców. Na początek przygody z herbacianym smoothie proponujemy orzeźwiający, dwuwarstwowy napój. Jego aksamitna, waniliowa baza z dodatkiem ekstraktu z herbaty, idealnie łączy się z intensywnym smakiem musu z owoców leśnych.

Leśna wanilia. Herbaciane smoothie

Składniki:

Część jasna:

  • pół szklanki mleka migdałowego
  • szklanka mrożonych bananów w kawałkach
  • pół szklanki esencji z zielonej herbaty, np. Green Tea Pure od Ahmad Tea London
  • łyżka siemienia lnianego
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki roślinnego białka w proszku

Część ciemna:

  • szklanka mrożonych owoców leśnych
  • pół szklanki mrożonych bananów lub ananasa
  • garstka liści świeżej mięty
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Zblenduj osobno jasną i ciemną część napoju. Dzięki mrożonym owocom i schłodzonej herbacie nie musisz dodawać lodu! Smoothie nakładaj warstwowo wedle uznania. Gotową kompozycję możesz przyozdobić listkiem mięty i odrobiną siemienia lnianego. Smacznego!

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Wszystkie produkty dostępne na stronie www.sklep.smacznego.pl


Artykuł powstał we współpracy z Ahmad Tea 


Żelazna pasta jajeczna. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
16 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Gotowane jajka z majonezem są pyszne, ale tak od święta można by podać je trochę inaczej. Dobrze jednak byłoby je zrobić i się nie narobić, a uznanie w oczach rodziny zyskać. 😉

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Żelazna pasta jajeczna

Świąteczna wersja podania jajek na sposób mniej kaloryczny i bardziej zdrowy. Pasta jajeczna bez majonezu, za to ze składnikami bogatymi w żelazo. Jej przygotowanie trwa dosłownie 10 minut, wystarczy ugotować jajka i resztę zblendować, a efekt i smak warte uwagi!

Składniki (ilości przykładowe):

5 jajek, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, garść rukoli, łyżeczka musztardy, łyżka masła, sól, pieprz.

Jajka gotujemy na twardo. Zieleninę myjemy, wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Dorzucamy do blendera obrane jajka i łyżkę masła. Mielimy prawie na puch, mogą zostać pojedyncze większe kawałki jajek, nie szkodzi. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Autor: Aleksandra

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu

Redakcja
Redakcja
16 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe

Wielkanocny stół uginający się pod pysznościami pamiętamy z dzieciństwa. Wracając do wspomnień, bez problemu potrafimy wyrecytować jego zawartość: barszcz biały, mazurek, wielkanocna pascha, sernik, pasztet, faszerowane jajka… Przyzwyczajeni do tradycyjnych przepisów naszych mam i babć rzadko przechodzi nam przez myśl, aby naszym świątecznym potrawom nadać odrobinę nowoczesności. A warto! Polecamy przepisy na klasyczne dania wielkanocne z bakaliowo-orzechowym twistem. Wypróbuj sałatę z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, keksu warzywnego z orzechami włoskimi oraz zielonej wersji jajek faszerowanych z pastą na bazie nerkowców i przekonaj się, jak łatwo można unowocześnić nawet najbardziej tradycyjne potrawy świąteczne.

Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • mieszanka sałat
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

 

Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny. Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Keks sałatkowy z orzechami włoskimi

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g Śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 350 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 papryka żółta
  • 1 brokuł
  • pęczek koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od jajek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Jajka faszerowane na zielono z nerkowcami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • pęczek bazylii
  • kilka listków szpinaku
  • sól, pieprz

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Wyciągamy żółtka i przekładamy do blendera. Dodajemy pęczek bazylii, liście szpinaku, wydrążone awokado, odcedzone orzechy nerkowca, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odpowiednią ilość do zagłębień w jajkach.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Zobacz także

Szczypta mięty – przepis na orzeźwiającą Inkę na zimno

Sprawdź, co się stanie, jeśli wypijesz ocet z miodem przed snem. Sprytny trik

Sprawdź, co się stanie, jeśli wypijesz ocet z miodem przed snem. Sprytny trik

Maślankowiec wiśniowy. Czyli przepis na proste i szybkie ciasto z wiśniami

Maślankowiec wiśniowy. Czyli przepis na proste i szybkie ciasto z wiśniami