Desery Gotowanie Przepisy

Letnie hity z promenady! Owoce leśne w żelu – przepis

Redakcja
Redakcja
23 lipca 2019
Fot. iStock
 

Wakacje bez gofrów się nie liczą! A co króluje na nadmorskim deptaku? Oczywiście świeże, pachnące i pełne owoców gofry! Owoce leśne w żelu – czyli pyszna, domowa frużelina! Do dzieła!

Owoce leśne w żelu      

Na frużelinę:

  • 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W tym przypadku zamiast konfitury robimy owoce w żelu, które idealnie skomponują się z naszymi goframi!

Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je  cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!

Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl

FB/ohmepl


Desery Gotowanie Przepisy

Małgosia Ohme, wspólnie z Filipem Chajzerem, dołączy jesienią do grona prowadzących weekendowe wydania „Dzień Dobry TVN”

Agnieszka Żukowska
Agnieszka Żukowska
23 lipca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Tak, jesteśmy dumne. I szczęśliwe! My, kobieca redakcja tego portalu. To Małgosia prawie cztery lata temu stworzyła magazyn OH!ME – jedyne w swoim rodzaju miejsce w sieci. Fanka kobiet, uwielbia je i uważa, że są stworzone do niemożliwego. Kocha internet, nieustające wyzwania, dlatego Kobieta.Onet.pl jest miejscem, gdzie spełnia i otwiera się na kobiece rozterki i radości najbardziej. Nikt nie potrafi się tak pięknie zachwycać drobiazgami jak ona. Autentyczna, spontaniczna w emocjach, tym, co czuje, jak reaguje na drugiego człowieka. Nic dziwnego, że kobiety jej potrzebują, wierzą i to dzięki niej sięgają dla siebie po więcej.

Sama Małgosia tak komentuje swoje nowe wyzwanie: „Dołączenie do grona prowadzących Dzień Dobry TVN traktuję nie tylko jako ogromną szansę i wyraz zaufania, jakim obdarzyła mnie stacja TVN, ale także jako naturalną drogę rozwoju mojej zawodowej kariery. Z tematami i osobami, którym DDTVN jest bliskie miałam okazję spotykać się m.in. jako redaktor naczelna lifestylowych serwisów kobieta.onet.pl oraz ohme.pl. Dla mnie i Filipa, najważniejsi są ludzie, o których i dla których mówimy. Jako psycholog jestem ciekawa drugiego człowieka i chcę, aby czuł się ze mną dobrze. To na pewno się nie zmieni.”

Fot. Materiały prasowe

Uważna i prawdziwa, zaangażowana w osobny głos, prośbę o wysłuchanie. Z całą pewnością wniesie zwyczajnie dużo radości i świeżego spojrzenia do programu Dzień Dobry TVN. Posiada ogromną wiedzę i doświadczenie zawodowe. Swoją przygodę z mediami zaczynała od magazynu dla dzieci „Gaga”, którego była redaktor naczelną. Potem były serwisy parentingowe w największych portalach, programy telewizyjne („Życie od kuchni”, „Aplauz, aplauz”, „Okiem Ohme”, jeden z piękniejszych formatów video w Onecie – „Oczami Matki”).  Jest mamą dwójki nastolatków. Bardzo dobrze gotuje i piecze wspaniałą szarlotkę. My uwielbiamy jej makaron z krewetkami.

Fot. Archiwum prywatne

W tym roku swoje 40. urodziny obchodziła wspinając się na jeden z największych szkockich szczytów – Ben Navis. Małgosiu, to Twój czas!

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Archiwum prywatne

Fot. Materiały prasowe

Fot. Archiwum prywatne


Desery Gotowanie Przepisy

Hit nadmorskich kurortów w domu: nowa odsłona gofra

Redakcja
Redakcja
23 lipca 2019
GOFRY
Fot. iStock

Gofry to wyśmienity deser, który kojarzy się ze smakami lata i wakacjami nad morzem. Spacerując po promenadzie, ciężko odmówić sobie takich pyszności w klasycznej odsłonie, czyli z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany. Chrupiące i złociste ciasto wręcz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. A gdyby tak ten nadmorski rarytas przygotować w domowym zaciszu i cieszyć się latem, niekoniecznie wyjeżdżając nad morze? Delecta ma na to sprawdzone przepisy.

Lato trwa w najlepsze, więc słodka pokusa jest na wyciągnięcie ręki. Aby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie, nie musisz wcale wyjeżdżać nad morze! Wystarczy, że przygotujesz wakacyjne słodkości w domu. Masz ochotę na deser gofrowy? Do dzieła!

Wafle gdańskie z konfiturą

Fot. Materiały prasowe

Ciasto:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy

Konfitura:

  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Wafle gdańskie to idealny deser dla miłośników bardziej klasycznej wersji gofra, polanego pyszną konfiturą. Kto by się nie skusił?

Aby przygotować wafle, należy wsypać do wysokiego naczynia żółtka, mleko, śmietanę oraz miód i dokładnie wymieszać. Następnie ubijamy białka i łączymy razem z ciastem. Kiedy ciasto jest już gotowe, rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy masę. Pieczemy około 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie z łatwością odchodzić od gofrownicy. Teraz możemy zabrać się za truskawki (lub wiśnie), które zagotowujemy na wolnym ogniu, do momentu ich zgęstnienia. Jeśli konfitura wydaje nam się mało słodka, możemy dodać miód według uznania. Kiedy nasza konfitura domowej roboty jest już gotowa, możemy ją nałożyć na chrupiące i ciepłe wafle.

Smacznego!

Owoce leśne w żelu     

Delecta - owoce leśne w żelu

Fot. Materiały prasowe

 

Na frużelinę:

  • 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W tym przypadku zamiast konfitury robimy owoce w żelu, które idealnie skomponują się z naszymi goframi!

Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je  cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!

Tort gofrowy z kremem

Delecta - tort gofrowy z kremem

Fot. Materiały prasowe

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • 6 łyżeczek cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru z wanilią Delecta
  • 4 jaja
  • ⅔ szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 ½ szklanki mleka

Krem:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g naturalnego jogurtu
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 1/3 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • Truskawki
  • Jagody
  • Mięta

Tort gofrowy świetnie sprawdzi się jako deser na letnie spotkanie w gronie znajomych. Z pewnością wszystkim będzie smakował, bo kto nie lubi tortów i gofrów?

Na początek wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i mieszamy.  Dodajemy do nich jajka, olej oraz mleko i miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę. Kiedy będzie już w pełni nagrzana, nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy masę po całej powierzchni. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty (lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy). Po ich upieczeniu, kładziemy je na metalową kratkę, aby były chrupkie. Każde piętro tortu powinno składać się z 4 gofrów (z podanych składników powinno ich wyjść 12). Następnie przyrządzamy krem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia na 10 minut. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy, by ją zahartować i zapobiec zwarzeniu. Kiedy żelatyna jest już gotowa, dodajemy ją do pozostałego jogurtu i mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt z żelatyną i mieszamy łyżką. Gdy krem mamy już gotowy, przekładamy nim gofry, a samą górę dekorujemy owocami sezonowymi. Ilość i wybór owoców jest dowolna, ale im więcej tym lepiej!

 

Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl

FB/ohmepl


Zobacz także

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Hygge, lagom, ikigai, sisu, skogluft… czyli jak zagraniczne mądrości, przełożyć na polskie realia

Pełne ziarna uzupełnią energię