Go to content

Sześć rzeczy, które warto zmienić w diecie po 40-tce

Fot. iStock/Django

Myślisz: „No tak, tyję, bo to już ten wiek” albo „Te diety na nic, po 40-tce już nie schudnę”.  I oczywiście, że nasz wiek, a tym samym zmiany hormonalne mają wpływ na to, jak wyglądamy. Po 40-tce przybieramy około pół kilograma rocznie, ale raczej jest to związane ze zmniejszeniem naszej aktywności niż z hormonami. Nie musimy już biegać za dziećmi, nie wychodzimy z nimi na spacery, częściej czas spędzamy w samochodzie. Nie znaczy to jednak, że mamy przestać o siebie dbać. To właśnie po 40-tce powinniśmy baczniejszą uwagę zwrócić na nasze zdrowie, kondycję i zadbać o siebie, by jak najdłużej cieszyć się pełnią życia.

Sześć rzeczy, które warto zmienić w diecie po 40-tce

Postaw na ryby

Czy wiesz, że po menopauzie wzrasta ryzyko chorób serca? To właśnie dlatego powinniśmy jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, najlepiej te ze zdrowymi tłuszczami, jak łosoś lub pstrąg. Wstępne badania sugerują, że olej z ryb może także pomóc w zapobieganiu raka piersi.

Zrzuć zbędne kilogramy

Nie chodzi o to, że masz teraz być jak modelka, ale jeśli masz nadwagę, możesz  zminimalizować objawy menopauzy i zmniejszyć długoterminowe ryzyko upośledzenia hormonów przez utratę zbędnych kilogramów. Dbanie o swoją wagę nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca i raka piersi, które wzrasta po menopauzie, nowe badania wskazują, że może ograniczyć uderzenia gorąca.

Pamiętaj o wapniu

Zapotrzebowanie na wapń wzrasta po 50 roku życia, od 1000 miligramów na dzień do 1200 mg. To wtedy zmniejsza się ilość estrogenu,a nasze kości przestają wchłaniać wapń. Kubek niskotłuszczowego mleka, jedno latte i jeden jogurtu dają już 1,100 mg wapnia. Resztę możesz uzupełnić suplementami. Jeśli jesz nabiału, wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Mają mniej więcej taką samą ilość wapnia, jak ich pełnotłuszczowe odpowiedniki, ale mniej kalorii (sprawdź czy nie zawierają cukru).

Ogranicz czerwone wino

Kochasz czerwone wino? Wszystko jest dla ludzi, tylko z głową. Czerwone wino ma wpływ na kondycję naszego serca, nie powinniśmy przesadzać z jego ilością. Poza tym wino i inne alkohole mogą powodować uderzenia gorąca w wyniku rozszerzania naczyń krwionośnych wywołanego ich spożyciem.

Powiedz tak soi

Soja zawiera estrogeny roślinne, przez co wiele kobiet uważa, że ​​może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Jednak żadne badania tego nie potwierdzają. Błędne przypuszczenie pochodzą prawdopodobnie z badań nad wysokimi dawkami suplementów sojowych, które mogą stymulować wzrost guzów wrażliwych na estrogen.

Natomiast produkty sojowe, takie jak tofu, orzechy sojowe i mleko sojowe mogą łagodzić uderzenia gorąca i nie zwiększają ryzyka raka piersi. Kobiety w Japonii jedzą najwięcej soi i mają najniższy współczynnik zachorowań na raka piersi.

Znajdź dietę, która do ciebie pasuje

Jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy, nie ma różnicy czy masz 25, 30 czy 40 lat. Jeśli jesz mniej kalorii – po prostu schudniesz.  Każda zrównoważona dieta, która ogranicza kalorie – i w której możesz wytrwać przez dłuższy czas, sprawdzi się. Potrzeba tylko silnej woli.


źródło: Health