Dania główne Gotowanie Przepisy

Placki po węgiersku – z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 listopada 2020
Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą
Fot. iStock
 

Placki po węgiersku — pod tą nazwą kryją się swojskie placki ziemniaczane, serwowane z gulaszem. Wbrew nazwie, to danie nie należy do sztandarowych dań Węgrów, którzy nie podają w ten sposób gulaszu. Placki po węgiersku są daniem smacznym i sycącym, idealnym na obiad. Jak je przygotować na różne sposoby?

Placki po węgiersku, zwane także plackami zbójnickimi, są proste w przygotowaniu, choć  mogą wydawać się czasochłonne, biorąc pod uwagę samo przygotowanie większej ilości tartych ziemniaków. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu, ponieważ złociste, chrupiące placki w połączeniu z aromatycznym, gęstym gulaszem, to prawdziwe niebo kulinarne. Warto wypróbować różne przepisy, z różnymi rodzajami mięsa, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych należą placki po węgiersku z mięsem gulaszowym, kurczakiem oraz kiełbasą.

Placki po węgiersku — przepis

Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Placki po węgiersku — składniki:

Na gulasz:

  • 500 g mięsa na gulasz
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła takie jak papryka ostra, papryka słodka, chili, tymianek
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie: 

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Mięso gulaszowe opłucz, osusz, obtocz w mące.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż w każdej strony przygotowane mięso. Dodaj nieco wody i cebulę z ulubionymi ziołami. Duś 40 minut pod przykryciem.
  4. Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, duś do miękkości. Sos zagęść mąką wg potrzeby.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki ziemnaiczane  wyłóż na talerze i polej gorącym gulaszem, posyp startym serem i dołóż śmietanę.

Placki po węgiersku z kurczakiem — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kurczakiem — składniki:

Na gulasz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 0,5 l bulionu
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokój na większe kawałki. Obtocz je w mieszance mąki, słodkiej papryki i soli.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć mięso i smaż z każdej strony do zarumieniania.
  4. W osobnym garnku zeszklij na oleju pokrojoną cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
  5. Po 5 minutach do garnka wlej 1/3 bulionu i duś pod przykryciem. Po około 10 minutach wrzuć obsmażonego kurczaka, wlej resztę bulionu i gotuj około 10-15 minut. Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz zbędzie zbyt rzadki, zagęść go mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.

Placki po węgiersku z kiełbasą — przepis

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kiełbasą — składniki:

Na gulasz:

  • 2  podsuszane kiełbasy
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry, pieczarki, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kiełbasę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz paprykę.
  3. Gdy składniki się przyrumienią, wrzuć pieczarki i pomidory. Smaż do chwili, gdy woda odparuje wystarczająco. Następnie wlej sos pomidorowy, duś 10 min na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki jogurtowe na 6 sposobów. Przepisy na słodkie danie z owocami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 listopada 2020
placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią
Fot. iStock

Placuszki jogurtowe mają wielu wielbicieli, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Delikatne placki, przyrządzane na różne sposoby, najlepiej smakują podawane na gorąco, ze słodkimi dodatkami. Jak przygotować placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami lub z kremem czekoladowym?

Placuszki jogurtowe to proste w przyrządzeniu danie, pasujące na śniadanie, jak obiad czy kolację. Słodkie placki można serwować z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami, wg uznania.

Placuszki jogurtowe z bananem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z bananem — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placuszki jogurtowe z jabłkiem — przepis

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z jabłkiem — składniki: 

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 220 g mąka pszenna
  • 100 ml oleju
  • jabłko
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa korzenna

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną (ok. łyżeczki) wymieszaj. Dodaj jajko, olej oraz starte na średnich oczkach jabłko.
  2. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Placuszki jogurtowe z malinami — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z malinami — składniki: 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • szklanka malin + owoce do dekoracji
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jogurt, jajka, olej, sok z cytryny. Dosyp mąkę dokładnie mieszając, by nie było grudek.
  2. Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź porcję ciasta, układając 2-3 maliny na każdym placuszku, smaż z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
  3. Podaj jeszcze gorące, z pozostałymi malinami, posypane cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe z jagodami — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStockplacuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Placuszki jogurtowe z jagodami — składniki: 

  • szklanka jagód
  • szklanka mąki pszennej
  • mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.
  2. Przesiej mąkę do utartych żółtek i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj jagody i ostrożnie wymieszaj je drewnianą łyżką.
  3. Białka unij na sztywno, dodaj je do ciasta i delikatnie zamieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i formuj łyżką placki. Smaż z obu stron aż będą rumiane.

Placuszki jogurtowe z nutellą — przepis

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Fot. iStock

Placuszki jogurtowe z nutellą — składniki: 

  •  1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nutelli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. W misce wymieszaj roztrzepane jajko, jogurt i nutellę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Teflonową lub ceramiczną patelnię rozgrzej bez tłuszczu, formuj łyżką placuszki i smaż na średnim ogniu, aż do chwili, gdy ukażą się pęcherzyki powietrza — wtedy przewróć na drugą stronę.
  3. Podawaj z cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe z dynią — przepis

Fot. iStock

Placki jogurtowe z dynią — składniki: 

  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1.  Jogurt przełóż do miseczki, wbij do niego jajko i dodaj purée z dyni  (ugotowaną lub upieczoną i zblendowaną dynię) – wymieszaj dokładnie.
  2. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj aż do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  3. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj ciasto, formując okrągłe placuszki. Smaż je na wolnym ogniu po ok. 5 minut z każdej strony.
  4. Usmażone placuszki wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane miodem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Co jest doktorku, czyli przepisy z wykorzystaniem marchwi

Wgryź się w tartę! Uwaga: nie dla wampirów!

Głód? Wystarczy… garść odpowiedniej przekąski!