Go to content

Placki po węgiersku – z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą
Fot. iStock

Placki po węgiersku — pod tą nazwą kryją się swojskie placki ziemniaczane, serwowane z gulaszem. Wbrew nazwie, to danie nie należy do sztandarowych dań Węgrów, którzy nie podają w ten sposób gulaszu. Placki po węgiersku są daniem smacznym i sycącym, idealnym na obiad. Jak je przygotować na różne sposoby?

Placki po węgiersku, zwane także plackami zbójnickimi, są proste w przygotowaniu, choć  mogą wydawać się czasochłonne, biorąc pod uwagę samo przygotowanie większej ilości tartych ziemniaków. Efekt końcowy jest jednak wart zachodu, ponieważ złociste, chrupiące placki w połączeniu z aromatycznym, gęstym gulaszem, to prawdziwe niebo kulinarne. Warto wypróbować różne przepisy, z różnymi rodzajami mięsa, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Do najpopularniejszych należą placki po węgiersku z mięsem gulaszowym, kurczakiem oraz kiełbasą.

Placki po węgiersku — przepis

Placki po węgiersku - z mięsem gulaszowym, kurczakiem lub kiełbasą

Fot. iStock

Placki po węgiersku — składniki:

Na gulasz:

  • 500 g mięsa na gulasz
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • zioła takie jak papryka ostra, papryka słodka, chili, tymianek
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie: 

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Mięso gulaszowe opłucz, osusz, obtocz w mące.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż w każdej strony przygotowane mięso. Dodaj nieco wody i cebulę z ulubionymi ziołami. Duś 40 minut pod przykryciem.
  4. Dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, duś do miękkości. Sos zagęść mąką wg potrzeby.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki ziemnaiczane  wyłóż na talerze i polej gorącym gulaszem, posyp startym serem i dołóż śmietanę.

Placki po węgiersku z kurczakiem — przepis

Placek po zbójnicku - z pieczarkami, z mięsem

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kurczakiem — składniki:

Na gulasz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 0,5 l bulionu
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mąka do zagęszczenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobne paski. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  2. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokój na większe kawałki. Obtocz je w mieszance mąki, słodkiej papryki i soli.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć mięso i smaż z każdej strony do zarumieniania.
  4. W osobnym garnku zeszklij na oleju pokrojoną cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
  5. Po 5 minutach do garnka wlej 1/3 bulionu i duś pod przykryciem. Po około 10 minutach wrzuć obsmażonego kurczaka, wlej resztę bulionu i gotuj około 10-15 minut. Dopraw całość majerankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli gulasz zbędzie zbyt rzadki, zagęść go mąką.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.

Placki po węgiersku z kiełbasą — przepis

Fot. iStock

Placki po węgiersku z kiełbasą — składniki:

Na gulasz:

  • 2  podsuszane kiełbasy
  • duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Gulasz:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry, pieczarki, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż kiełbasę z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz paprykę.
  3. Gdy składniki się przyrumienią, wrzuć pieczarki i pomidory. Smaż do chwili, gdy woda odparuje wystarczająco. Następnie wlej sos pomidorowy, duś 10 min na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

Placki:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce lub przy pomocy robota, delikatnie odciśnij z wody.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki wykładaj na talerze i polej gorącym gulaszem.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl