Zdrowie

Prysznic po spacerze i okulary przeciwsłoneczne – dobre rady dla alergików

Redakcja
Redakcja
7 czerwca 2021
Photo by Kane Taylor on Unsplash
 
Zamiast cieszyć się wiosną i latem alergicy często ukrywają się w tym czasie w domu. Podczas pylenia ich oczy łzawią, swędzą, są zaczerwienione i podrażnione. Można skutecznie łagodzić te mało przyjemne objawy.

Alergia spojówek jest dość łatwa do rozpoznania, bo najczęściej są to objawy sezonowe, powtarzające się w okresie pylenia drzew lub/i traw. Świąd oczu, przekrwienie spojówek i łzawienie w przeważającej większości przypadków towarzyszy wodnistemu katarowi i kichaniu lub swędzeniu w nosie i w uszach.

„Jeśli dochodzi do dużej ekspozycji na alergen, na przykład podczas jazdy na rowerze bez okularów w wietrzny majowy dzień osoby uczulonej na pyłki traw, może wystąpić ostre alergiczne zapalenie spojówek, polegające na silnym obrzęku spojówek (aż do zamknięcia przez nie szpary powiekowej) z łzawieniem i swędzeniem” – mówi dr n. med. Ewa Bogacka Centrum Diagnostyczno-Terapeutyczne MEDICUS w Lublinie.

Nie stanowi to jednak powodu, by rezygnować z przyjemności. Trzeba jednak przygotować się do sezonu pylenia, a podczas niego przestrzegać kilku zasad.

Jakie krople do oczu dla alergika?

Pomogą one zabezpieczyć oko przed wnikaniem alergenów i przyniosą ulgę, jeśli oczy zaczną jednak swędzieć i łzawić.

„Nasz narząd wzroku każdego dnia potrzebuje skutecznej ochrony, a odpowiednio dobrane, bezpieczne krople złagodzą objawy alergii. Alergicy mogą szukać kropli z ektoiną, czyli substancją, która działa ochronnie na oko, zmniejsza stan zapalny i stabilizuje błonę komórkową komórek budujących zewnętrzne warstwy narządu wzroku” – tłumaczy dr n. med. Marta Kołacińska-Flont.

Na co jeszcze zwracać uwagę, przy wyborze kropli?

„Dobrze, by były to produkty z dodatkiem kwasu hialuronowego, bo te dwie substancje: kwas hialuronowy i ektoina zastosowane razem, tworzą naturalną tarczę na powierzchni oka, która zabezpiecza przed wniknięciem alergenów” – wyjaśnia alergolog.

Kwas hialuronowy i ektoina to substancje naturalne odznaczające się bardzo wysokim profilem bezpieczeństwa. Warto poprosić farmaceutę, by dobrał krople z tymi substancjami, ale bez konserwantów. Oznacza to, że można ich krótko używać – nie należy więc zapomnieć o przeczytaniu dołączonej ulotki, która zawiera informację, jak krople przechowywać i przez jaki czas można ich używać po otwarciu.

Ważne! Alergicy uczuleni na pyłki powinni kropli używać w sezonie pylenia regularnie, nie tylko przed wyjściem na zewnątrz. 

Czasami warto wspomóc się lekami przeciwalergicznymi. Bez recepty można kupić w aptece preparaty cetyryzyny i loratadyny stosowane doustnie, ale lepsze efekty zazwyczaj dają preparaty stosowane miejscowo, tzn. donosowo i dospojówkowo wypisywane na receptę. Alergie idą w parze i zwykle osoby uczulone na pyłki roślin mają zestaw leków przepisanych na swoją dolegliwość. Nie wszyscy jednak pamiętają, że te doustne należy zacząć przyjmować co najmniej dwa tygodnie przed sezonem pylenia, a w jego trakcie stosować je o określonych porach dnia zgodnie z zaleceniem lekarza,

Weź ze sobą okulary

Chronią one nie tylko przed promieniowaniem słonecznym, które może nasilać objawy alergii. Mogą być przeciwsłoneczne lub korekcyjne – jeśli nie masz wady wzroku warto wyposażyć się w „zerówki”. Okulary tworzą ponadto tarczę ochronną dla oka – duża część alergenów zatrzyma się na szkłach i nie przeniknie do oka. Trzeba jednak pamiętać o ich regularnym czyszczeniu po każdym spacerze – najlepiej umyć je wodą i porządnie wytrzeć.
Nigdy nie kupuj okularów w przypadkowych miejscach.

„Takie produkty często mogą nie mieć właściwych filtrów UV, a przypadkowe, niedobrane przez specjalistę okulary korekcyjne mogą prowadzić do bólu głowy, pogorszenia widzenia i pogłębienia wady wzroku „– przestrzega dr Anna Groblewska.

Prysznic po spacerze 

Tuż po powrocie ze spaceru alergicy powinni umyć oczy i całą twarz. Jeśli spacer wyjątkowo dokuczył lepiej wymyć całe ciało, by zmyć z siebie wszystkie alergeny. To naprawdę działa. Ulgę zatartym, mocno zaczerwienionym lub spuchniętym powiekom ulgę przyniosą  chłodne, wilgotne kompresy z gazy. Doraźnie można zakropić do oczu lek obkurczający naczynia spojówek dostępny bez recepty. Dobrym pomysłem jest przemycie oczu tzw. „sztucznymi łzami” – wypłuczą resztki alergenów z worka spojówkowego.

Przed spaniem warto zawsze spłukać włosy, żeby nie wcierać alergenów przyniesionych z dworu w poduszkę, z poduszki mogą bowiem dostać się do oczu.

Zalecenia profilaktyczne w przypadku uczulenia na pyłki roślin wiatropylnych:

  • w okresie pylenia uczulającej rośliny osobom silnie uczulonym zaleca się zmianę strefy klimatycznej, np. wyjazd nad morze lub w wysokie góry, a najlepiej do regionu o innej szacie roślinnej.
  • jeśli jednak wyjazd poza strefę pylenia uczulającej rośliny jest niemożliwy, warto próbować zmniejszyć wpływ pyłków na uczulony organizm poprzez:
  • ograniczenie do minimum wychodzenia na zewnątrz w czasie słonecznej i wietrznej pogody,
  • noszenie okularów (najlepiej najszczelniej okrywających oczy),
  • zamykanie okien w czasie jazdy samochodem – dobrym wyjściem jest samochód z klimatyzacją, która jest regularnie serwisowana,
  • nieprzebywanie w pobliżu otwartych okien w czasie jazdy autobusem czy pociągiem,
  • dokładne mycie ciała, szczególnie włosów i zmiana odzieży po powrocie do domu,
  • płukanie nosa i spojówek roztworem soli fizjologicznej.

Monika Wysocka, zdrowie.pap.pl

Źródło:

Artykuły specjalistyczne z portalu Medycyna Praktyczna

https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/57892,ostre-okresowe-i-przetrwale-alergiczne-zapalenie-spojowek

https://www.mp.pl/pacjent/okulistyka/chorobyoczu/chorobyspojowki/69492,alergiczne-zapalenie-spojowek

Materiały prasowe kampanii „Chroń oczy przed alergią”


Zdrowie

Sezam – co kryje się w jego nasionach? Wartości odżywcze i zdrowotne sezamu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 czerwca 2021
Sezam - właściwości, alergia, olej sezamowy, sezamki
Fot. iStock
 

Sezam jest wartościowym elementem diety, którego właściwości nadal nie są powszechnie znane. Warto wiedzieć, co kryją w sobie małe nasionka, czym jest olej sezamowy oraz jak zrobić domowe sezamki? Jest wiele powodów, by częściej sięgać po sezam.

Sezam indyjski

Sezam indyjski (sezam wschodni lub kunżut), to pochodząca z Afryki, znana od tysiącleci j roślina oleista. Największe uprawy sezamu znajdują się w Indiach oraz w Chinach, ale można go spotkać także w krajach Ameryki Środkowej oraz w Sudanie, oraz w znacznie mniejszym zakresie w Europie, w rejonach znanych z gorącego i słonecznego lata.

Sezam to roślina jednoroczna, przedstawiciel rodziny połapkowatych. Jest byliną osiągającą nawet 1,5-metrową wysokość. Charakteryzuje się włochatą  łodygą, na której pojawiają się białe lub fioletowe kwiaty. Z kwiatów rozwijają się owoce — drobne nasiona, schowane w kilkadziesiąt sztuk we włochatej torebce.

Sezam - właściwości, alergia, olej sezamowy, sezamki

Fot. iStock/ Sezam biały i czarny

Sezam biały i czarny 

Ziarna sezamu mogą przybierać kolor biały, brązowy lub czarny. Najczęściej spotykane są dwa rodzaje sezamu — biały i czarny.

Sezam biały, czyli obłuszczony, posiada delikatnie orzechowy, słodki smak, tłoczy się z niego olej;

Czarny sezam, w łuskach, podobnie jak biały, posiada słodki smak, natomiast jego zapach jest znacznie bardziej intensywny.

Niezależnie od rodzaju sezamu, ziarna cechują się wysoką odpornością na jełczenie, dzięki zawartości dwóch naturalnych przeciwutleniaczy: sezamolu i sezamoliny.

Sezam — wartości odżywcze i właściwości

Sezam jest kaloryczny — w 100 g nasion znajduje się 572 kcal. Jednak nie są to tzw. puste kalorie, ale wynikające z obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów oleinowych, które są ważne dla zdrowia. Ponadto w ziarnach sezamu nie brakuje białka, wartościowego jak białko z jaja kurzego. Ziarna są także skarbnicą wapnia — 100 g ziaren sezamu dostarcza aż 1160 mg wapnia, podczas gdy 100 g żółtego sera — ok. 600 mg. Nie brakuje w nich także innych składników mineralnych, takich jak: selen, niezbędny dla prawidłowej pracy układu immunologicznego, oraz cynk, żelazo, magnez, miedź. Obecne są w nim także witaminy z grupy B i witamina E.

Sezam ma właściwości cenne dla zdrowia także ze względu na fitosterole (zawiera ich najwięcej wśród wszystkich ziaren). Fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zawiera także lecytynę, konieczną dla prawidłowej pracy mózgu i całego układu nerwowego. Regularne spożywanie ziaren sezamu lub oleju dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, ze względu na minerały (żelazo, magnez, cynk, miedź) oraz witaminę E, obecną w sezamie.

Sezam - właściwości, alergia, olej sezamowy, sezamki

Fot. iStock/Ziarna sezamu

Ziarna sezamu są bezpieczne w diecie cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (IG = 35). Polecane są diecie przeciwko osteoporozie (zawartość wapnia) i anemii (obecność żelaza) oraz dla łagodzenia objawów RZS (ze względu na miedź). Ziarna sezamu mają działanie wykrztuśne, dlatego sprawdzają się przy mokrym, dokuczliwym kaszlu.

Sezam na zaparcia

Sezam, a szczególnie olej sezamowy, jest naturalnym środkiem na zaparcia. Warto go dodawać do potraw, ponieważ zawierają one zbawienny dla układu pokarmowego błonnik. Można rano, przed śniadaniem, wypijać miksturę, która ułatwi wypróżnianie. Do kubka wody wystarczy dodać łyżkę miodu i nieco oleju sezamowego.

Olej sezamowy

Olej sezamowy tłoczy się z nasion sezamu. W zależności od rodzaju nasion przybiera on barwę od jasnożółtej, po ciemniejszą, ma nieco orzechowy smak i aromat.

Sezam - właściwości, alergia, olej sezamowy, sezamki

Fot. iStock/Olej sezamowy

Olej z ziaren sezamu jest skarbnicą kwasów tłuszczowe wielonienasyconych i jednonienasyconych, natomiast niewiele w nim kwasów tłuszczowych nasyconych. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9), witaminy A i E, oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Podobnie jak surowe nasiona, olej sezamowy zawiera lecytnę i sezaminę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Olej sezamowy nie nadaje się do smażenia, ponieważ wysoka temperatura nadaje mu gorzkiego smaku, oraz wpływa na przekształcenie zdrowych kwasów tłuszczowych w szkodliwe tłuszcze trans. Olej z ziaren sezamu wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także w pielęgnacji urody.

Sezamki

Sezamki to popularna przekąska produkowana z ziaren sezamu. Te dostępne w sklepach nie należą do najzdrowszych, ponieważ najczęściej dostępne sezamki zawierają jedynie 45-50% ziaren, reszta to cukier pod różnymi postaciami.  Aby sezamki były zdrowsze, należy przyjrzeć się etykiecie i poszukać najlepszego składu. Można także przygotować domowe sezamki.

Sezam - właściwości, alergia, olej sezamowy, sezamki

Fot. iStock/Sezamki

Domowe sezamki:

Do ich przygotowania potrzeba jedynie nasion sezamu i naturalnego miodu. Na około 100 g nasion sezamu wystarczy 5 małych łyżek miodu. Najpierw sezam należy uprażyć na patelni, aż się zarumieni, następnie dodać go do podgrzanego w rondelku miodu i wymieszać porządnie. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuje się blat sezamkowy i umieszcza na 15 minut w piekarniku, w temperaturze około 160-170ºC. Po tym czasie sezamki należy wyjąć i ostudzić — dopiero wtedy stwardnieją. Na koniec blat trzeba pokroić na odpowiednio mniejsze kawałki, formując sezamki.

Sezam w kuchni 

Nasiona sezamu cieszą się uznaniem szczególnie pod postacią wspomnianych sezamków oraz oleju sezamowego. Ponieważ mają ciekawy i przyjemny smak, oraz wartości odżywcze, są chętnie wykorzystywane jako podstawa chałwy, dodatek do hummusu w postaci tahini, oraz do chleba czy sałatek. Ziarna sezamu można jeść surowe lub prażone. Są oryginalne w smaku, dlatego w kuchni wykorzystuje się je często do sałatek i wypieków. Można je wykorzystać jako panierkę do mięsa i warzyw, marynowania mięs, lub składnik zdrowych domowych batoników i ciastek. Natomiast olej sezamowy jest niezwykle popularny w kuchni azjatyckiej, dodawany do potraw przyrządzanych na słodko jak  i wytrawnych, a w kuchni europejskiej najczęściej dodawany do sałatek i sosów, oraz past na kanapki.

Alergia na sezam

Sezam, podobnie jak inne nasiona czy orzechy, może wywoływać alergię. Po jego spożyciu mogą się pojawić się objawy takie jak ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka. Podobnie jak orzeszki ziemne, sezam zalicza się do produktów najczęściej wywołujących niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Alergia na sezam może wiązać się z tzw. alergią krzyżową, czyli pojawieniem się także alergii na orzechy, mąkę pszenną, żytnią i owsianą, oraz kiwi.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, www.ekologia.pl

 


Zdrowie

Hummus – dlaczego warto włączyć go do diety? Przepis na hummus paprykowy i z suszonymi pomidorami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 czerwca 2021
Hummus - zalety, przepis na pastę z pomidorami lub papryką
Fot. iStock

Hummus to pasta z ciecierzycy, która zyskała ogromną popularność. Sięgamy po nią coraz chętniej ze względu na smak, ale warto także wiedzieć, że nie brakuje w niej cennych dla zdrowia wartości. Dlaczego warto sięgać po hummus i jak zrobić domowy hummus z papryką lub suszonymi pomidorami?

Hummus to gęsta pasta, której podstawę stanowi ciecierzyca, tahini (pasta z sezamu), oliwa z oliwek, czosnek. Pozostałe dodatki to kwestia kulinarnych upodobań. Tradycyjny hummus jest potrawą charakterystyczną dla kuchni bliskowschodniej, ale coraz większą popularność zdobywa na europejskich stołach.

Ciecierzyca — skarbnica witamin i minerałów

Hummus to wyjątkowo zdrowy dodatek. Ciecierzyca (zwana również cieciorką), której jest w hummusie najwięcej, dostarcza białko, które jest źródłem większości niezbędnych aminokwasów, oraz błonnik. Dzięki niemałej ilości białka i błonnika cieciorka syci szybko i na długo. Ponadto dostarcza witaminę A, C, E, K, witamin z grupy B, oraz związki mineralne takie jak: żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.

Hummus - zalety, przepis na pastę z pomidorami lub papryką

Fot. iStock/Ciecierzyca

Dlaczego warto sięgać po hummus?

Hummus jest pokarmem, który warto włączyć do zdrowej diety. Rośliny strączkowe, do których należy ciecierzyca, znane są z właściwości  stabilizowania poziomu „złego” cholesterolu we krwi, dostarczają także żelazo, które przeciwdziała anemii. Pasta sezamowa zawiera zdrowe  nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią serce i wspierają pracę  mózgu. Ponadto tłuszcze są ważne dla rozpuszczania i lepszego wchłaniania niektórych witamin (A, D, E, K). Jedzenie hummusu, dzięki obecności witaminy K wspiera prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Ciecierzyca jest także źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz obniżają ryzyko rozwoju nowotworów. Różne dodatki użyte do hummusu podnoszą jego walory odżywcze i zdrowotne.

Hummus z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory zawierają zbawienny dla układu pokarmowego błonnik oraz bogactwo likopenu, działającego antynowotworowo. W ich składzie znajdują się witaminy A, E, witaminy z grupy B, a także witamina K. Nie brakuje w nich także składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor. Warto łączyć suszone pomidory z hummusem, tworząc nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zdrową pastę do pieczywa.

Hummus - zalety, przepis na pastę z pomidorami lub papryką

Fot. iStock/Hummus z suszonymi pomidorami

Przepis na hummus z suszonymi pomidorami 

Składniki: 

  • 400 g (1 puszka) ciecierzycy w zalewie (plus odlana z niej 1 łyżka zalewy)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedź z zalewy, zostawiając łyżkę wody z ciecierzycy. Dodaj do ciecierzycy 2 łyżki pasty tahini, ząbek czosnku i zblenduj składniki na gładką pastę. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, łyżkę wody z ciecierzycy, suszone pomidory, słodką paprykę mieloną. Zblenduj ponownie i dopraw na koniec odrobiną cukru, soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Hummus paprykowy 

Dodatek papryki do hummusu ponosi jego walory smakowe i zdrowotne. Papryka czerwona, podobnie jak pomidory, zawiera działający przeciwnowotworowo likopen. Nie brakuje w niej flawonoidów, oraz rutyny wzmacniającej naczynia krwionośne. W składzie papryki obecna jest prowitamina A, witamina E, zwana witaminą młodości, oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ciekawe, w papryce znajduje się aż 5 razy więcej witaminy C, niż w cytrynie. Nie brakuje w niej także składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez i żelazo.

Hummus - zalety, przepis na pastę z pomidorami lub papryką

Fot. iStock/Hummus paprykowy

Hummus paprykowy — przepis

Składniki: 

  • 400 g (1 puszka) ciecierzycy w zalewie (plus cała woda z ciecierzycy)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki tahini (pasta z sezamu)
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (można nieco mniej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 0,5  łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój ją na mniejsze kawałki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz ok. 30 minut (skórka może stać się czarna).
Upieczoną paprykę przełóż do pojemnika, zamknij go i odstaw. Po upływie 10 minut zdejmij skórkę z papryki.
Ciecierzycę odsącz z zalewy, ale nie wylewaj wody z puszki.
Do miski przełóż ciecierzycę, obraną paprykę, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwy, tahini, mieloną wędzoną paprykę i zblenduj na gładką pastę. Dodaj po trochę wody z ciecierzycy, aż pasta uzyska pożądaną konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, zdrowie.wprost.pl,  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

5 sygnałów, świadczących o tym, że powinieneś zbadać poziom cukru we krwi

10 postaci bólu brzucha, które powinny skłonić cię do wizyty u lekarza

Wino na diecie? Tak, jeśli zdecydujesz się na to najmniej kaloryczne