Go to content

Pomysły na lekkie i szybkie przekąski poniżej 100 kalorii

przekąski
Fot. Pixabay / ponce_photography/ / CC0 Public Domain

Szukasz dla siebie lekkich przekąsek, które będą doskonałym uzupełnieniem twojej diety? Zamiast rozglądać się po gotowych produktach, postaw na własnoręcznie przygotowane mini przekąski, które nie zajmą wiele czasu, a poza niewielką ilością kalorii, dostarczą do organizmu odżywcze substancje.

1. Mleczny koktajl z jagodami

Przekąska na czasie, ponieważ teraz lasy obfitują w tego rodzaju owoce jagodowe. Najlepiej smakuje koktajl wykonany przez zmiksowanie odtłuszczonego jogurtu z 2/3 szklanki mrożonych jagód. Dzięki temu dostarczysz do organizmu dawki wapnia oraz cennych antyoksydantów.

2. Orzeszki pistacjowe

20 sztuk pistacji dostarczy ci 80 kcal oraz niezbędne do prawidłowej pracy mózgu nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i minerałów.

Fot. Pixabay / Tariq786 / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / Tariq786 / CC0 Public Domain

3. Szklanka winogron

Nawodni organizm, dostarczy błonnik i witaminę K. W szklance mieści się 62 kcal.

4. Banan w czekoladzie

Połączenie pełne zdrowia i pysznego smaku. Aby wykonać przekąskę, włóż do zamrażalnika 1/2 pokrojonego w plastry banana. Dwie kostki czekolady stop w mikrofalówce lub w kąpieli parowej polej nią plastry. Deser dostarczy ci witamin C, B1, B2, B12, A, E oraz potas i magnez, przy kaloryczności

5. Kromka chleba z masłem orzechowym

Prościej się nie da- kromkę chleba chrupkiego graham posmaruj łyżeczką masła orzechowego. Dostarczysz sobie szybkiej energii i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 Fot. Pixabay / Meditations/ / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / Meditations/ / CC0 Public Domain

6. Pomidory zapiekane z serem

To wyjątkowo smaczny, sycący i zdrowy mini posiłek. Dwa pomidory przekrój na pół, obtocz w bułce, posyp parmezanem i zapiecz w piekarniku. pomidory są doskonałym źródłem likopenu i witaminy C.

7. Sałatka z truskawek i szpinaku

Już ostatni dzwonek na taką przekąskę z truskawkami prosto z działki. Umyj i osusz szklankę świeżych liści szpinaku, wymieszaj z 1/2 szklanki pokrojonych truskawek, polej octem balsamicznym. Dostarczysz wraz z sałatką antyutleniacze, żelazo i witaminę C, oraz błonnik.

 Fot. Pixabay / laurampr / CC0 Public Domain


Fot. Pixabay / laurampr / CC0 Public Domain

źródło: fitness.sport.pl