Go to content

Pitaja – właściwości dla zdrowia. Jak jeść „smoczy owoc”?

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości, jak go jeść?
Fot. iStock

Pitaja, zwana również smoczym owocem, to owoc kaktusa, który przyciąga wzrok swoim niezwykłym wyglądem. Ponieważ ten owoc jeszcze nie jest u nas zbyt popularny, nie zawsze wiadomo, jak go jeść i czy w ogóle warto go kupić. Tym bardziej dobrze wiedzieć czym jest pitaja i jakie wykazuje właściwości dla zdrowia.

Pitaja — smoczy owoc. Co warto o nim wiedzieć?

Pitaja to owoc kaktusa pochodzącego z Ameryki Południowej, który uprawiany jest obecnie przede wszystkim krajach azjatyckich. Charakteryzuje się on zwisającymi i mięsistymi ramionami, na których pojawiają się duże, białe kwiaty kwitnące tylko jedną noc. Kaktus zakwita kilka razy w roku. Miesiąc po kwitnieniu z kaktusa zbierane są dojrzałe owoce pitai.

Jak wygląda pitaja?

Owoc pitai owalny kształt, czerwonawą lub żółtą skórkę, którą wieńczą spiczaste liście. Biały miąższ zawiera dużą ilość malutkich czarnych pestek, które można je jeść wraz z miąższem. Najczęściej w sklepach pojawia się odmiana Hylocereus undatus, charakteryzująca się białym miąższem i różową skórką. O wiele rzadziej pojawiają się odmiany z fioletowo-czerwonym miąższem i różową skórką oraz z białym miąższem i z żółtą skórką.

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości, jak go jeść?

Fot. iStock/Pitaja

Smak pitai

Często pojawia się pytanie o smak, jaki ma pitaja. Osoby, którym owoc przypadł do gustu twierdzą, że pitaja posiada delikatny i raczej orzeźwiający miąższ o nieco słodkim smaku przypominającym połączenie kiwi i melona. Ci, którym owoc nie posmakował uważają, że jest on mało wyrazisty, wręcz mdły.

Wartości odżywcze pitai

Smoczy owoc składa się w 85% z wody. Ponadto w miąższu znajdziemy 1,18 g białka, 12,94 g węglowodanów, 2,9 g błonnika, oraz cukry — łącznie 7,65. W 100 g pitaja zawiera 60 kcal, więc zaliczamy ją do niskokalorycznych owoców, które sprawdzą się także jako urozmaicenie na diecie odchudzającej.

Pitaja jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, oraz wapnia, żelaza i fosforu. W nasionach pitai obecne są cenne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6, a w miąższu znajdują się liczne przeciwutleniacze zapobiegające uszkodzeniom i przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu.

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości, jak go jeść?

Fot. iStock/Pitaja (smoczy owoc)

Właściwości smoczego owocu

Wspiera układ pokarmowy

Duża ilość błonnika w smoczym owocu wpływa na jego zbawienne działanie na układ pokarmowy. Pitaja zapobiega zaparciom, zawiera także oligosacharydy, które są konieczne dla zdrowej flory bakteryjnej jelit i dobrze wpływają na proces trawienia.

Smoczy owoc chroni serce

W nasionach pitai obecne są kwasy omega-3 i omega-6, które mają pozytywny wpływ na pracę serca. Kwasy omega-3 i -6 wpływają na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” we krwi, redukując tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru, czy zawału serca. Kwasy omega-3 (przede wszystkim EPA i DHA) działają ochronnie w stosunku do czerwonych krwinek.

Przeciwdziała insulinooporności

Naukowcy z chińskiego Zhejiang University w Hangzhou uważają, że pitaja może chronić przed otyłością i insulinoopornością. W jednym z badań przeprowadzonych na myszach ustalono, że gryzonie przyjmujące wyciąg ze smoczego owocu myszy straciły na wadze i zmniejszyło się u nich ryzyko stłuszczenia wątroby, insulinooporności i powstawania stanów zapalnych.

Wspiera ochronę przed nowotworami

Pitaja, zarówno skórka jak i miąższ, jest skarbnicą przeciwutleniaczy. Badaniom poddano aktywność przeciwutleniającą i antyproliferacyjną czerwonej pitai na komórki czerniaka. Wstępne wyniki wskazały, że miąższ i skórka czerwonej pitai hamowały wzrost wyhodowanych in vitro komórek czerniaka. To jednak wymaga potwierdzenia w kolejnych badaniach.

Pitaja a alergia

Smoczy owoc, mimo posiadania zalet dla zdrowia, nie jest wskazany dla każdego. Pitaja wykazuje właściwości alergizujące, choć dotychczas znany przypadek objawów alergii po jego spożyciu odnotowano u osoby chorej na atopowe zapalenie skóry i egzemę, oraz z alergią na pyłek brzozy. Można przyjąć, że pitaja zwiększa ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u alergików.

Pitaja (smoczy owoc) - właściwości, jak go jeść?

Fot. iStock/Smoczy owoc

Pitaja — jak jeść smoczy owoc?

Najpierw należy wybrać odpowiedni owoc. Dojrzały egzemplarz ma gładką i dość miękką skórkę. Wszelkie czarne plamy, wysuszone fragmenty i brązowe liście przemawiają za tym, że owoc jest przejrzały i należy poszukać innego. Pitaja posiada jadalny miąższ wraz z pestkami. Owoc należy przekroić i zjeść od razu, wybierając miąższ łyżeczką. Lub też wydrążyć wnętrze, zostawiając skórę, a miąższ wykorzystać do celów kulinarnych. Smoczy owoc nadaje się do przygotowania koktajli, soków, sałatek i dżemów, można przygotować na jego bazie wino. Jest ciekawym składnikiem deserów, sorbetów, lodów, kremów. Ze względu na jego oryginalny wygląd i piękne kolory, można wykorzystać go także w celach dekoracyjnych.

 Pitaja — cena

W Polsce smoczy owoc nie jest powszechnie dostępny w sklepach stacjonarnych, nieco łatwiej go kupić w sklepach internetowych. Cena za 1 sztukę pitai wynosi od kilku do kilkunastu złotych.


źródło: dietetycy.org.pl,www.poradnikzdrowie.pl