Magnez jest pierwiastkiem chemicznym, który pełni w organizmie człowieka wiele bardzo ważnych funkcji. Przede wszystkim jest niezbędny do prawidłowego przebiegu biosyntezy kwasów nukleinowych i białek.
Nazywany bywa pierwiastkiem życia, gdyż jest aktywatorem ponad 300 enzymów koniecznych dla funkcjonowania naszych komórek. Ponadto magnez odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, wydolności układu nerwowego, kostnego, trawiennego, a także krążenia. Magnez dodatkowo zmniejsza ciśnienie krwi, odpręża, i odmładza. Co więcej, gwarantuje zdrowe potomstwo, zapobiegając poronieniom. Magnez kontroluje wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie, dbając o nasze zdrowie.
Rola magnezu w organizmie
Dorosły człowiek ma w swoim organizmie do 28 g magnezu. Umiejscowiony jest on głównie w mięśniach i kościach i zaopatruje komórki w energię. Istotną rolą magnezu jest jego udział w procesach trawiennych. Magnez również bierze udział w syntezie adrenaliny, co z kolei korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dzięki magnezowi zachowujemy równowagę fizyczną, jak i psychiczną. Dzięki odpowiedniej ilości magnezu w organizmie spada ryzyko zachorowań naczyń krwionośnych i chorób serca, co z kolei chroni przed zawałem. Magnez wzmacnia także szkliwo zębów i kości oraz dba o układ odpornościowy.
Niedobór magnezu objawy
Niedobór magnezu objawia się zmęczeniem organizmu. Brak magnezu w organizmie odczujemy natychmiast. Ociężałość, zdenerwowanie, rozdrażnienie, płaczliwość – nasza psychika natychmiast zareaguje. Gdy niedobór magnezu jest duży, można spodziewać się napadów nerwicowych, a nawet histerii. Do innych, spotykanych objawów niedoboru magnezu możemy zaliczyć:
- bezsenność
- problemy z koncentracją
- problemy z oddychaniem
- zahamowanie wzrostu
- brak łaknienia
- przebarwienia szkliwa zębów
- brak koordynacji ruchowej
- migotanie przedsionków
- częstoskurcz
- depresja
- omdlenia
- wypadanie włosów
- łamliwość paznokci
- próchnica
- nadpobudliwość nerwowo-mięśniowa (drżenie powiek, skurcze łydek itp.)
- zespół niespokojnych nóg
- obniżenie sprawności mięśni
Znaczny niedobór magnezu może powodować także:
- nadciśnienie
- miażdżycę
- kamice nerkową
- astmę oskrzelową
- zatrucie ciążowe
- rzucawkę okołoporodową
Jak widzisz, objawy niedoboru magnezu mogą być bardzo dokuczliwe i mogą poważnie rujnować nasze zdrowie. Należy zawsze pamiętać o tym, by zdrowo się odżywiać, skupiając uwagę na produktach bogatych w magnez. Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór magnezu, warto zrobić badania i w razie konieczności przyjmować magnez również w postaci suplementów.
Produkty spożywcze bogate w magnez
Kasza gryczana – produkt bogaty w magnez, a także krzem, dzięki czemu skutecznie pomaga w walce ze złym krążeniem.
Orzechy laskowe – orzechy posiadają wiele wartości odżywczych oraz leczniczych. W orzechach oprócz magnezu spotykamy witaminę E – witaminę młodości, a także witaminy z grupy B, wzmacniające nerwy, potasu, obniżającego ciśnienie, oraz fosforu i wapnia, dzięki którym cieszymy się mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami.
Kakao – oprócz magnezu, kakao bogate jest w wapń, chrom, cynk, oraz żelazo. Kakao chroni przed nowotworem jelita grubego, chorobami skórnymi i pozytywnie wpływa na samopoczucie. Redukuje stres i wzmacnia koncentrację.
Pestki dyni – pestki dyni to źródło magnezu. Oprócz magnezu w dyni znajdziemy potas, fosfor, cynk, oraz witaminy z grupy B. Pestki dyni leczą nadciśnienie, mają działanie odkwaszające organizm, wzmacniają odporność i wspomagają odchudzanie.
Migdały – bogate w magnez, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i B2, potas. Zapobiegają cukrzycy i chorobom serca. Migdały uspokajają, łagodzą stres, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Otręby pszenne – bogate źródło błonnika, białka, węglowodanów i soli mineralnych. Aktywizują metabolizm, pomagają w odchudzaniu, obniżają cholesterol.
Banany – nie ma bogatszych w magnez owoców. W bananach jest go najwięcej. Banany dbają o układ krążenia, potas zawarty w bananach obniża ciśnienie tętnicze krwi. Obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą. Częste jedzenie bananów pozwala naturalnie oczyścić przewód pokarmowy.
Groch – oprócz magnezu, groch bogaty jest w witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. Ponadto to również źródło potasu, fluoru, sodu, miedzi, żelaza, chloru, wapnia, kwasu foliowego, tłuszczy, węglowodanów, błonnika, biotyny. Wzmacnia żołądek, trzustkę, śledzionę, zapobiega kamicy nerkowej i wątrobowej, obniża cholesterol, chronią przed miażdżycą, zapobiega chorobom reumatycznym.
Dobrym źródłem magnezu są też niektóre słodycze. Chałwy, czekolady gorzkie, sezamki. Oczywiście należy wspomnieć także o wodzie pitnej, która może być bogatym źródłem magnezu.
Jakie ilości magnezu powinniśmy przyjmować?
Według przyjętych norm żywieniowych obowiązujących w Polsce, mężczyźni powyżej 30 roku życia powinni dziennie przyjmować średnio 350 mg magnezu, a kobiety do 320 mg magnezu. Zawartość pochodząca z diety zwykle pokrywa do 80% zapotrzebowania na magnez, dlatego tak ważna jest dodatkowa suplementacja tego pierwiastka.
Czy magnez można przedawkować?
Przedawkowanie magnezu ma działanie przeczyszczające, które może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Podczas przyjmowania magnezu należy zwrócić szczególną uwagę na to, by nie przekraczać dziennej, zalecanej dawki.