Zdrowie

To nie musi być tłuszcz! Jak pozbyć się nadmiaru wody w organizmie?

Redakcja
Redakcja
4 stycznia 2018
Fot. iStock/elenaleonova
 

Wchodzisz na wagę i nie wierzysz własnym oczom. Znowu przytyłaś. Jak to możliwe? Przecież nie jadłaś ostatnio aż tak dużo, stroniłaś od smakołyków, nie podjadałaś wieczorem… Zanim jednak się załamiesz i stwierdzisz, że nigdy nie uda ci się schudnąć, zastanów się, czy problemem nie jest przypadkiem nadmiar wody w organizmie. 

Obrzęki najczęściej dotyczą kobiet ciężarnych, ale mogą też pojawić się w dowolnym momencie życia i niezależnie od wieku. Ponieważ ciało człowieka w 70 proc. składa się z wody, a nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne, czasem może dojść do zatrzymania wody. Pojawiają się obrzęki, dyskomfort, uczucie napuchnięcia i przyrost wagi. To wszystko powoduje spadek motywacji u osób, które właśnie są w trakcie odchudzania.

Przyczyny

Zatrzymywanie się wody w organizmie może wynikać z niewłaściwej diety z dużą zawartością soli. Zdarza się jednak, że do takiego stanu rzeczy przyczyniają się leki hormonalne, niesteroidowe leki przeciwzapalne lub leki beta-adrenolityczne. Czasem też obrzęki świadczą o nieprawidłowej pracy nerek, serca lub tarczycy, dlatego częste i nawracające problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie powinny być konsultowane z lekarzem.

Objawy

Przede wszystkim pojawiają się obrzęki w obrębie twarzy, dłoni i stóp, co uniemożliwia noszenie biżuterii lub obuwia. Ponadto występują bóle głowy, problemy z koncentracją i ogólne, złe samopoczucie – bardzo często także psychiczne, ponieważ ociężałość niekorzystnie wpływa na naszą samoocenę.

Jak pozbyć się problemu?

Najważniejsze, to ograniczyć ilość soli w diecie, która powoduje zatrzymywanie się wody. Nie chodzi jednak tylko o sól, którą dosypujemy do jedzenia. Żywność przetworzona zawiera jej niestety całe mnóstwo. Warto czytać skład produktów, które kupujemy.

Istotne jest także picie dużej ilości wody. To nieprawda, że im mniej pijemy, tym mniejsze prawdopodobieństwo obrzęków. Odpowiednie nawodnienie organizmu pozwala utrzymać gospodarkę hormonalną w normie.

Włącz do codziennej diety zioła takie jak czosnek, sok z pokrzywy, pietruszka, skrzyp oraz koper włoski oraz różne przyprawy. Zadbaj też o produkty bogate w potas i witaminę B6.

I nie zapomnij się ruszać! Aktywność fizyczna potrafi zdziałać cuda.


 

Źródło: Bonavita


Zdrowie

5 rzeczy, których nigdy nie powinnaś robić po posiłku

Redakcja
Redakcja
4 stycznia 2018
Fot. iStock / hedgehog94
 

Po obfitym posiłku większość z nas najchętniej położyłaby się, by chwilę odpocząć i pozbyć się uczucia ciężkości. Czasem tak jest, że planujemy zjeść mniej, ale trudno oprzeć się dokładce czegoś smakowitego i później cierpimy. Wiele rzeczy ma wpływ na trawienie — ile i jakie potrawy zjadamy oraz co robimy po posiłku.

A bywa, że dobrowolnie dokładamy swoją cegiełkę do paskudnego samopoczucia z przejedzenia, bez świadomości, że sobie szkodzimy. Co robić, albo czego nie, aby czuć się po jedzeniu lepiej i mniej ociężale?

5 rzeczy, których nigdy nie powinnaś robić po posiłku

1. Drzemka

To jest rzecz o której chyba marzy większość z nas w chwili  oddalenia się od suto zastawionego stołu. Pełny żołądek i przyjemne uczucie ciepła powoduje, że dopada nas senność. Wynika to z mniejszej ilości krwi, która płynie do mózgu, ponieważ kierowana jest w tym czasie do intensywnie pracującego układu pokarmowego. Mimo tego nie należy kłaść się po posiłku, bo pozycja leżąca utrudnia proces trawienia, a duży nacisk wywierany przez jedzenie na przeponę nie poprawi naszego komfortu.

2. Picie herbaty

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej jedzenia, ale nie zawsze jest to dobry pomysł. Herbata ogranicza wchłanianie żelaza, które pochodzi od roślin, co szczególnie szkodzi osobom cierpiącym z powodu anemii. Poza tym spożywanie napojów w trakcie jedzenia rozcieńcza soki trawienne w żołądku, więc jedzenie jest trawione dłużej i mniej efektywnie.

3. Jedzenie owoców

Często sięgamy po owoce jako deser po posiłku. Owoce są bardzo zdrowe, ale zawierają dużo cukrów prostych i jeżeli zjemy je bezpośrednio po obiedzie, będą zalegały w żołądku razem z tym, co do niego wpadło. Przez to mogą fermentować i prowadzić do różnych dolegliwości ze strony układu trawiennego. Najlepiej sięgać po owoce dwie godziny po posiłku, aby organizm czerpał z nich najwięcej korzyści.

4. Sport

Są i tacy, którzy po posiłku chcąc rozruszać się, wykonują ćwiczenia. Nie jest to najlepsze rozwiązanie na przejedzenie, bo organizm zamiast skupić się na procesie trawienia, wysyła tlen i składniki odżywcze do pracujących mięśni. Zahamowanie procesu trawienia powoduje bóle brzucha, wymioty, a także wzdęcia.

5. Palenie papierosów

Palenie szkodliwie wpływa na przyswajanie przez organizm witamin C i D oraz minerałów. To sprawia, że posiłek, który powinien dostarczyć organizmowi tych cennych składników, nie spełnia swojej roli. Palenie powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, co może skutkować ich z powodu gromadzenia się złogów tłuszczowych.


 

źródło: bonavita.pl


Zdrowie

8 zaskakujących właściwości kawy. Kawosze są pełni energii i zdrowsi

Redakcja
Redakcja
4 stycznia 2018
Fot. iStock/JANIFEST

Kawa to nie tylko smaczna czarna woda z zawartością kofeiny. Ziarna kawy zawierają ogromną ilość różnego rodzaju naturalnych substancji chemicznych, które wpływają nie tylko na jej smak i aromat, ale również dobry wpływ na organizm człowieka. Bo pijąc kawę (najlepiej  świeżo zmieloną), dostajemy w pakiecie więcej energii i zdrowia. 

Filiżanka kawy, a nawet i kilka w ciągu dnia, może mieć doskonały wpływ na zdrowie. Przeprowadzono wiele badań, które pokazały, że ten niepozorny napar ma wielkie właściwości.

8 zaskakujących zdrowotnych właściwości kawy

1. Może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2

Ci, którzy piją kawę, mają o 23-50% niższe ryzyko zachorowania na tę chorobę, choć nie do końca wiadomo, z czego to wynika. Przegląd danych z 18 badań przeprowadzonych łącznie na 457 722 osobach pokazuje, że każda filiżanka regularnie wypijanej kawy była związana z 7% zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

2. Chroni przed rakiem wątroby

Wyniki badań dr. Olivera Kennedy’ego z Uniwersytetu w Southampton opublikowanych w „BMJ Open” pokazują, że przy piciu jednej filiżanki kawy dziennie, ryzyko raka wątroby spada o 20%. Przy 5 filiżankach kawy wynosi nawet o 50% mniej. Co więcej, kawa szerzej chroni wątrobę przed marskością. Ludzie, którzy piją 4 lub więcej filiżanek dziennie, mają do 80% niższe ryzyko jej wystąpienia.

3. Chroni przed otępieniem i chorobą Alzheimera

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i główną przyczyną demencji u osób po 65 r.ż. Kilka przeprowadzonych badań pokazuje, że osoby pijące kawę mają nawet o 65% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.

4. Może zmniejszać ryzyko choroby Parkinsona

W badaniach przeprowadzonych na osobach pijących kawę z kofeiną stwierdzono, że mają oni znacznie mniejsze ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, w zakresie od 32-60%. Kawa bezkofeinowa nie ma wpływu na jego obniżenie.

5. Dobrze wpływa na osoby z depresją

Badania przeprowadzone w Harvardzie w 2011 r. pokazały, że kobiety, które wypijały 4 lub więcej filiżanek dziennie, miały o 20% niższe ryzyko zachorowania na depresję. W innym badaniu z udziałem 208 424 osób stwierdzono, że ci, którzy wypijali 4 lub więcej filiżanek dziennie, byli o 53% mniej skłonni do popełnienia samobójstwa.

6. Może zmniejszać ryzyko udaru

Choć osoby cierpiące z powodu chorób serca często unikają kawy, dla większości ludzi wypijana w rozsądnych ilościach nie stanowi zagrożenia. Badania nie wspierają mitu, że kawa zwiększa ryzyko chorób serca, co więcej uważa się, że kobiety pijące kawę mają zmniejszone ryzyko ichwystąpienia. Niektóre badania pokazują również, że osoby pijące kawę mają o 20% niższe ryzyko udaru mózgu.

7. Odżywia ciało

Kawa to nie tylko zabarwiona woda. To cenne źródło wielu witamin, głównie: B2, B3, B5, B6, wit. E i kwasu foliowego. Zawiera również wapń, potas, magnez i fosfor, a w mniejszych ilościach żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan i chrom. jest bogata w polifenole mające duże właściwości antyoksydacyjne.

8. Chroni komórki przez starzeniem się

Kawa zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu chroni komórki organizmu przed zbyt szybkim starzeniem się i obumieraniem. Badania pokazują, że większość ludzi pije więcej kawy, niż zjada owoców i warzyw, więc to jest istotne źródło antyutleniaczy w diecie.


 

źródło: www.healthline.com, bonavita.pl, www.cie-kawa.pl


Zobacz także

10 nawyków osób, które mają dobrą relację z… jedzeniem!

„Kiedyś, jak kobieta przychodziła do lekarza i mówiła, że podczas seksu ją boli i cierpi na bolesne miesiączki, słyszała, że jak urodzi dziecko, to wszystko minie”. Kobiecy wróg – endometrioza

Pożegnaj obrzęki i dodatkowe kilogramy na wadze. Poznaj 12 sprawdzonych metod na usunięcie nadmiaru wody z organizmu