Młody jęczmień, zwany także zielonym jęczmieniem, zyskał na popularności jako uzupełnienie zdrowej diety oraz wsparcie procesu odchudzania. Doceniony został m.in. za wpływ na wygląd skóry, pomoc w oczyszczaniu organizmu z toksyn, oraz jako wsparcie dla układu odpornościowego. Jakie zalety posiada zielony jęczmień i w jaki sposób można włączyć go do diety?
Czym jest młody jęczmień?
Jęczmień (Hordeum vulgare) to najdłużej uprawiane przez ludzi zboże, znane od czasów neolitu. Młody jęczmień to mniej więcej 7-dniowe źdźbła trawy jęczmiennej, z których przygotowuje się tabletki, susz z pociętych listków oraz sproszkowany liofilizowany sok. Proszek z zielonego jęczmienia powstaje z wyciśniętego z trawy soku, z którego odparowuje się wodę pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Ten proces pozwala proszkowi zachować właściwości świeżego zielonego jęczmienia — jest świetnie przyswajalny, ale nie zawiera błonnika.
Z kolei proszek z trawy to listki suszone w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas. Taki sposób produkcji jednak zmniejsza walory odżywcze suszu, choć znajdziemy w nim dużo błonnika pokarmowego.
Moc młodego jęczmienia wynika z faktu, że liście zebrane w początkowej fazie wzrostu zawierają o wiele więcej cennych dla zdrowia witamin i różnych substancji biologicznie czynnych, w porównaniu do dojrzałych roślin.
Co zawiera młody jęczmień?
Młody jęczmień stanowi bardzo dobre źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy, w dodatku ma więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a także więcej beta-karotenu niż marchewka. Ponadto jest źródłem wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Dzięki dużej zawartości żelaza młody jęczmień polecany jest w diecie zapobiegającej niedokrwistości (anemii).
Zawiera dużą ilość flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami wymiatającymi wolne rodniki z organizmu. Antyoksydanty chronią komórki organizmu przed procesem przedwczesnego starzenia się i ich uszkodzeniami. Są ważnym elementem diety chroniącej przed nowotworami, chorobami przewlekłymi czy chorobami neurodegeneracyjnymi. Zielony jęczmień dostarcza dużą ilość egzogennych aminokwasów (organizm ich sam nie produkuje), kwasy tłuszczowe (linolenowy i linolowy), oraz chlorofil, zwany zieloną krwią.
Zielony jęczmień skarbnicą chlorofilu
Chlorofil to roślinny zielony barwnik, który pełni dla roślin rolę podobną do krwi u człowieka. Cząsteczki chlorofilu mają podobną budowę chemiczną do hemoglobiny. Różnica polega na tym, że w centrum chlorofilu znajduje się magnez, a hemoglobiny żelazo. Obie substancje łączą się z tlenem, odbierając z komórek niepotrzebne i szkodliwe produkty przemiany materii. Chlorofil jest odpowiedzialny za prawidłowy przebieg funkcji metabolicznych, bez których rośliny nie byłyby w stanie rosnąć. Tak więc obecność tej substancji w młodym jęczmieniu podnosi jego wartość dla zdrowia.
Zielony jęczmień to moc błonnika pokarmowego
Młody jęczmień jest znakomitym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik pełni ważne funkcje w organizmie. Przyspiesza metabolizm, obniża stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie i zapobiega dokuczliwym zaparciom. Wzmacnia także uczucie sytości po posiłku, co pomaga wytrwać na diecie odchudzającej. Dieta obfitująca w błonnik zdecydowanie obniża ryzyko nowotworu jelita grubego. Dobrze wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, co szczególnie ważne jest dla osób chorujących na cukrzycę. Błonnik ogranicza wchłanianie toksyn oraz metali ciężkich, przyspieszając ich usuwanie z organizmu.
Jak stosować młody zielony jęczmień?
Młody jęczmień charakteryzuje się specyficznym smakiem, do którego trzeba się przyzwyczaić. Można poprawić go, dodając nieco miodu dla osłody. Najbardziej wartościowy dla zdrowia jest świeżo wyciśnięty sok z liści młodego jęczmienia, ale takiej formie do bezpośredniego spożycia, trudno jest go dostać. Sproszkowany jęczmień, który najczęściej można nabyć, nadaje się do przygotowania napoju, może być dodatkiem do owocowo-warzywnych soków czy koktajli, do sałatek i zup. Wystarczy rozpuść go w szklance chłodnej wody lub soku. Tak przygotowany napój należy pić 20 do 30 minut przed jedzeniem, 2 razy dziennie. Trzeba pamiętać przy tym, by nie zalewać młodego jęczmienia wrzątkiem, ponieważ zbyt wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości.