Maliny, ze względu na swój delikatny i słodki smak, cieszą się ogromną popularnością. Znakomicie smakują same, jak i sprawdzają się w ciastach, słodkich deserach, czy owocowych herbatach i kompotach. Są chętnie zjadane nawet przez wybredne maluchy, a do tego są bardzo zdrowe. Ci, którzy mają przy domu kawałek ogrodu lub działkę, chętnie sadzą krzaki malin i uprawiają je na własne potrzeby. Maliny można także uprawiać na balkonie.
Maliny – wartości odżywcze, kcal
Któż nie lubi tych słodkich i bardzo zdrowych owoców? Krzewy malin występują w różnych odmianach. Można kupić owoce w kolorze od bieli, żółci, pomarańczy, przez czerwień, aż po czerń. Każda z odmian malin jest wartościowa i zawiera wiele wartości odżywczych oraz witamin ważnych dla organizmu.
Maliny zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas. W ich składzie znajdziemy także cukry, kwasy organiczne oraz pektyny. Nie brakuje tu flawonoidów i garbników. Te słodkie owoce nie są specjalnie kaloryczne – w 100 g maliny znajduje się 33 kcal, mają za to wysoką zawartość błonnika, aż 6,7 g/100 g malin, więc można jeść bez obaw na diecie. Te smaczne owoce są także bezpieczne dla cukrzyków, ponieważ ich indeks glikemiczny w 100 g jest równy 25 a więc jest niski.
Maliny – właściwości dla zdrowia
Na przeziębienie i gorączkę
Maliny w medycynie ludowej były stosowane od wieków przy różnych chorobach, co praktykuje się po dziś dzień. Podczas przeziębienia zmniejszają gorączkę, ułatwiają wypocenie się organizmu i rozgrzanie, a także uspokajają. Maliny zawierają w sobie kwas salicylowy i benzoesowy, więc uznaje się je za naturalną aspirynę. Dzięki tym substancjom działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgorączkowo. Ciepła herbatka z malin lub sok z owoców będą naturalnym wsparciem w trakcie przeziębienia i grypy.
Dla odporności
Wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego, chronią także organizm przed wpływem wolnych rodników, które uszkadzają zdrowe komórki w organizmie. Dzięki temu chronią przed rozwojem nowotworów oraz opóźniają proces starzenia się organizmu.
Dla szczupłej sylwetki
Maliny zawierają ketony malinowe, które podejrzewa się o wspieranie metabolizmu oraz przyspieszanie rozkładu lipidów w komórkach tłuszczowych, co może być pomocne podczas odchudzania. Owoce te przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, a dzięki pektynom chronią układ trawienny oraz ułatwiają trawienie pokarmu.
Dla zdrowego serca
Maliny wzmacniają serce, chroniąc je przed miażdżycą. Wpływają także na rozkurczenie mięśni gładkich, a więc są polecane kobietom cierpiącym na bolesne miesiączki.
Maliny – uprawa w ogrodzie
Maliny to krzewy coraz częściej spotykane w przydomowych ogródkach, a ich uprawa nie jest specjalnie skomplikowana. Trzeba jednak odpowiednio zająć się krzaczkiem, by obficie owocował. Maliny nie wymagają szczególnej pielęgnacji, choć regularne podlewanie, czy nawożenie jest bardzo ważne. Uwagę należy zwrócić także na kondycję ogólną krzewu i możliwe szkodniki. Maliny w ogrodzie lubią być atakowane przez mszyce i przędziorki, na szczęście łatwo dostępne preparaty do walki ze szkodnikami pomogą pozbyć się problemu.
Stanowisko dla maliny
Maliny potrzebują dużo słońca, ale także odnajdą się w miejscu częściowo zacienionym. Źle natomiast znoszą silny wiatr oraz przesuszenie. Gleba powinna być żyzna i lekko wilgotna, by krzewy rosły zdrowo.
Podlewanie
Krzaki malin źle znoszą przesuszenie i potrzebują regularnego i obfitego podlewania. Maliny najwięcej wody wymagają pomiędzy kwitnieniem a dojrzewaniem owoców. W przypadku niedoboru wody, owoce będą niewielkie i zdecydowanie mniej smaczne.
Nawożenie malin
Aby plony z krzaczka były dorodne, należy je nawozić. Jesienią sprawdzają się nawozy dostępne w sklepach ogrodniczych, obfitujące w potas i fosfor. Wiosną stosuje się nawozy azotowe (jedna dawka w marcu, druga w kwietniu, trzecia w maju). Można także co jakiś czas nawozić krzaki obornikiem, jako alternatywą dla nawozów mineralnych.
Przycinanie malin
Maliny w ogrodzie wymagają przycinania tuż po ich owocowaniu. Zabieg ten wzmaga przyszłe owocowanie i chroni przed rozwojem chorób grzybowych. Przycięcie pędów wykonuje się przy samej ziemi, zostawiając pędy jednoroczne, które będą owocować w następnym roku. Jeśli na pędach jednorocznych już pojawiły się owoce, je także przycinamy nad ziemią. Wyjątek stanowią te odmiany malin, które owocują jesienią powtórnie. Na nich cięcia nie wykonuje się po pierwszym owocowaniu, a odkłada się je na lato. Wycięte pędy malin należy spalić.
Maliny na balkonie
Maliny można uprawiać także na nawet niewielkim balkonie. Sprawdzą się w tym przypadku odmiany niskie, np. 'Ruby Beauty’, która nie przekracza 50 cm wysokości. Maliny na balkonie najlepiej będą się czuły na wystawie południowo – wschodniej lub południowo – zachodniej. Podobnie jak te w ogrodzie, powinny mieć dużo słońca i ciepła, oraz osłony przed silnym wiatrem. Podłoże w doniczce powinno być stale wilgotne, by nie dochodziło do przesuszenia korzeni. Sama doniczka musi być na tyle głęboka, by korzenie swobodnie rosły i odżywiały roślinę. Dobrym wyborem będzie skrzynia uprawowa lub duża gliniane doniczka. Na jej dnie należy zadbać o warstwę drenażową, stosując np.keramzyt. Dobry drenaż odprowadzi nadmiar wody i ochroni korzenie przed gniciem.
Maliny na balkonie muszą być regularnie nawożone, bo krzewy owocujące szybko „zjadają” składniki odżywcze zawarte w podłożu w doniczce. Odmiany karłowe krzewów także potrzebują cięcia dla lepszego owocowania. Usuwa się w ich przypadku pędy najstarsze, uszkodzone i słabe. Przed zimą należy krzewy obficie podlać, doniczkę przełożyć do dużego kartonowego pudła i dołożyć słomę lub agrowłókninę, która zabezpieczy przed przemarzaniem.