Makaron sojowy to popularny składnik kuchni azjatyckiej, który od wielu lat często gości na naszych stołach. Z tego niepozornego makaronu o delikatnym smaku można wyczarować z odpowiednimi dodatkami zachwycające potrawy. Nie wymaga szczególnej obróbki, a same przepisy z nim w roli głównej nie są skomplikowane. Ile ma kalorii, i jak przyrządzić makaron sojowy z kurczakiem lub krewetkami?
Ten makaron nie ma wiele wspólnego z soją. Wbrew nazwie, produkowany jest z fasoli mung, batatów lub ze skrobi ziemniaczanej. Wyglądem przypomina zwykły makaron, jednak jego długie nitki po ugotowaniu przybierają barwę raczej przezroczystą.
Makaron sojowy – właściwości i kalorie
Zawiera on sporo węglowodanów, białka i bardzo mało tłuszczu. Z tego względu jest dobrym dodatkiem sycącym do różnych potraw. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę E, PP i kwas foliowy. Ponadto w makaronie sojowym obecne są składniki mineralne, takie jak: żelazo, sód, potas, cynk, wapń, fosfor. Makaron sojowy ma na niski indeks glikemiczny, przez co mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Jest również bezglutenowy, więc odpowiedni dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Również alergicy mogą spokojnie po niego sięgać.
Jeśli chodzi o kalorie, makaron sojowy ma ich mniej, niż tradycyjne makarony. Na 100 g makaronu sojowego przypada jedynie 157 kcal. Ten rodzaj makaronu jest sycący, przez co zmniejsza potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami, więc pojawia się w przepisach w dietach odchudzających.
Makaron sojowy – jak przygotować?
Makaronu sojowego nie gotuje się w sposób tradycyjny, jak inne typy makaronu. Przygotowuje się go przez namoczenie we wrzątku kilka minut pod przykryciem. Dokładny czas określony jest na opakowaniu makaronu i zależy głównie od jego rodzaju: cienkie nitki wymagają ok. 3 minut w gorącej wodzie, wstążki ok. 5-7 minut, inne mogą wymagać dłuższego czasu we wrzątku. Jeśli makaron sojowy ma być późnej smażony, nie należy go przetrzymywać w wodzie dłużej niż 5 minut. Po tym czasie, gdy makaron zmięknie, można go wykorzystać do przygotowania różnych potraw. Ponieważ ten rodzaj makaronu jest delikatny w smaku, świetnie nadaje się do aromatycznych dań, przejmując ich smaki.
Makaron sojowy z kurczakiem – przepis
Makaron sojowy jest niezwykle popularny w kuchni chińskiej, tajskiej, koreańskiej i wietnamskiej, gdzie najczęściej serwowany jest w towarzystwie kurczaka, wołowiny, ryb i owoców morza. Obecność dodatków typu: sok z limonki, imbir, sos rybny i sos sojowy fantastycznie podkreśla orientalny smak przygotowywanej potrawy. Nie licząc tego, wzbogaca on potrawy wizualnie – przezroczyste nitki wyglądają ciekawie na talerzu, w towarzystwie innych dodatków. Możliwości przyrządzenia makaronu sojowego jest wiele, a najbardziej popularnym przepisem, po który sięgamy, jest zdecydowanie makaron sojowy z kurczakiem.
Makaron sojowy z kurczakiem – składniki:
- 50 g makaronu sojowego
- pierś z kurczaka podwójna
- 2 garści kapusty pekińskiej
- kilka pieczarek
- czerwona papryka
- marchew
- puszka kukurydzy
- kawałek (ok 2 cm) świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta chili,
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- sos orientalny słodko pikantny.
Makaron sojowy z kurczakiem – przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić do niego posiekany drobno czosnek i starty na małych oczkach tarki imbir. Podsmażyć krótko, by nie przypalić.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć przez 5 minut.
- Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, pieczarki również. Najpierw dorzucić na patelnię marchew, przesmażyć ją minutę, a następnie dołożyć papryki i pieczarki.
- Po 2-3 minutach dorzucić poszatkowaną pekińską kapustę, oraz osączoną z zalewy kukurydzę.
- Do całości dodać sos sojowy z octem ryżowym i miodem, doprawić białym pieprzem i odrobiną chili. Wszystko razem podsmażyć 3 minuty.
- W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, nakryć talerzem i odstawić na 5 minut, by napęczniał. Odsączyć, pokroić i wrzucić do kurczaka i warzyw na patelnię. Podsmażyć chwilkę i dodać sos słodko pikantny.
Jeśli pod ręką nie ma świeżych warzyw, można z powodzeniem sięgnąć po mrożoną mieszankę orientalnych warzyw na patelnię.
Makaron sojowy z krewetkami – szybkie danie
Jeśli jesteście miłośnikami owoców morza, wypróbujcie przepis na makaron sojowy z krewetkami. To przepis prosty i dość szybki w wykonaniu.
Makaron sojowy z krewetkami – składniki:
- opakowanie makaronu sojowego 200 g
- 500 g świeżych krewetek (ew. mrożonych)
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- łyżeczka imbiru
- garść świeżej kolendry (ew. pietruszki)
- kilka kropel soku z cytryny
- chilli
Makaron sojowy z krewetkami – przygotowanie:
- Makaron przygotować zgodnie ze wskazaniem producenta, odsączyć.
- Krewetki oczyścić – usunąć pancerzyk, głowę oraz ogon. Krewetkę naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć jelito – czarną „nitkę”.
- Oczyszczone krewetki wymieszać z imbirem, chili, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Rozgrzać patelnię, na oleju kokosowym przesmażyć czosnek, po chwili wrzucić przyprawione krewetki i smażyć 5 minut.
- Dorzucić makaron, doprawić sosem sojowym i zamieszać.
- Nałożyć na talerze i posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.