Go to content

Herbata, która pomaga spalić tłuszcz z brzucha. Poznaj przepis

Fot. iStock /naito8

Wiosna nadeszła, teraz tylko czekać na coraz dłuższe i cieplejsze dni. A wraz z nimi odrzucisz kurtki i narzutki, wystawiając się na słońce i ludzkie spojrzenia. No dobrze, może niespecjalnie powinnaś przejmować się tym, co kto o tobie mówi i myśli, ale dla własnego dobrego samopoczucia, zadbaj o to, byś nie musiała się chować za pokutnymi ubraniami po zimie. 

Nie łudź się, że jeśli zimą jadłaś obficie i nie ruszałaś się z kanapy, twoja figura będzie ci za to wdzięczna. Nawet gdy nie jesteś fanką krótkich topów czy dżinsów biodrówek, nie musi cieszyć cię zapasowa oponka na brzuchu. Jeśli tak właśnie czujesz, zapewne zaczęłaś kombinować, jak przyspieszyć spalanie tłuszczyku na brzuchu, by prezentował się mniej obficie i nie wystawał zza opinającej koszulki.

Dieta, ćwiczenia i wyjątkowa herbata

Te trzy rzeczy pomogą ci przyspieszyć osiągniecie wymarzonego celu, szczególnie gdy myślami wybiegasz już do lata. Dietę oraz ćwiczenia możesz wybrać pod własne potrzeby, ale jedno bez drugiego nie da spektakularnych efektów. A jak do tego dołożysz odchudzającą herbatkę, pójdzie ci jeszcze szybciej.

Przepis i działanie herbaty

Aby herbata była skuteczna, powinna mieć właściwości oczyszczające organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Skład herbaty odchudzającej to naturalne produkty, które w przeciwieństwie do tajemniczych suplementów diety, na pewno nie zaszkodzą.

Aby zrobić herbatę, potrzebujesz:

  • 1 szklanka wody
  • sok z 1/2 cytryny (posiadają zdolność wydalania toksyn, pobudzania procesów trawiennych oraz enzymów wątroby do pracy, zapobiega napadom wilczego głodu dzięki swojemu kwaśnemu pH),
  • 1 łyżeczka miodu (wzmocni organizm, ułatwi wypróżnianie, dostarczy zdrowszej słodyczy i zablokuje uczucie głodu),
  • kawałek świeżego imbiru (pomaga ograniczyć napady głodu i przyspiesza procesy oczyszczania organizmu, stymuluje produkcję kwasów żołądkowych, ułatwiając trawienie),
  • 1 łyżeczka cynamonu (pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, chroniąc przed nagłymi jego skokami i nagłą chęcią na coś słodkiego).

Sposób wykonania: Zagotuj wodę, dodaj do niej wszystkie składniki, poza miodem (wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości). Zaparz przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia na 5 minut. Pij herbatę minimum dwa razy dziennie –  rano na pusty żołądek i wieczorem, przed snem. Bądź systematyczna oraz pamiętaj o zdrowym odżywianiu, wypijaniu odpowiedniej ilości wody mineralnej i aktywności fizycznej.


źródło: krokdozdrowia.com