Seks Związek

Afrodyzjaki od kuchni. Po jakie produkty warto sięgnąć, by mieć lepszy seks?

Redakcja
Redakcja
11 maja 2021
Afrodyzjaki
Fot. iStock
 

Afrodyzjaki to produkty uważane za naturalny sposób na wzmocnienie libido i zwiększenie przyjemności w łóżku. Na jednych działają bardziej, na innych mniej, ale jedno jest pewne — nie tylko nie zaszkodzą, ale co najmniej umilą partnerom chwile sam na sam, podczas wspólnego posiłku.

Czym są afrodyzjaki?

Afrodyzjaki to naturalne produkty, które dzięki obecności różnych substancji w składzie, mogą pozytywnie wpłynąć zarówno na rozwój pożądania, jak i  na jakość seksu. Już Casanova, legendarny kochanek wielu kobiet, osławiony z powodu licznych podbojów miłosnych, twierdził, że zawdzięcza swoje „moce” odpowiedniej diecie zawierającej afrodyzjaki.

Działanie afrodyzjaków ma na celu wprowadzenie dobrego nastroju oraz zwiększenia libido. Dzięki obecności różnych substancji afrodyzjaki mogą wpływać na syntezę i wydzielanie hormonów, usprawniać ukrwienie narządów płciowych, co podnosi wrażliwość stref erogennych. Ocena ich działania jest sprawą subiektywną, ale zdecydowanie warto wypróbować ich działanie w praktyce.

Afrodyzjaki od kuchni — po jakie produkty warto sięgnąć, by mieć lepszy seks?

Owoce morza

Owoce morza, szczególnie ostrygi i krewetki, są znanym od wieków afrodyzjakiem. Ostrygami zjadł się osławiony Casanova, uważając je za sekret swoich podbojów. W owocach morza nie brakuje cynku, fosforu i magnezu, które wpływają na produkcję testosteronu, co przekłada się na libido. Ponadto ostrygi podane w trakcie romantycznej kolacji już samym wyglądem wprowadzają pożądany nastrój.

Szparagi

Szparagi to doskonale znany afrodyzjak, kojarzący się bardzo erotycznie, przez wzgląd na ich falliczny kształt. Te delikatne warzywa dostarczają fitoestrogeny, które u kobiet wpływają na zwiększenie popędu płciowego, natomiast histamina poprawia ukrwienie narządów płciowych.

Czekolada

Czekolada serwowana na przykład z owocami takimi jak truskawki, czy banany, wpływa na wytwarzanie serotoniny i noradrenaliny, dzięki czemu usuwa zmęczenie, wprowadza dobry nastrój, co z kolei przekłada się na większą ochotę na seks.

Ananas

Ten słodki owoc traktowany może nie tyle jako afrodyzjak, ile sposób na przyjemniejszy seks. Jedzenie ananasa jest pożądane przed chwilami wspólnych uniesień, ponieważ wpływa on zdecydowanie na poprawę zapachu i smaku męskiego nasienia. Dzięki temu seks oralny dla wielu kobiet jest znacznie bardziej przyjemny.

Granat

Granat sprawdza się jako afrodyzjak, jeśli stosuje się go przez jakiś czas regularnie, wypijając sok z niego wyciśnięty. Te egzotyczne owoce nie bez przyczyny zwane były „jabłkami miłości”. Dzięki dużej ilości antyoksydantów granaty przeciwdziałają odkładaniu się płytek miażdżycowych w tętnicach i wpływają dzięki temu na lepsze ukrwienie wszystkich obszarów ciała, w tym również  narządów płciowych. Badania potwierdziły, że regularne picie soku z granatów pomaga uniknąć mężczyznom zaburzeń erekcji.

Imbir

To pikantna przyprawa i afrodyzjak, znana już od starożytności. Spożywanie imbiru rozgrzewa, wpływa na lepsze ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wzmacnia doznania seksualne. Mówi się o tym, że imbir wpływa na potencję i powoduje wydłużenie czasu erekcji. Podobnie mogą działać pikantne papryczki, np. chili.

Lubczyk

To jeden z afrodyzjaków, które od dawna funkcjonują w tradycji ludowej. Panny dodawały lubczyku do potraw serwowanych chłopcom,  którzy im się podobali. Magiczna moc lubczyku miała wpłynąć na to, że młodzieńcy odwzajemniali uczucie. Lubczyk to aromatyczne zioło, które najczęściej dodawane jest do zup i sosów. Zawiera olejki eteryczne i kumaryny, które wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych, poprawiają ukrwienie mózgu i narządów płciowych.

Jak widać, w kuchni można znaleźć niejeden afrodyzjak. Warto więc skorzystać z nich i samodzielnie sprawdzić, na ile takie dodatki np. do romantycznej kolacji pomagają podnieść temperaturę w łóżku.


źródło: www.hellozdrowie.pl

 


Seks Związek

Pistacje (orzechy pistacjowe) – cenne dla zdrowia i wzroku. Jest kilka ważnych powodów, by włączyć je do diety

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 maja 2021
Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia
Fot. iStock
 

Pistacje, zwane również orzechami pistacjowymi, to kolejny rodzaj orzechów, które warto włączyć do diety. Służą zdrowiu, ponadto przewyższają pozostałe orzechy zawartością karotenoidów wspierających zdrowie oczu. Dlaczego jeszcze warto sięgać po pistacje?

Pistacje (orzechy pistacjowe)

Te niewielkie zielone orzeszki stosowane są od tysięcy lat, ze względu na ich smak oraz wartości odżywcze. Pistacje to potoczna nazwa orzechów drzewa pistacjowego (Pistacia vera L.), pochodzącego z Bliskiego Wschodu. Obecnie uprawia się na różnych kontynentach kilkanaście gatunków tego drzewa:

  • pistacja właściwa — uprawiana w Azji Mniejszej i Środkowej, na południu Europy, w USA;
  • palestyńska — uprawiana na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego;
  • pistacja chińska — uprawiana jako roślina ozdobna, jest charakterystyczna dla Chin;
  • pistacja atlantycka — uprawiana jest w północnych krajach Afryki.

Drzewo pistacjowe owocuje co dwa lata, wydając orzechy zebrane w kiściach, podobnie jak u winogron. Gdy są już dojrzałe i gotowe do zbioru, ich skorupka pęka pod naporem orzeszka.

Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia

Fot. iStock/Orzechy pistacjowe

Pistacje — wartości odżywcze, kalorie (kcal)

Orzeszki pistacjowe nie są aż tak bardzo kaloryczne, jak inne orzechy. Pistacje w 100 gramach dostarczają ponad 550 kcal, natomiast garść tych orzechów (30 g, bez łupinek 15 g) dostarcza 84 kcal. W większości, bo w 67% składają się z tłuszczów, 20% z węglowodanów i 13% z białek. Duża zawartość białka z orzechów pistacjowych jest szczególnie cenna w dietach wegetariańskich i wegańskich. Ich indeks glikemiczny jest niski = 15, co sprawia, że są bezpiecznym dodatkiem do diety osób chorujących na cukrzycę.

Pistacje są źródłem ważnych dla organizmu witaminy – witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), witaminy E i K. Dostarczają składniki mineralne, szczególnie duże ilości miedzi, fosforu, manganu i potasu, ponadto zawierają: magnez, żelazo, cynk, wapń, selen. Orzechy pistacjowe są źródłem błonnika, oraz związków bioaktywnych z grupy karotenoidów: luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu.

Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, zawierają najwyższą ilość fitosteroli (214 mg/100 g), oraz niewielkie ilości polifenoli.

Pistacje — właściwości dla zdrowia

Wspierają profilaktykę przeciwnowotworową

Pistacje zawierają gamma-tokoferol, pochodną witaminy E, która chroni organizm przed rozwojem niektórych nowotworów. Regularne spożywanie orzechów pistacjowych prowadzi do zwiększenia poziomu gamma-tokoferolu we krwi, i wzmacnia ochronę przed nowotworami.

Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia

Fot. iStock/Orzechy pistacjowe

Obniżają ciśnienie krwi i chronią serce

Orzechy pistacjowe zawierają fitosterole, które w jelicie cienkim hamują nadmierne wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Dzięki temu wpływają na obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi, obniżając ryzyko chorób serca (np. miażdżycy). Ponadto wyniki badań opublikowanych w 2020 roku na łamach czasopisma British Journal of Nutrition wykazały, że regularne sięganie po pistacje dobrze wpływają na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi (średnio o 2,12 mmHg).

Regulują poziom glukozy we krwi 

Obecność orzeszków pistacjowych w diecie zdrowych osób wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo, średnio o 3,73 mg/dl. Inne z badań pozwala sądzić, że spożywanie pistacji przez chorych na cukrzycę typu 2 może redukować poziom glukozy we krwi na czczo.

Wspierają wzrok

Pistacje, jako jedyne z orzechów, zawierają karotenoidy — zeaksantynę i luteinę, które są nieodzowne dla prawidłowej pracy narządu wzroku. Związki te chronią oczy przed rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Z kolei beta-karoten jest nieoceniony w profilaktyce kurzej ślepoty i zespołu suchego oka.

Wzmacniają układ nerwowy

Pistacje dostarczają witaminę B6, miedź, magnez oraz potasu, które są istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponoszą odporność na stres, zmniejszają uczucie zmęczenia, koją zszargane nerwy i wspierają regenerację układu nerwowego.

Pistacje - właściwości dla zdrowia, kalorie, alergia

Fot. iStock/Orzechy pistacjowe

Nie powodują tycia

Pistacje, mimo swojej wysokiej kaloryczności, nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała osób, które spożywają je regularnie. Wynika to z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają szybkiemu utlenianiu, chroniąc przed odkładaniem się tłuszczu. Ponadto obecność białka wpływa na odczuwanie większej sytości po ich spożyciu, natomiast błonnik pokarmowy ułatwia procesy trawienne.

Pistacje a alergia

Pistacje, podobnie jak inne orzechy, mogą powodować reakcje alergiczne. Po ich spożyciu przez osoby uczulone mogą pojawić się następujące objawy: pokrzywka (wysypka skórna), zaczerwienienie twarzy, świąd w jamie ustnej, wymioty, duszności, obrzęk naczynioruchowy, niedociśnienie. Świadomość istnienia alergii na pistacje powinna skłonić do wyłączenia tych orzechów z diety.

Pistacje — cena

Cena, jaką za pistacje należy zapłacić, nie jest najniższa i może zniechęcać do zakupu. Ceny za kilogram pistacji zaczynają się od 45 do 50 zł. Należy jednak pamiętać, że zaleca się regularne spożywanie jedynie niewielkiej ilości — garści orzechów pistacjowych dziennie.


źródło: dietetycy.org.pl, vitapedia.pl, www.poradnikzdrowie.pl 

Seks Związek

Zając czy kaczka? To, co tu widzisz, mówi wiele o Twojej osobowości

Redakcja
Redakcja
11 maja 2021

Przedstawiona powyżej dwuznaczna ilustracja ma ponad 100 lat, ale wciąż dzieli ludzi. Dlaczego? Obraz pierwotnie opublikowany w niemieckim magazynie „Fliegende Blätter” w 1892 roku został przyjęty przez wielu psychologów jako sposób na pokazanie, jak działa mózg i percepcja. Ich zdaniem na podstawie tego, jakie zwierzę widzisz, wskazać można kilka interesujących rzeczy na temat Twojej osobowości.

Obraz został po raz pierwszy zaadaptowany do badań w 1899 roku przez amerykańskiego psychologa Josepha Jastrowa, aby wskazać, że na to, co widzisz, wpływa również otoczenie i stan emocjonalny. Odkrył, że dzieci, które widziały ten obrazek w czasie Wielkanocy, częściej widziały królika, podczas gdy kaczkę częściej widziały… w październiku.

Jednak ilustrację rozsławił dopiero austriacko-brytyjski filozof Ludwiga Wittgensteina, który wykorzystał ją w swojej książce „Philosophical Investigations” z 1953 roku, aby pokazać dwa różne sposoby widzenia tego samego.

Co więc oznacza twoja percepcja? Chociaż badania wykazały, że większość ludzi najpierw widzi kaczkę, a dopiero na drugi rzut oka królika, decydującym czynnikiem jest to, czy na obrazie widzisz oba zwierzęta jednocześnie i to, jak trudno jest Ci „przełączać się” z jednego na drugie.

Badanie z 2011 roku opublikowane w „British Journal of Psychology” wykazało, że jeśli potrafisz łatwo przełączać się między widzeniem kaczki lub królika, prawdopodobnie jesteś osobą o bardzo kreatywną.

Naukowcy wykonali prosty test na kreatywność, prosząc badane osoby o wyliczenie jak największej liczby nowatorskich zastosowań przedmiotu codziennego użytku w ciągu zaledwie dwóch minut.  Przykład? Co poza siedzeniem, można zrobić z krzesłem? Po zakończeniu testu, poproszono ich po raz kolejny o spojrzenie na obrazek. Efekt?

Wyniki pokazały, że ci, którzy z łatwością rozpoznawali i królika, i kaczkę, potrafili wymyślić średnio pięć nowatorskich zastosowań przedmiotu codziennego użytku, podczas gdy ci, którzy mieli z rozróżnianiem zwierząt problemy, wymyślili mniej niż dwa.

Okazuje się, że ci, którzy są w stanie dostrzec od razu oba zwierzęta, mają rozbudowaną wyobraźnię i są bardzo kreatywni. W pierwszym momencie niektórzy widzą jednak tylko jedno ze zwierząt, a to bardzo często spowodowane jest… porą roku. Bliżej Wielkanocy zobaczymy najprawdopodobniej zająca, a w październiku kaczkę.

A Ty, co widzisz na tym obrazku?

Źródło: https://www.mamamia.com.au/

 


Zobacz także

Jak wyplątać się z toksycznej relacji? To trudne, ale nie niemożliwe

Panicznie boisz się zdrady lub rutyny? Istnieje coś gorszego, co zabije każdą miłość

5 dowodów na to, że w związku lepiej być zołzą. Taką pozytywną zołzą