Podczas upalnych dni mało kto ma ochotę pochłaniać duże ilości gorącego, ciężkostrawnego jedzenia. Raczej szukamy lekkiego pożywienia, które doda energii ale nie obciąży nas, zachęcając do drzemki. W sezonie letnim chętnie sięgamy również po świeże owoce i warzywa, których teraz pod dostatkiem. Lepszej okazji do doładowania organizmu witaminową bombą nie będzie!
Odważnie sięgajcie po owoce i warzywa, bo wiele z nich nie tylko karmi organizm, ale skutecznie i szybko go nawadnia. Ich spożywanie będzie smaczną pomocą dla spożywania przynajmniej półtora litra wody dziennie.
Nie tylko wodą i sokami możesz ratować się przed skutkami wysokich temperatur
1. Arbuz i melon
Te soczyste owoce, szczególnie schłodzone w lodówce genialnie nadają się na lekką przekąskę oraz orzeźwienie i nawodnienie organizmu. Arbuzy zawierają 92% wody, trochę składników mineralnych i witamin, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, chroniących przed nowotworami. Melony natomiast zawierają w sobie 90% wody, wiele witamin i są niskokaloryczne.
2. Pomarańcze
A także inne smaczne, aromatyczne cytrusy składają się w 85 proc. z wody, zawierają wiele wartościowych składników odżywczych. Można je serwować w deserach, jeść na surowo czy też serwować świeżo wyciśnięte, orzeźwiające soki z lodem.
3. Jabłka
Te swojskie, łatwo dostępne owoce są nie tylko pyszne i zdrowe ale doskonale nawadniają. Jedno jabłko może zawierać w miąższu nawet do 150 ml wody! Idealna przekąska nie tylko na gorące dni.
4. Pomidory
Lubiane w naszej kuchni, jedzone pod różnymi postaciami, zawierają w miąższu 94 proc. z wody. Pozytywnie wpływają na zdrowie dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz potasu, który reguluje gospodarkę elektrolitową, ulegając zaburzeniom na wskutek intensywnego pocenia się podczas upałów.
5. Rzodkiewka
Zawiera 94 proc. wody i podobnie jak pomidory ogrom potasu, który reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi i wspomaga dotlenienie mózgu, przez co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Można ją zjeść na surowo, w sałatkach lub wykorzystać do zupy – chłodnika, idealnej na upalne dni.
6. Kalafior
Może i nie wygląda, jakby zawierał w twardawych różyczkach dużo wody, a jednak skrywa w sobie 91 proc. wody, dużo potasu oraz sporo magnezu i witaminy C. Najlepszy gotowany i podany z masełkiem i zrumienioną tartą bułką.
7. Cukinia
Zapiekana, zasmażana, w zupach kremach, to królowa letnich, lekkich potraw. Zawiera zawiera aż 95 procent wody, jest niskokaloryczna i bogata w proteiny, błonnik, potas, kwas foliowy, witaminy A i C.
8. Ogórek
Swojskie warzywo w zależności od odmiany, rewelacyjnie sprawdza się na kanapkach, w mizerii, chłodnikach, sałatkach, jako małosolny oraz kiszony. Świetnie nawadnia, ponieważ zawiera aż 95% wody. idealny pod każdą postacią na upalne dni.
9. Sałata
Niezbędna na kanapki i do kolorowych sałatek, w zależności od odmiany zawiera nawet 90% wody. Skutecznie nawadnia i jest niskokaloryczna.
10. Seler naciowy
Do pochrupania na surowo jak i w sałatkach. Zawiera 96% wody, witaminy, aminokwasy, minerały i sole mineralne, które tracimy wraz z potem.
źródło: www.womenshealth.pl, bonavita.pl