Go to content

Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku

Fot. Materiały prasowe

Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia!

Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa.

Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku – wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite!

Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie staną się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne!

Z miłością
Agnieszka

RYŻ Z SOCZEWICĄ  I WARZYWAMI

Ryż z soczewicą i warzywami to podstawowe danie joginów, w tym urodzonego w 1896 roku Swamiego Sivanandy – najstarszego człowieka świata. Ta potrawa odżywia, oczyszcza i wspiera organizm, który w sposób naturalny dąży do długowieczności. a przy okazji jest pyszna! Można powiedzieć, że to optymalne pożywienie dla istoty ludzkiej.

WYKONANIE

Soczewicę i ryż umyj na sicie i odsącz. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz, wsyp kumin, a gdy uwolni aromat, dodaj pozostałe przyprawy oraz imbir. Wrzuć pokrojone marchewki, a po chwili różyczki brokułu lub kalafiora. Następnie dodaj ryż i soczewicę. Wymieszaj i przesmażaj przez chwilę, nieustannie mieszając. Dodaj wodę i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj z lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć pomidory. Gotową potrawę dopraw sokiem z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą. Całość delikatnie wymieszaj widelcem i posyp posiekaną natką kolendry.

Składniki  (dla 4–5 osób)

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 5 szklanek wody
  • ½ brokułu lub kalafiora podzielonego na różyczki
  • 2 średniej wielkości pokrojone marchewki
  • 2–3 pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • duża garść posiekanej kolendry
  • sól himalajska lub kłodawska do smaku

MUS Z MANGO I MALIN Z JOGURTEM KOKOSOWYM

Dla mnie maliny, mango i jogurt kokosowy to smak raju. Taki mus uwielbia cała moja rodzina, cieszymy się nim w upalne letnie dni. Z dodatkiem świeżych ziół takich jak mięta, melisa czy werbena staje się deserem wykwintnym, a jednocześnie zachwycającym w swojej prostocie.

WYKONANIE

Owoce umyj, oczyść, obierz i zmiksuj w blenderze z jogurtem i substancją słodzącą. Udekoruj listkami świeżej mięty.

Składniki  (dla 2 osób)

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 szklanka malin lub truskawek
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu kokosowego
  • stewia lub ksylitol do smaku
  • kilka listków świeżych ziół

Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku

Agnieszka Maciąg jest autorką kilkunastu bestsellerowych książek. Słynna seria Smaków w 2019 roku została uhonorowana nagrodą Herbapol Esencja Natury w kategorii „Natura i smak”. Jej blog odwiedza miesięcznie ponad trzysta tysięcy osób.

Czytelniczki doceniają, że skutecznie motywuje je do zmiany stylu życia i promuje zdrowe nawyki.

Artykuł sponsorowany