Dieta Zdrowie

Płatki kukurydziane – co kryją w sobie i na co zwracać uwagę, by były zdrowym wyborem na śniadanie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 sierpnia 2020
Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe
Fot. iStock
 

Płatki kukurydziane to dla wielu osób podstawa śniadania. Lubiane są za smak i chrupkość. Nie da się także ukryć, że ich przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku i zajmuje niewiele czasu. Co kryją w sobie płatki kukurydziane i czy warto po nie sięgać na śniadanie?

Płatki kukurydziane serwowane najczęściej z mlekiem lub jogurtem, w świadomości większości z nas, to posiłek lekki i zdrowy. Sięgają po nie chętnie dzieci, jak i dorośli. Płatki kukurydziane celnie kojarzymy z kukurydzą, która zawiera sporo składników odżywczych, ale trzeba wiedzieć, że by powstały płatki, wymaga ona przetworzenia. Niestety w trakcie tego procesu większość cennych dla zdrowia składników zostaje usuniętych.

Jak powstają płatki kukurydziane?

Płatki kukurydziane mają ponad stuletnią historię. Powstały one pod koniec XIX wieku, gdy dwóch braci Kellogg, którzy prowadzili własne sanatorium, zajęło się produkcją chrupkiego pieczywa na potrzeby swoich pacjentów. Przypadkiem, na skutek pominięcia przy wytwarzaniu chleba mąki pszennej, zamiast oczekiwanego chrupkiego chleba, chleba powstało coś na wzór płatków. Gdy ten sam proces powtórzono z kukurydzą, powstały płatki  kukurydziane.

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe

Fot. iStock

Masowa produkcja płatków kukurydzianych opiera się na przetworzeniu kukurydzy, a najczęściej grysu kukurydzianego lub mąki kukurydzianej, które transportowane są do ogrzewanych zbiorników. Tam, w temperaturze 90ºC, zmiękcza się je, a następnie odpowiednio rozwałkowuje i podpieka, aby usunąć nadmiar wilgoci (nie może być mniej więcej niż 10%). Na koniec płatki kukurydziane wzbogaca się w odpowiednie witaminy i minerały, aby ich wartość odżywcza była wyższa.

Płatki kukurydziane — co w sobie kryją?

Płatki kukurydziane jawią się jako idealny produkt na śniadanie, lekkostrawny, pozbawiony glutenu i pełen witamin. Jednak w rzeczywistości bywa mniej zdrowo, niż zakładamy, choć sprawa nie jest taka oczywista.

Z jednej strony dostarczają one witamin z grupy B, witaminy D, kwas foliowy, a także żelazo. Płatki z kukurydzy dostarczają także pewną ilość minerałów. Znajdziemy w nich magnez, fosfor, selen, żelazo, mangan. W dodatku mleko lub jogurt są źródłem białka i wapnia, witamin, a także bakterii probiotycznych (w przypadku jogurtu naturalnego).

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe

Fot. iStock

Ciemna strona płatków kukurydzianych

Podczas produkcji, do wielu płatków (w zależności od producenta) dodaje się cukier, aby były one nie tylko słodsze i smaczniejsze, ale też bardziej chrupkie i chętniej wybierane przez konsumentów. Poza cukrem można znaleźć także składniki, których organizm wcale nie potrzebuje w nadmiarze, a nawet i wcale. Należą do nich: sól, melasa, syrop cukru inwertowanego, glukoza, syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, regulatory kwasowości, emulgatory i barwniki. Obecność wielu substancji słodzących w płatkach, może dochodzić nawet 20-30% ich całkowitej masy. To sprawia, że płatki mają wysoki indeks glikemiczny, który może wynosić nawet 85. Są one także kaloryczne — w 100 g płatki kukurydziane mają nawet 361 kcal. Podnoszą poziom cukru we krwi, co daje jedynie krótkotrwałą energię i skłania do podjadania. Z tego powodu nie są polecane diabetykom oraz osobom stosującym diety odchudzające. Mogą one wpływać także na zwiększenie ryzyka rozwoju różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca.

W oczyszczonych płatkach kukurydzianych nie znajdziemy wiele błonnika, którego nie brakuje np. w płatkach owsianych. W dłuższej perspektywie dieta z niedostateczną ilością błonnika może skutkować męczącymi zaparciami. Oczywiście samo jedzenie płatków w rozsądnych ilościach nie przyczyni się do zdrowotnej katastrofy. Trzeba jednak pamiętać, że ich nadużywanie i niezdrowy tryb życia nie pomogą zachować zdrowia.

Płatki kukurydziane — jakie wybrać?

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe

Fot. iStock

Jeżeli ktoś jest tak wielkim zwolennikiem płatków kukurydzianych, że nie wyobraża sobie śniadania bez nich, powinien poszukać produktu o jak najlepszym składzie. Im mniej dodatków takich jak słodziki, tym lepiej dla zdrowia i figury. Warto przyjąć zasadę, że im mniej składników na liście, tym lepszy jest skład płatków. Najlepiej szukać płatków wyprodukowanych z kukurydzy pochodzącej z ekologicznych upraw. Najlepiej jednak zamienić płatki kukurydziane na płatki owsiane, które z dodatkiem orzechów lub owoców, stanowią znacznie zdrowsze i bardziej pożywne śniadanie.


źródło: www.ekologia.pl, zdrowie.tvn.pl, bonavita.pl 

Dieta Zdrowie

10 obowiązkowych nawyków dla tych, którzy chcą się wysypiać

Redakcja
Redakcja
25 sierpnia 2020
Fot. iStock / BraunS
 

Znasz to uczucie, kiedy wstajesz po nieprzespanej nocy i wleczesz się jak zombie do kuchni, żeby zaparzyć sobie poranną kawę? Ten dzień nie będzie łatwy, bo znów nie udało ci się wypocząć. Spędziłeś długie godziny próbując zasnąć, wypróbowałeś wszystkie możliwe sposoby, jednak sen, a raczej znużenie pojawiło się dopiero nad ranem. Nie jesteś w stanie się skupić, marzysz tylko o tym, by jak najszybciej wrócić do domu i położyć się spać.

Pora wprowadzić prawdziwe zmiany. I to już, w tej chwili. Zdrowe nawyki nie tylko poprawią jakość twojego snu, ale w konsekwencji przełożą się na twoją kondycję psychiczną.

10 obowiązkowych nawyków dla tych, którzy chcą się wysypiać

Nie pij kawy po 16-tej

Staraj się o tym pamiętać. Jeśli masz ochotę na kawę, wybieraj napoje bezkofeinowe. Nawet nieznacznie podniesione ciśnienie krwi, a także pobudzona praca serca skutecznie spędzi ci sen z powiek – dosłownie i przenośni.

Dbaj o odpowiednie nawodnienie

To wpłynie pozytywnie na ogólny stan twojego organizmu. Postaw sobie przy łóżku szklankę wody, na wypadek gdyby zachciało ci się pić w nocy.

Zakończ pracę o odpowiedniej godzinie

Wszystko po to, by nie myśleć intensywnie o obowiązkach zawodowych w domu i starać się odsunąć to, co może wzbudzać stres.

Unikaj alkoholu

O ile powoduje on senność, to może skutecznie zaburzyć kolejne fazy snu.

Zjedz zdrową kolację

Nie ciężkostrawną i nie obfitą. Nie najadaj się ulubionymi smakołykami.

Posprzątaj przestrzeń wokół siebie

Dobrze zorganizowana przestrzeń uspokaja umysł i działa relaksująco. Lepiej zasypia się w czystym pomieszczeniu.

Zastanów się nad swoim dniem

Zrób podsumowanie: co udało ci się tego dnia zrobić, z czego jesteś zadowolony, co trzeba było odłożyć na następny dzień. Zamkniesz w ten sposób jakiś etap.

Zadbaj o codzienną higienę

To jeden z elementów przygotowania do dobrego snu. Prysznic, kąpiel, delikatnie pachnący krem i relaksująca muzyka.

Ćwicz jogę

Uwolnij wszelkie obciążenia z mięśni i z głowy. Oddychaj miarowo, medytuj.

Kładź się spać o tej samej godzinie każdego dnia

Wyrobisz w swoim organizmie nawyk, który pozwoli ci się skuteczniej zrelaksować i wyciszyć.

Dobrej nocy!


Dieta Zdrowie

Ryba w galarecie – jak przygotować ją z octem, na słodko, lub z warzywami?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 sierpnia 2020
Ryba w galarecie - z octem, na słodko, lub z warzywami
Fot. iStock

Ryba w galarecie to sztandarowe danie na świąteczny stół, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je bez okazji. Najczęściej do dania trafia karp lub dorsz, które można przyrządzić na kilka różnych sposobów. Można serwować rybę samodzielnie z octem, na słodko, lub z warzywami. Warto wypróbować przepisy i wybrać ten ulubiony.

Ryba w galarecie cieszy się powodzeniem od wielu lat, choć jej popularność to historia wcale nie zamierzchła. Dopiero po II wojnie światowej ryba w galarecie, a dokładniej karp, podbił podniebienia Polaków. A wszystko za sprawą zrujnowanej floty bałtyckiej, która nie była w stanie zaopatrywać kraju w inne gatunki ryb morskich. Utworzenie stawów hodowlanych z karpiem rozwiązało problem deficytu ryb na polskich stołach.

Ryba w galarecie (karp) — klasyczny przepis  

Ryba w galarecie z octem w klasycznym przepisie to danie, które najczęściej spotykamy na bożonarodzeniowym stole. Nie jest ono trudne do przygotowania, więc warto karpia przyrządzić w ten sposób, sięgając do znanych w dzieciństwie smaków.

Ryba w galarecie - z octem, na słodko, lub z warzywami

Fot. iStock/ryba w galarecie

Ryba w galarecie (karp) – składniki

  • 1 kg karpia
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • cebula
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 łyżka octu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • białko jajka
  • żelatyna
  • sól

Przygotowanie:

  1. Warzywa, łącznie z cebulą, włóż do garnka. Dorzuć liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną.
  2. Miękkie warzywa przełóż na talerz, a do wywaru włóż mięso karpia, pokrojone w szersze paski. Gotuj 10 minut i ostrożnie wyjmij je na talerz, ostudź.
  3. Gdy karp będzie już chłodny, usuń z mięsa ości, marchew pokrój w talarki, jako element dekoracji.
  4. Do wywaru po warzywach i karpiu wlej lekko roztrzepane białko i  zagotuj przez chwilę, aż wywar stanie się klarowny. Aby pozbyć się wszelkich „mętów”, w przez sito wyłożone dodatkowo gazą.
  5. Do klarownego wywaru dodaj żelatynę w ilości określonej na opakowaniu.
  6. Na dno naczynia ułóż pokrojoną marchewkę, zalej ją delikatnie galaretką. Odczekaj, by delikatnie zaczęła tężeć, po czym połóż kawałki karpia i wylej pozostałą galaretkę. Danie wstaw do lodówki.

Ryba w galarecie z warzywami — przepis

To zgrabna przystawka, która sprawdzi się jednakowo podczas uroczystości rodzinnych, np. wesela czy urodziny, oraz świąt. Nie tylko ładnie wygląda, ale smakuje wyśmienicie.

Ryba w galarecie - z octem, na słodko, lub z warzywami

Fot. iStock/ryba w galarecie

Ryba w galarecie z warzywami — składniki

  • 300g fileta z łososia  lub dorsza
  • 3/4 szklanki groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • 10 cm białej części pora
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • białko jajka
  • listki kolendry
  • sos rybny

Przygotowanie: 

  1.  Korzeń pietruszki, marchewki, selera pokrój i włóż do garnka. Wlej 2 litry zimnej wody, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, wstaw na ogień i gotuj do miękkości warzywa. Na sam koniec, dosłownie na kilka minut, wrzuć groszek z puszki. Warzywa wyjmij i odłóż na talerz. Warzywny wywar dopraw solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny, ponownie zagotuj na małym ogniu, na wrzątek i ostrożnie włóż kawałki łososia (dorsza). Ryba powinna być zanurzona w wywarze. Gotuj przez 5 min, odstaw do wystudzenia.
  2. Rybę wyjmij z garnka i odsącz.
  3. Lekko roztrzepane białko wlej do zimnego wywaru, wstaw na ognień i często mieszając doprowadź do wrzenia. Białko się zetnie, a wywar stanie się klarowny.
  4. Aby pozbyć się wszelkich „mętów”, w przez sito wyłożone dodatkowo gazą. Do klarownego wywaru odlanego do szklanki dodaj żelatynę w ilości określonej na opakowaniu, wymieszaj i połącz z całością.
  5. Ugotowaną i pokrojoną w talarki marchewkę, do tego kawałki łososia (dorsza), listki kolendry i zielony groszek ułóż do foremek i zalej wywarem z żelatyną.
  6. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Ryba w galarecie na słodko (karp po żydowsku) — przepis

Karp po żydowsku na słodko to przepis, który kojarzy się praktycznie wyłącznie z czasem świąt Bożego Narodzenia.

Ryba w galarecie - z octem, na słodko, lub z warzywami

Fot. iStock/ryba w galarecie

Ryba w galarecie na słodko — składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • garstka migdałów
  • garstka rodzynek

Przygotowanie: 

  1. Jeśli kupiłaś całą rybę, karpia oczyść i wypatrosz — kręgosłup, ogon, głowę i płetwy odłóż na bok, nie wyrzucaj. Pokrój w dzwonka o grubości około 1,5 cm (ewentualnie pozostaw w całości).
  2. Warzywa obierz i umyj warzywa, wrzuć  do garnka i wlej wodę i wstaw na ogień. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, sól i cukier. Włóż do garnka głowę, kręgosłup, ogon i płetwy karpia, oraz samą rybę. Na minimalnym ogniu gotuj całość około 40 minut.
  3. Karpia wyłóż na półmisek, dołóż marchewki pokrojone w plasterki, dodaj rodzynki i migdały.
  4. Wywar przecedź przez gęste sitko, lub durszlak wyłożony gazą.
  5. Bulion wlej na półmisek, pozostaw wystygnięcia i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , haps.pl 

Zobacz także

Zrób sobie trochę miejsca na Ziemi. Jak stworzyć dla siebie przestrzeń w 6 krokach

Zrób sobie trochę miejsca na Ziemi. Jak w 6 krokach stworzyć dla siebie przestrzeń

Kochasz pić kawę rozpuszczalną? Poznaj argumenty, by ją ograniczyć, a najlepiej o niej zapomnieć

Startuje 4. edycja kampanii „Pokonać Raka”