Choroby Dieta Zdrowie

Dna moczanowa – dieta cytrynowa i niskopurynowa. Którą warto stosować przy artretyzmie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 kwietnia 2020
Dna moczanowa dieta - cytrynowa, niskopurynowa
Fot. iStock/dna moczanowa dieta
 

Dna moczanowa jest chorobą, w której dieta ma istotne znacznie. Tylko odpowiednie leczenie i zmiana nawyków żywieniowych mogą zahamować postęp choroby. Dna moczanowa rozwija się powoli i w ukryciu, ale gdy zaatakuje, nie sposób jej zignorować. Należy wtedy działać jak najszybciej, by zachować sprawność.

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa, zwana także artretyzmem lub dawniej podagrą, jest chorobą bardzo bolesną i prowadzącą do kalectwa przy braku odpowiednich działań po jej wykryciu. Choroba wynika z odkładania się kryształów moczanu sodu w organizmie, co jest efektem zwiększonego stężenia kwasu moczowego (hiperurykemii), choć nie każda osoba  z hiperurykemią zachoruje na artretyzm. W sumie aż 75% kwasu moczowego organizm powinien wydalić wraz z moczem. Pozostała część trafia do układu pokarmowego, gdzie w jelitach rozkładana jest przez bakterie. Nadmierne nagromadzenie kwasu moczowego powstającego z puryn obecnych w jedzeniu, powoduje hiperurykemię. To z kolei wpływa na rozwój chorób takich jak dna moczanowa, czy kamica moczanowa.

Dna moczanowa dieta - cytrynowa, niskopurynowa

Fot. iStock/dna moczanowa dieta

Artretyzm najczęściej atakuje stawy, i ostatecznie uszkadza zajęty stanem zapalnym narząd ruchu. Może także zająć inne narządy, powodując ich uszkodzenie. Jest wiele czynników, które mogą powodować tego rodzaju problemu. Do  najbardziej narażonych, zaliczamy osoby z obciążeniem genetycznym w kierunku zaburzeń w metabolizmie kwasu moczowego, cierpiące na choroby cywilizacyjne, przyjmujące leki zwiększające stężenie kwasu moczowego, odwodnione, nadużywające alkoholu oraz stosujące dietę wysokopurynową. Wiele mówi się na temat wpływu sposobu żywienia oraz trybu życia na rozwój artretyzmu, warto więc przyjrzeć się temu, jakie znaczenie ma dieta, gdy stwierdzona została dna moczanowa.

Dna moczanowa – dieta niskopurynowa

Dna moczanowa to choroba, w której dieta odgrywa dużą rolę. W połączeniu z farmakoterapią pomaga zapobiegać  nawrotom i łagodzi dokuczliwe objawy choroby. Ponieważ puryny są przekształcane w kwas moczowy, dieta osób chorych na dnę powinna zawierać ich jak najmniej. Całkowite ich wyeliminowanie nie jest możliwe, ponieważ puryny dostarczamy nie tylko z pożywieniem, ale także produkuje je nasz organizm. Odpowiednia dieta jednak może wpływać na zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi.

dna moczanowa dieta

Fot iStock/dna moczanowa dieta

Dna moczanowa – dieta i produkty zalecane:

Z tych produktów, które zaleca się w diecie niskopurynowej, powstają niewielkie ilości kwasu moczowego, więc można je jeść bez obaw. Należą do nich:

  • warzywa – np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula,
  • owoce – np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany,
  • produkty zbożowe – pieczywo razowe, pszenne, ryż, kasze, makarony,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • jaja oraz orzechy.

Dna moczanowa – dieta i produkty, które należy ograniczyć:

W ich szereg wchodzą pokarmy, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego. Można sięgać po nie od czasu do czasu, w niewielkich ilościach. Zaliczamy do nich:

  • wędliny, kiełbasy, parówki,
  • mięsa – np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna,
  • ryby takie jak: dorsz, sandacz, mintaj,
  • warzywa strączkowe – np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola, szpinak, grzyby, czekolada, kukurydza.

Dna moczanowa – dieta i produkty zakazane:

Są to produkty, które przyczyniają się do wzrostu stężenia kwasu moczowego. One powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety. Są to:

  • podroby – np. wątróbki, serca, nerki, ozorki,
  • ryby i przetwory rybne – np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona, ikra,
  • owoce morza,
  • galarety mięsne, mocne wywary z mięs, konserwy.

Poza tym należy również przestrzegać wypijania minimum 2 -3 litrów płynów w ciągu dnia, co ułatwi wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Potrawy najlepiej przyrządzać poprzez gotowanie, na parze, pieczenia oraz duszenia. Nie należy obsmażać, ani stosować ostrych przypraw.

artretyzm dieta

Fot. iStock/dna moczanowa dieta

Dna moczanowa – dieta cytrynowa

Stosowana w domowym leczeniu dny moczanowej dieta cytrynowa, autorstwa dr Michała Tombaka, ma wielu zwolenników. Nie jest jednak uznana za oficjalną kurację i należy pamiętać, że nadal podstawę leczenia stanowią leki hamujące wydzielanie lub zwiększające usuwanie z organizmu kwasu moczowego.

Kuracja oparta na wodzie z sokiem z cytryny, ma na celu zmusić nerki do wzmożonej pracy, by wraz moczem usunąć nadmiar kwasu moczowego z organizmu. Po sam sok z cytryny, któremu przypisuje się działanie odtruwające i alkalizujące, zaleca się sięgać nie tylko przy artretyzmie, ale i szeregu innych chorób – reumatyzmie, kamieniach nerkowych i żółciowych, osteoporozie, cukrzycy, anemii, nadciśnieniu tętniczym.

Cytryna w domowym SPA. Wypróbuj 5 zastosowań kosmetycznych cytryny

Fot. iStock / anandaBGD

Dna moczanowa – dieta cytrynowa. Zasady

Aby przeprowadzić kurację, należy zaopatrzyć się łącznie w 200 cytryn. Dawkuje się je zgodnie z poniższym schematem:

  • dzień 1 i 12 – 5 cytryn,
  • w dniu 2 i 11 – 10 cytryn,
  • dzień 3 i 10 – 15 cytryn,
  • w dniu 4 i 9 – 20 cytryn,
  • dzień 5 i 8 – 25 cytryn.

Świeże cytryny o cienkich skórkach należy przekroić wszerz na dwie połówki i dokładnie wycisnąć. Sok z cytryn pije się od 3 do 5 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku, przez łącznie 12 dni. Soku z założenia nie dosładza się, ani nie rozcieńcza. Jednak osoby, które nie są w stanie wypić czystego soku, mogą dodać do niego odrobinę miodu lub rozcieńczyć z wodą.

Można również skorzystać w wersji skróconej, trwającej 10 dni i opartej na 30 cytrynach, którą zaleca się osobom mającym dolegliwości związane z wypijaniem większej ilości soku z cytryny (np. bóle żołądka).

Trwa ona 10 dni, a jej schemat przedstawia się następująco:

  • dzień 1 i 10 – 1 cytryna,
  • w dniu 2 i 9 – 2 cytryny,
  • dzień 3 i 8 – 3 cytryny,
  • dzień 4 i 7 – 4 cytryny,
  • w dniu 5 i 6 – 5 cytryny.

Przygotowuje się sok w ten sam sposób, jak w wersji pełnej.

Dna moczanowa – dieta cytrynowa. Wady i zalety

Dieta cytrynowa nie zdobyła jednomyślnego uznania w środowisku naukowym. Wielu specjalistów traktuje te terapię jako eksperymentalną i kontrowersyjną – nie jest to oficjalnie zaakceptowana metoda leczenia. Picie samego soku z cytryny oraz dużych ilości wody z sokiem z cytryny nie ma przeciwwskazań. Należy jednak pamiętać, że sok z cytryny może wpływać negatywnie na działanie pewnych leków, powodować dolegliwości ze strony żołądka, uszkadzać szkliwo zębów, oraz może być przyczyną alergii pokarmowej. Picie samego soku lub wody z sokiem z cytryny posiada również pewne zalety. Do ważniejszych należą:

  • usunięcie toksyn z organizmu i przyspieszenie metabolizm;
  • pomoc w zwalczaniu infekcji i wzmocnienie odporności organizmu;
  • jeśli stosujemy wodę z sokiem z cytryny, wspieramy nawodnienie organizmu, które jest istotne dla jego prawidłowego działania oraz wypłukiwania kwasu moczowego.

źródło: www.mp.pl,  ncez.pl, zdrowie.tvn.pl 

Choroby Dieta Zdrowie

Przepis na pizzę z piekarnika, z patelni, i na pizzerinki. Wybierz swój ulubiony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 kwietnia 2020
Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki
Fot. iStock/przepis na pizzę
 

Przepis na pizzę przyda się, kiedy przyjdzie ochota na zdrowszy, domowy posiłek. To znakomita alternatywa, gdy chodzi za nami jej smak, ale nie ma możliwości zakupu z pizzerii, a za mrożonkami nie przepadamy. Przepis na pizzę z piekarnika czy patelni jest prosty, w dodatku samodzielne przygotowanie nie sprawia problemów.

Przepis na pizzę, a dokładnie na ciasto, nie jest skomplikowany. Można do ciasta dobierać dowolne dodatki, na które przyjdzie ochota. Oczywiście szukając klasycznego przepisu np. na margheritę, dobrze jest utrzymać wskazane składniki i ich proporcje, ale w każdym innym przypadku ogranicza nas jedynie indywidualny smak. Przedstawiamy wyszukane w internecie pomysły do wypróbowania: przepis na pizzę – ciasto w różnych wariantach, pizzerinki i pizzę z patelni.

Przepis na pizzę – ciasto

Ten przepis na pizzę wymaga przygotowania sobie zapasu czasu, ale zaangażowanie i cierpliwość poskutkuje pięknie wyrośniętym i smacznym ciastem na pizzę.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Fot. iStock/przepis na pizzę

Przepis na pizzę – ciasto: składniki

  • 25 g świeżych drożdży, lub 7 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę – ciasto: przygotowanie

  1. Przygotuj drożdże – świeże wyjmij z lodówki, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Gdy nie będą już zimne, wykonaj rozczyn: drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj dokładnie i zostaw kwadrans do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z solą przesiej do miski,  zrób wgłębienie i wlej w nie rozczyn. Przez 3 minuty mieszaj, na koniec dolej oliwę.
  3. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj je kwadrans, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto włóż do dużej miski i przykryte ściereczką zostaw godzinę do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto już wyrośnie, ugnieć je ponownie na stolnicy, po czym podziel na dwie części i na 10 minut niech odpoczywają pod ściereczką.
  6. Blachy posmaruj oliwą, wyłóż część ciasta, spłaszcz je i rozciągaj równomiernie na zewnątrz, formując kształt pizzy.
  7. Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, rozrzuć ser i wyłóż dodatki. Zostaw jeszcze na kwadrans – powinno wyrosnąć i włóż do maksymalnie nagrzanego piekarnika na niższym poziomie na ok. 10 minut.

Przepis na pizzę – ciasto bez wyrabiania i wyrastania

To opcja dla leniuszków, którzy nie mają czasu lub ochoty na długie wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Fot. iStock/przepis na pizzę

Przepis na pizzę bez wyrabiania: składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
  • 2-3 łyżki oleju
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę bez wyrabiania: przygotowanie

  1. Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj trzepaczką.
  2. Dodaj wodę i olej, zagnieć elastyczne ciasto.
  3. Możesz albo dać mu czas do wyrośnięcia, albo wyłożyć od razu na blachę. Rozciągnij ciasto, wyłóż sos i ulubione składniki. Piecz ok 12-15 min w 180-200 ºC.

Przepis na pizzę z patelni

Pizza z patelni to sprawdzona alternatywa w sytuacji, gdy nie można skorzystać z piekarnika. Zwolennicy takiej pizzy chwalą ją za smak i łatwość wykonania.

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Fot. iStock/pizza z patelni

Przepis na pizzę z patelni: składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę z patelni: przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sitko do sporej miski, dodaj sól i zamieszaj.
  2. Drożdże rozprowadź w 100 ml ciepłej wody i dodaj do przesianej mąki, dodaj 200 ml wody i łyżkę oliwy.
  3. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj w kształcie patelni.
  5. Rozwałkowane ciasto połóż na zimną, nasmarowaną oliwą patelnię i wstaw na minimalny ogień. Gdy spód się zarumieni, przełóż na drugą stronę. Nałóż sos i ulubione dodatki, posyp ziołami.
  6. Nakryj pokrywką i czekaj, aż się ciasto usmaży

Przepis na pizzerinki

Pizzerinkę można określić mianem mini pizzy, takiej na przysłowiowy jeden kęs. Sprawdzi się doskonale jako szybka i smaczna przekąska na imprezę.

Przepis na pizzerinki: składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 300 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • sos pomidorowy
  • wybrane dodatki

Przepis na pizzerinki: przygotowanie 

  1. Składniki na ciasto dokładnie wyrób, po czym ciasto odłóż w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel, rozwałkuj i przy pomocy miseczki wytnij z ciasta kółka.
  3. Na każdy mały placek nałóż sos pomidorowy i dodatki.
  4. Pizzerinki włóż na blachę do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 15 minut.

Przepis na pizzę – jakie dodatki wybrać?

To, co wyląduje na wierzchu pizzy, zależy zazwyczaj od indywidualnego smaku. Są oczywiście takie podstawy, jak sos pomidorowy, bez którego trudno sobie wyobrazić pyszną pizzę. Jakie dodatki wybrać do sosu, by było smacznie?

pizza

Fot. iStock/pizza

  • pizza margherita – mozzarella, pomidory, oregano, bazylia;
  • wiejska – cebula, papryka, kukurydza; bekon, salami;
  • hawajska – ananas, szynka, ser żółty, oregano, bazylia;
  • pepperoni – ser, salami, peperoni;
  • meksykańska – ser, oliwki, salami, sos chili, ostra papryka, czerwona cebula;
  • wegetariańska – sos czosnkowy, brokuły, pieczarki, pomidor, kukurydza, cebula, ogórek;
  • jamajca – ser, owoce morza, czosnek,
  • grecka – ser feta, oliwki, bekon, pomidor, cebula, pepperoni, oregano.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,www.kwestiasmaku.com 

Choroby Dieta Zdrowie

Jesteś ciągle zmęczona, nie możesz schudnąć mimo diety? Insulinooporność może być twoim problemem

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 kwietnia 2020
Insulinooporność - przyczyny, skutki, objawy, dieta
Fot. iStock/insulinooporność

Insulinooporność nie funkcjonuje jako samodzielna jednostka chorobowa, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób –  cukrzycy typu 2, cukrzycy ciążowej czy chorób układu krążenia. Często idzie w parze z otyłością i w dodatku może ją potęgować. Czym jest insulinooporność, jakie daje objawy i jak można z nią walczyć?

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to obniżona wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Insulina produkowana przez trzustkę, to hormon wpływający na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białka. Insulina wpływa na pozyskiwanie energii z glukozy przez komórki – dzięki niej poziom glukozy we krwi obniża się, a zaczyna wzrastać w komórkach, odżywiając je i dając energię do funkcjonowania.

Insulinooporność, czyli mówiąc ogólnie – obojętność na insulinę – powoduje, że trzustka jest zmuszona do produkowania coraz większej ilości insuliny, by skutecznie pozyskiwać dla komórek energię. Nadmiar insuliny  nasila odkładanie tłuszczów w tkance tłuszczowej, a tym samym powoduje tycie. Długotrwała nadprodukcja hormonu wpływa poważnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Insulinooporność – kto jest szczególnie narażony?

Najbardziej narażone na wystąpienie zaburzenia są osoby, które posiadają nadmiar tłuszczu trzewnego – najczęściej dotyczy to mężczyzn. I nie zawsze są to osoby otyłe – nawet osoba o zwykłej budowie ciała, może mieć nadmiar tkanki tłuszczowej trzewnej wokół organów. Tłuszcz trzewny jest o tyle niebezpieczny, że sam wytwarza hormon glukagon o działaniu odwrotnym do działania insuliny. Obecność tłuszczu w jamie brzusznej wpływa na nieprawidłowe stężenie cholesterolu i trójglicerydów oraz podwyższone ciśnienie tętnicze. To sprawia, że osoby cierpiące na insulinooporność są narażone na większe ryzyko nie tylko rozwoju cukrzycy, ale także chorób układu krążenia.

Insulinooporność

Fot. iStoock/insulinooporność

Każda osoba ma indywidualną wrażliwość na insulinę, a czasem się zdarza, że na jej wystąpienie wpływają predyspozycje genetyczne. Dodatkowo nieodpowiednia dieta i brak ruchu zwiększają ryzyko wzrostu insulinooporności. U osób otyłych często zauważamy tu pewien schemat – najpierw z otyłości rozwija się insulinooporność, która następnie nasila istniejącą otyłość.

Insulionooporność – objawy

Ponieważ insulinooporność nasila zaburzenia metaboliczne, osoby nią dotknięte najczęściej skarżą się na niewystarczające efekty diet odchudzających i stosowanej aktywności fizycznej. To najczęściej jednej z pierwszych sygnałów, że występuje obniżona wrażliwość na insulinę. Poza tym, zauważane są objawy takie jak:

  • szybkie przybieranie na wadze, „łapanie” tłuszczu w okolicy talii,
  • senność po posiłkach,
  • ciągłe zmęczenie,
  • wysokie ciśnienie tętnicze
  • bóle głowy,
  • zaburzenia koncentracji,
  • zaburzenia snu,
  • wzmożona potliwość,
  • u kobiet zaburzony cykl miesiączkowy, wpływający na płodność,
  • chęć podjadania i napady głodu po posiłkach bogatych w węglowodany,
  • chęć na słodycze.
Insulinooporność - przyczyny, skutki, objawy, dieta

Fot. iStock/insulinooporność

Zaobserwowanie u siebie objawów insulinooporności to nie wszystko. Do zdiagnozowania problemu potrzeba odpowiednich badań. Zazwyczaj przeprowadza się oznaczenie poziomu insuliny w surowicy na czczo. Można wykonać również pomiar poziomu adiponektyny oraz proinsuliny w surowicy.

Insulinooporność a tycie

Podobnie jak otyłość wpływa na powstanie insulinooporności, tak insulinooporność nasila problem z tyciem. Wysoki poziom insuliny w organizmie prowadzi do wzrostu komórek i tkanek, wpływając na rozbudzenie apetytu. To utrudnia utrzymywanie diety, a komórki organizmu stają się wręcz „przekarmione” nadmiarem glukozy. Należy tu jeszcze wspomnieć o glukagonie, czyli hormonie działającym przeciwstawnie do insuliny. Glukagon przyczynia się do pozyskiwania energii z tłuszczów. Jeśli przy insulinooporności stężenie glukagonu jest zbyt niskie, tłuszcze nie są zużywane i następuje odkładanie tej energii w tkance tłuszczowej. Stąd istniejące problemy ze schudnięciem, oraz  tyciem z powodu wysokiego stężenia insuliny.

Insulinooporność – dieta

Insulinooporność dieta

Fot. iStock/Insulinooporność

Insulinooporność w pierwszej kolejności leczy dieta, następnie dopiero wdraża się leki. Dieta w pierwszej kolejności ma na celu zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Należy przestrzegać zasad takich jak:

  • zmniejszenie ilości, a najlepiej zupełne pozbycie się z diety cukrów prostych –  słodyczy, miodu, owoców, soków owocowych i napojów słodzonych. Łatwo przyswajalny cukier powoduje szybki wzrost glikemii, co wpływa na wydzielanie zbyt dużych ilości insuliny;
  • planowanie posiłków niskokalorycznych i zróżnicowanych,
  • należy dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika w diecie (produkty pełnoziarniste), warzyw i owoców, ryb morskich, sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym,
  • planowanie niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasu, unikanie długich przerw między posiłkami,
  • wprowadzenie aktywności fizycznej dostosowanej do indywidualnych możliwości. Należy zacząć od łagodnych treningów i wybrać taką aktywność, która sprawi najwięcej radości, by ćwiczenia nie odbywały się jak za karę. Przyjemność płynąca z ruchu przełoży się na motywację i efekty.

Jedynie przestrzeganie diety i zmiana stylu życia na zdrowszy spowoduje, że wzrasta szansa na ucieczkę przed chorobami takimi jak cukrzyca, miażdżyca czy udar.

źródło: www.mp.pl ,diabetyk24.pl 

Zobacz także

Odchudzasz się, ale nie widzisz efektów? Przyczyną może być jedna z tych chorób

Schizofrenia przeraża, bo nic o niej nie wiemy. Zmień to i odrzuć 4 mity dotyczące tej choroby

Wątroba choruje po cichu. Zrób dla niej sześć dobrych uczynków, by cieszyć się zdrowiem