Dieta Zdrowie

Jesienne oczyszczanie sokami

Redakcja
Redakcja
14 października 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Stosowanie naturalnych, nieprzetworzonych chemicznie soków to świetny sposób na oczyszczanie organizmu. Pijąc pyszne koktajle, nie tylko dostarczamy sobie niesamowitej przyjemności, ale też czerpiemy korzyści związane z poprawą zdrowia, do czego zachęca Mariusz Budrowski i Regina Bukowska, prowadzący jesienny detox sokowy na kanale Odmładzanie na Surowo.

Picie naturalnych soków prowadzi do takich rezultatów, jak m.in.: ustanie bólów głowy, objawów grypowych, wymiotów, biegunek, choroby morskiej i zmian skórnych czy wysypki. Zapobiega też wypadaniu włosów. A wszystko dzięki oczyszczaniu – procesowi, który zaczyna się w organizmie, jeśli tylko zaczynamy do niego dostarczać zdrowe składniki i rezygnujemy z toksycznych.

Przez całe nasze życie gromadzimy w swoim ciele różnego rodzaju toksyny, które oczywiście na bieżąco cały czas usuwamy za pomocą układu wydalniczego, skóry, układu oddechowego i wszelkich otworów, które znajdują się w naszym ciele – stwierdza Mariusz Budrowski, twórca popularnego w sieci projektu Odmładzanie na Surowo. Jednak ze względu na to, że coraz więcej toksyn występuje w naszym środowisku, nasze ciało w pewnym momencie przestaje sobie z nimi radzić i odkłada je w tkankach tłuszczowych. Z tego właśnie powodu cierpimy np. na otyłość.

Kiedy do naszego sposobu odżywiania wprowadzamy soki, owoce i warzywa – nasze ciało natychmiast zaczyna proces oczyszczania. Warto się za to zabrać, ale trzeba pamiętać, by zrobić to umiejętnie.

Toksyny są rozpuszczalne w tłuszczach, więc, aby nasze ciało mogło je wydalić, muszą przedostać się z komórki tłuszczowej do wątroby i zamienić na toksyny rozpuszczalne w wodzie. Powstaje dwufazowy proces (tzw. biotransformacja) w czasie, którego może powstać blokada – ostrzega Mariusz Budrowski. Dzieje się tak ze względu na zbyt wiele toksyn, które zaczynają się uwalniać z komórek tłuszczowych. Nasza wątroba może nie nadążać z wypuszczeniem ich do układu wydalniczego lub układ wydalniczy jest zapchany. Toksyny trafiają więc z powrotem do organizmu.

Na szczęście można w łatwy sposób sobie pomóc. Przede wszystkim nie powinieneś brać żadnych leków na objawy oczyszczania, ponieważ w ten sposób dostarczasz dodatkową toksynę do swojego ciała, które będzie musiało w przyszłości się również tego pozbyć – radzi ekspert. Warto za to spożywać warzywa kapustne, zawierające specjalne związki oczyszczające, które lekko spowolniają fazę pierwszą, a jednocześnie przyspieszają fazę drugą. Mówię tu o takich cudach jak: jarmuż, kapusta, brokuł, kalafior i brukselka. Z tych produktów można przyrządzić pyszny i pożywny sok, który świetnie zadziała na nasz organizm.

Jak prawidłowo wyciskać soki?

Po pierwsze nie łączymy ze sobą warzyw i owoców, ponieważ różnią się one enzymatycznie.  Warzywa potrzebują około 1,5 godziny, aby wchłonąć się do naszego ciała, podczas gdy owoce są w naszym krwioobiegu już w ciągu 20 minut. Jedynym wyjątkiem jest jabłko, które nadaje się do tego, żeby połączyć je zarówno z owocami jak i z warzywami. Uwaga –  nie wyciskamy melonów razem z innymi owocami czy warzywami. Melony mają zupełnie inne enzymy niż warzywa i owoce, ale też różnią się enzymami między sobą.

Kolejna ważna sprawa – przed wyciskaniem wszystkie warzywa i owoce bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, najlepiej używając szczoteczki. Można również zastosować płukanki w occie lub w sodzie po to, żeby pozbyć się wszelkich pestycydów czy wosku. Warzywa i owoce wyciskamy ze skórką, gdyż w skórce i tuż pod skórką jest najwięcej wszystkich elementów, które są nam potrzebne do życia. Jedyne owoce, które warto obrać to cytrusy. Obieramy je jednak tylko z błyszczącej skórki, która jest na zewnątrz po to żeby pozbyć się woskowiny.

Ostatni złota zasada naszego eksperta –  najlepsze, najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze soki to te, które są wyciskane na bieżąco! Wyciskamy sok i od razu go wypijamy. Jest to bardzo ważne, ponieważ witaminy ulatniają się bardzo szybko. W 15 minut po wyciśnięciu soku, ulatnia się do 50% witaminy C w ciągu godziny nie ma jej już wcale.

Jesienny detox sokowy

Tej jesieni Mariusz Budrowski poleca zastosowanie kilkudniowego detoxu sokowego, który pozwoli nam oczyścić organizmy przed zimą i ochronić nas przed wszelkimi dolegliwościami. Każdy dzień warto rozpocząć się od soku innego koloru, co zarówno wpływa na różnorodność posiłków, jak i sprzyja medytacji. Twórcą detoxu jest Regina Bukowska, która na co dzień współpracuje z Mariuszem i właśnie przeprowadziła swoje pierwsze wyzwanie dla członków grupy Odmładzanie na Surowo. Warto zastosować wybrane przepisy
i wprowadzić soki do jesiennej diety. Zapraszamy gorąco do skorzystania!

Dzień 1

Biały kolor soku symbolizuje wolność i przestrzeń. Jest alegorią nowych wyzwań jakie stawia przed nami życie. Biały sok pity tego dnia wzmaga ochotę na nowe doświadczenia. Tego dnia pijemy sok zrobiony z jabłka, selera naciowego oraz ananasa z dodatkiem mielonego lnu.

Dzień 2

Kolor żółty jest kolorem oświecenia, dzięki niemu wzmocnisz relacje z innymi ludźmi. Ten rodzaj soku pijemy, gdy mamy potrzebę dzielenia się radością, czujemy dumę. Żółty sok ma wzmocnić w nas pewność podjętej decyzji. Drugiego dnia sok robimy z gruszki, selera naciowego, melona, kurkumy.

 

Dzień 3

Zielony kolor to komunikat, aby się wyciszyć i skupić na sobie. Zadbać o przestrzeń życiową i równowagę życiową. Zielony sok działa kojąco, wyciszająco. Pijemy go wtedy, gdy czujemy wewnętrzne zmęczenie, zagubienie, rozdrażnienie. Aby zrobić ten sok potrzebujemy szpinak, jabłka, winogrono zielone oraz spirulina.

Dzień 4

Barwa pomarańczowa pomaga w odzyskaniu optymizmu i określeniu konkretnych życiowych celów. Sok o kolorze pomarańczowym pijemy, gdy dopada nas smutek i uczucie osamotnienia. Aby sporządzić ten trunek potrzebujemy marchew, pomarańczę, jabłka i imbir.

Dzień 5

Ostatnim kolorem naszego detoxu jest barwa czerwona. Komunikat płynący z tego koloru to moc, która nas rozpiera i uświadamia o możliwościach które stoją przed nami.  Pobudza do działania. Sok czerwony pijemy najbardziej smakuje w kryzysie w trakcie detoxu. Składniki to buraki, winogrono ciemne, jabłka, czarnuszka.

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada
i konferencji Surowe Życie.


Artykuł partnera


Dieta Zdrowie

Zielona herbata – co w sobie kryje i jak wpływa na organizm?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 października 2020
zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie
Fot. iStock
 

Zielona herbata od długiego czasu wiedzie prym wśród wypijanych przez nas herbat. Cenimy ją za smak i właściwości pobudzające lub uspakajające. Nie każdy jednak wie, że zielona herbata ma wiele cennych dla zdrowia substancji. Warto wiedzieć, dlaczego warto po nią sięgać każdego dnia.

Zielona herbata — skąd się bierze?

Zieloną herbatę pozyskuje się z rośliny Camellia Sinensis, zwanej również krzewem herbacianym. Co ciekawe, z różnych szczepów tego  krzewu przygotowuje się różne typy herbaty — zieloną, białą, oolong, żółtą, czerwoną i czarną. Najczęściej trafiają do nas herbaty z upraw  z Chin, Sir Lanki i Indii, a rzadziej z innych części świata. Aby powstała zielona herbata, najpierw należy ręcznie zebrać pączki i najmłodsze liście. Następnie rozkłada się je równomiernie na stołach z siatki, które ułatwiają ucieczkę wody z liści.  Gdy staną się one miękkie, kroi się je, co ma na celu uwolnienie enzymów i utlenienie herbaty. W przypadku zielonej herbaty proces fermentowania jest najczęściej pomijany, albo przeprowadzany jak najkrócej. To sprawia, że napar z liści zielonej herbaty jest smaczny i aromatyczny. Odpowiednio przygotowane liście są jeszcze suszone, pakowane i tym sposobem trafiają na półki w sklepach.

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie

Fot. iStock/zielona herbata

Zielona herbata — co zawiera i jak działa na organizm?

Zielona herbata kryje w sobie wiele wartościowych substancji. W jej liściach znajdziemy witaminy B1, B2, B5, K, PP, C, E, K oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez sód, miedź, fosfor, mangan, fluor, krzem, jod. Zawiera polifenole, aminokwasy, kumaryny oraz lecytyny, a obecność teofiliny i kofeiny wpływa na działanie pobudzające naparu z zielonej herbaty. Zielona herbata wykazuje różnorodne właściwości ochronne dla organizmu. Jest ceniona z kilku ważnych powodów.

Wspiera odchudzanie 

Zielona herbata jest niezastąpionym napojem podczas diety odchudzającej. Przeciwutleniacze występujące w zielonej herbacie przyspieszają metabolizm i przyczyniają się do redukcji masy ciała przy prowadzeniu odpowiedniej diety. Zielona herbata przyspiesza również procesy trawienne, gwarantuje na dłużej uczucie sytości, a w dodatku chroni przed skokami cukru we krwi, co zapobiega napadom wilczego apetytu. Wiadomo także, że zielona herbata działa moczopędnie, przez co przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu wraz z moczem. To ma niemały wpływ na proces odchudzania, a także na zachowanie szczupłej sylwetki.

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Zapobiega obrzękom i cellulitowi 

Działanie moczopędne zielonej herbaty pozwala usuwać pojawiające się szczególnie na nogach obrzęki. Przyspiesza metabolizm, a dodatkowo wysoka zawartość polifenoli (antyutleniaczy) chroni skórę przed wpływem wolnych rodników, wzmacnia ją, chroniąc kolagen i elastynę.

Wpływa na stan zębów

Badania przeprowadzone w Japonii pokazały, że osoby pijące regularnie zieloną herbatę mają uzębienie w znacznie lepszym stanie niż ci, którzy jej nie piją. Zapewne wpływ na to ma spora ilość fluoru, który wspiera proces mineralizacji zębów i kości, wzmacniając je. Ponadto katechiny obecne w herbacie działają bakteriobójczo i hamują powstawanie płytki nazębnej.

Łagodzi objawy alergii

Zielona herbata może wpływać na łagodzenie objawów alergii, szczególnie na pyłki. Wpływ na to mają polifenole i związek galusan epigalokatechiny (EGCG). To właśnie galusan epigalokatechiny chroni komórki przed uszkodzeniami oraz pomaga łagodzić dokuczliwe objawy alergii.

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Wspiera pracę mózgu

Napar z zielonej herbaty dzięki teofilinie i kofeinie nie tylko działa pobudzająco na ciało, ale także na umysł. Filiżanka tego napoju pomaga w skupieniu, wspiera uczenie się i pamięć, a także refleks. Warto sięgać po zieloną herbatę, jako łagodniejszą i zdrowszą alternatywę dla kolejnej filiżanki kawy. Poza tym regularne picie zielonej herbaty może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer lub demencja.

Chroni skórę

Zielona herbata chroni skórę przed skutkami fotostarzenia na skutek działania promieni słonecznych. W dodatku nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi podrażnienia, wyłapuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają starzenie się organizmu. W tym przypadku napar z zielonej herbaty można nie tylko pić, ale także stosować jako okład na skórę twarzy.

Zielona herbata matcha — co to jest?

Zielona herbata matcha powstaje z najmłodszych, wysoko rosnących listków krzewu herbacianego. Listki są ręcznie zbierane, usuwane są z nich żyłki i łodygi, po czym rozciera się je na proszek. Tym sposobem powstaje zielona herbata matcha, które dzięki procesowi powstawania charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, minerałów i innych substancji. Jest ich znacznie więcej, niż w przypadku zwykłej zielonej herbaty. Uzyskany proszek zalewa się gorącą wodą, z czego powstaje intensywnie zielony, pobudzający napar, który wpływa na  pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm i wspiera odchudzanie.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/herbata matcha

Zielona herbata w ciąży

Ten temat zastanawia wiele przyszłych mam. Zielona herbata jest niezwykle bogata w przeciwzapalne polifenole, które przyjmowane w dużej ilości bywają ryzykowne dla płodu. Badania przeprowadzone na zwierzętach i pewne przypadki wśród kobiet ciężarnych pokazały, że nadmiar polifenoli w diecie (ponad 1000 mg dziennie) – nie tylko z herbaty zielonej – ma tak silne działanie, że może prowadzić do przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego u płodu, a w konsekwencji do wad rozwojowych serca i nadciśnienia płucnego. Z tego powodu zielona herbata w ciąży nie powinna być pita w dużych ilościach, dla bezpieczeństwa dziecka. Przyszłe mamy powinny zachować umiar w tej kwestii.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty nie jest czynnością skomplikowaną, ale wiele osób popełnia w jej trakcie błędy. Przede wszystkim należy unikać zalewania suszu wrzątkiem. Temperatura wody (przefiltrowanej wody z kranu lub niskozmineralizowanej z butelki) może wahać się między 70 a 90º Celsjusza. Wiele zależy od gatunku danej herbaty i stopnia rozdrobnienia listków. Do parzenia najlepiej nadaje się dzbanek lub czajniczek z pojemniczkiem, lub sitkiem na listki.  Im większe kawałki liści zielonej herbaty, tym dłuższego czasu parzenia wymaga. Jest jednak główna zasada, o której należy pamiętać. Jeśli zielona herbata ma pobudzić i dodać energii, nie można jej parzyć dłużej niż 3 minuty. Jeśli ma odprężać, wyciszyć i zrelaksować, należy parzyć ją dłużej. Błędem jest także wyrzucanie liści raz parzonych. Susz można wykorzystać nawet 2-3 razy, o ile nie przeszkadza komuś świadomość, że napary będą miały mniejszą moc.


źródło:  ncez.pl 

Dieta Zdrowie

Herbata – siedem najzdrowszych rodzajów herbaty. Którą wybrać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 października 2020
Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska
Fot. iStock

Herbata niejedno ma imię i dawno już minęły czasy, gdy pijało się wyłącznie czarną, granulowaną herbatę. Wybór herbat na półkach w sklepach przyprawia o zawroty głowy. Liściaste, granulowane, a także parzone ze świeżych ziół. Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska — którą wybrać, która najlepsza?

Herbata z pokrzywy

Choć pokrzywa kojarzy się z parzącym chwastem i większość ludzi omija ją obojętnie, to ziele jest skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Pokrzywa zwyczajna zawiera duże ilości witaminy C, K, E oraz B1, B2, B3, B5. W jej składzie obecne są minerały, takie jak: żelazo, magnez, krzem, mangan, miedź, cynk, selen, i inne. Zawiera liczne kwasy organiczne (np. kwas mrówkowy, węglowy, szczawiowy, krzemowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, i inne). Nie brakuje w niej flawonoidów — kwercetyny i rutyny, karetonoidów — karotenu i ksantofilu,  tanin, steroli, lecytyny, betainy, serotoniny, kwasów tłuszczowych i innych wartościowych substancji. Pokrzywa jest niskokaloryczna – w 100 g znajdują się 42 kcal. Ziele pokrzywy wykazuje działanie antyhistaminowe, moczopędne, detoksykujące,  krwiotwórcze, przeciwreumatyczne, wzmacniające skórę, paznokcie i włosy. Pokrzywa obniża także poziom cholesterolu całkowitego i cukru we krwi.

Fot. iStock/herbata z pokrzywy

Jak parzyć herbatę z pokrzywy

Aby cieszyć się tymi właściwościami, wystarczy kilka świeżych liści pokrzywy, łyżeczkę suszonej lub susz w torebce, zalać wrzącą wodą i zostawić do naciągnięcia. Zaleca się dziennie wypijanie maksymalnie 3-4 filiżanek naparu przez kilka tygodni, po których powinno nastąpić kilka tygodni przerwy. Należy przy tym pamiętać, że herbata z pokrzywy nie jest zalecana każdemu. Unikać jej powinni cukrzycy, osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru we krwi, cierpiące na przewlekłe choroby nerek. Należy również zrezygnować z niej po zabiegach chirurgicznych i przy chorobach narządów rodnych (krwawienia, mięśniaki, nowotwór).

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem cieszy się ogromnym zainteresowaniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest ona znana z właściwości wzmacniających organizm, ale to nie wszystko, co „potrafi” imbir. Imbir zawiera błonnik, kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy), witaminy: C, B1 i B2,E, A i K, kwas foliowy. Nie brakuje w nim minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Jego główną zaletą są  żywice i olejki eteryczne, które nadają smak, aromat i nadają mu liczne właściwości. Herbata z imbirem łagodzi nudności zarówno u kobiet ciężarnych (w II i III trymestrze), jak i w przypadku choroby lokomocyjnej. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Ułatwia trawienie, usprawnia przemianę materii, rozgrzewa i poprawia krążenie, działa antynowotworowo, łagodzi skutki stresu. Stosowana zewnętrznie w postaci okładów łagodzi stany zapalne stawów.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/NoirChocolate

Jak zaparzyć herbatę z imbirem?

W małym garnku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej drobno pokrojony imbir (ok. 3 cm) i gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Gdy napar przestygnie przelej go do kubka i wciśnij do niego sok z cytryny. Dodaj również miód i cynamon, by wzmocnić prozdrowotne działanie. Herbata z imbirem gotowa.

Należy pamiętać, że imbir nie jest zalecany każdemu. Powinny na niego uważać chorzy na hemofilię, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy. Kobiety będące w I trymestrze ciąży profilaktycznie powinny z niego zrezygnować. Osoby zdrowe także nie powinny przesadzać z jego ilością, gdyż w nadmiarze imbir powoduje zgagę i niestrawność.

Herbata zielona

Herbata zielona to znany od wieków napój leczniczy. Zawiera sole mineralne, garbniki, witaminy C, E, B, fluor, cynk, potas, mangan, miedź i wapń. Jest ona bogata w antyoksydanty, które powstrzymują proces powstawania wolnych rodników w organizmie, zapobiegając tym samym uszkodzeniom komórek i tkanek. Działa więc przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Nie brakuje w niej polifenoli i katechin. Zielona herbata przyspiesza pracę układu pokarmowego, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, chroni przed skokami cukru we krwi. Obniża także  ciśnienie i chroni oczy przed jaskrą. Wpływa na poprawę koncentracji, wspiera pamięć i refleks, może wpływać na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych.

Fot. iStock/karandaev

Jak parzyć zieloną herbatę?

Temperatura parzenia waha się pomiędzy 60 a 90º Celsjusza, co zależy od rozdrobnienia suszu i gatunku herbaty. Im bardziej rozdrobniona zielona herbata, tym krócej się ją parzy. Warto także wiedzieć, że herbata zaparzana ok. 3 minut ma działanie pobudzające, natomiast wydłużenie tego czasu nadaje jej działanie relaksujące. Ten sam susz można zaparzać 2-3 razy, choć kolejne herbaty będą znacznie delikatniejsze.

Herbata matcha

Matcha to herbata, która jest względną nowością na rynku. To nic innego jak sproszkowana zielona herbata, wytwarzana w szczególny sposób. Pozyskuje się ją z najwyżej rosnących i najdrobniejszych liści krzewu herbacianego. Następnie rozciera się je bez żyłek i łodyżek na proszek, który parzy się gorącą wodą. Producenci tej herbaty przekonują, że ma ona dziesięć razy silniejsze działanie od zwykłej zielonej herbaty. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, aminokwasów i błonnika. Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm i wspiera odchudzanie. Herbata matcha pobudza tak, jak filiżanka czarnej kawy, choć w znacznie zdrowszy sposób. Ułatwia także koncentrację i naukę, dodaje energii na dłuższy czas.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/herbata matcha

Herbata Rooibos

Herbata Rooibos, zwana także czerwoną herbatą, to łagodny w smaku napój, pozyskiwany z czerwonokrzewu. W jej składzie znajdziemy witaminę C, potas, sód, magnez, wapń, fluor, miedź, żelazo, mangan, cynk. Zawiera także antyoksydanty, dzięki którym wzmacnia układ odpornościowy, oraz spowalnia proces starzenia się komórek i hamuje procesy tworzenia się komórek nowotworowych. Rooibos obniża ciśnienie krwi, wspiera układ krwionośny, reguluje poziom cukru we krwi, działa kojąco na układ pokarmowy i poprawia jego pracę. Zawiera również kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy, co może łagodzić objawy alergii.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/herbata Rooibos

Jak parzyć herbatę Rooibos?

Dokładnie tak, jak zwykłą herbatę.

Herbata z liści malin

Herbata z liści malin najczęściej stosowana jest jako naturalny środek na skurcze macicy i łagodzący w czasie miesiączki odczuwane napięcie. W medycynie ludowej była stosowana jako środek przyspieszający poród, choć nie ma dowodów naukowych na skuteczność tej metody. Wiadomo natomiast, że liście malin wzmacniają śluzówkę macicy i działają rozkurczowo, więc można pić herbatę z nich parzoną bezpiecznie od II trymestru ciąży. Maliny, zarówno owoce jak i liście, są źródłem witaminy A, C i wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, niacyny oraz selenu.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/herbata z liści malin

Jak parzyć herbatę z liści malin?

Aby herbata z liści malin skutecznie rozluźniła mięśnie macicy, należy pić napar już 2 lub 3 dni przed terminem pojawienia się miesiączki. Susz można kupić w aptekach lub drogeriach, a także przygotować z samodzielnie zebranych liści malin.

Niebieska herbata

Niebieska herbata, zwana także niebiesko-zieloną, turkusową lub szmaragdową, to rodzaj półfermentowanej herbaty. Charakteryzuje się ona  delikatnym smakiem, kojarzącym się ze smakiem czerwonej herbaty połączonej z zieloną. Warto po nią sięgać, ponieważ ma ona liczne zdrowotnie działania. Stymuluje ona organizm do spalania kalorii, przyspiesza przemianę materii, zwalcza wolne rodniki, detoksykuje i działa moczopędnie. Poprawia pracę wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, a także zwiększa możliwości obronne układu odpornościowego.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/niebieska herbata

Jak parzyć niebieską herbatę?

Jedną łyżeczkę herbaty zalej wodą o temperaturze 90-100º i parz przez ok. 3 minuty.

FB/ohmepl


Zobacz także

Żurawina świeża, suszona, liofilizowana

Żurawina ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Dlaczego jeszcze warto po nią sięgać?

RESWERATROL – sposób na długowieczność?

RESWERATROL – sposób na długowieczność?

6 prostych sposobów na złagodzenie problemów z żołądkiem