Go to content

Dieta kapuściana – na czym polega i jakich efektów można się po niej spodziewać?

Dieta kapuściana - zasady, przepis, jadłospis, efekty
Fot. iStock

Dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką lub błyskawiczną, to jeden z wielu pomysłów na szybką redukcję masy ciała. Znalazła ona wielu zwolenników, ponieważ rzeczywiście pozwala na schudnięcie nawet kilku kilogramów w niedługim czasie. Na czym polega dieta kapuściana, czy jest bezpieczna dla zdrowia i na jakie efekty można liczyć podczas jej stosowania?

Dieta kapuściana — na czym polega?

Dietę kapuścianą rozsławił były prezydent Aleksander Kwaśniewski, któremu udało się dzięki niej zgubić nadmiar kilogramów. Dieta kapuściana to monodieta, która zakłada spożywanie przede wszystkim dużej ilości warzyw (najlepiej liściastych) w postaci zupy. Jej głównym składnikiem jest kapusta — biała, włoska lub kiszona. Zupę można jeść do syta.

W diecie niewskazane są warzywa takie jak fasola, kukurydza i groch. Przy tym należy zrezygnować ze słodyczy, soli, wysokokalorycznej żywności, a produkty mięsne oraz zbożowe mocno ograniczyć. Dieta kapuściana trwa 7 dni i pozwala na redukcję masy ciała o 3–6 kg w ciągu miesiąca.

Dieta kapuściana - zasady, przepis, jadłospis, efekty

Fot. iStock/Dieta kapuściana

Dieta kapuściana — przepis 

Składniki na zupę: 

  • główka kapusty włoskiej lub białej, ewentualnie kiszona kapusta
  • 6 cebul,
  • 2 zielone papryki
  • pęczek selera naciowego,
  • 6 świeżych pomidorów
  • pieprz
  • czosnek
  • chilli
  • oliwa do smażenia

Zupa kapuściana — przygotowanie:

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój warzywa umyj, pokrój w kostkę.
  2. Na głęboką patelnię wlej łyżkę oliwy i wszystkie warzywa (poza cebulą) smaż, aż zauważalnie zmiękną. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Miękkie warzywa przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Dopraw czosnkiem, chili i pieprzem.

Dieta kapuściana — jadłospis tygodniowy 

Dieta kapuściana jest dość monotonnym sposobem odchudzania, co utrudnia wytrwanie w postanowieniu. Na szczęście trwa one tylko 7 dni, więc jest to zadanie wykonalne. Jadłospis prezentuje się następująco:

 Dzień 1

  • I śniadanie: zupa kapuściana, po niej czarna kawa;
  • II śniadanie: dowolne warzywa gotowane lub surowe;
  • Obiad:  zupa kapuściana, a po niej czarna herbata.
  • Podwieczorek: dowolny owoc (poza bananem).
  • Kolacja: woda mineralna lub sok wyciskany ze świeżych warzyw i owoców.

 Dzień 2

  • I śniadanie: warzywa gotowane lub surowe;
  • II śniadanie: brak;
  • Obiad: zupa kapuściana;
  • Podwieczorek: brak;
  • Kolacja: dwa ziemniaki pieczone w mundurkach, polane masłem, bez dodatku soli.

 Dzień 3

  • I śniadanie: zupa kapuściana:
  • II śniadanie dowolny owoc (z wyjątkiem banana) oraz szklanka gorzkiej herbaty;
  • Obiad dowolne warzywa (z wyjątkiem ziemniaków);
  • Podwieczorek: owoce;
  • Kolacja: brak.
Dieta kapuściana - zasady, przepis, jadłospis, efekty

Fot. iStock/Dieta kapuściana

 Dzień 4:

  • I śniadanie: zupa kapuściana:
  • II śniadanie: 2 banany;
  • Obiad: 2 banany;
  • Podwieczorek: brak;
  • Na kolację 2 litry odtłuszczonego mleka i duże ilości wody mineralnej niegazowanej.

 Dzień 5:

  • Śniadanie: zupa kapuściana;
  • II śniadanie: brak;
  • Obiad: 200 g mięsa (pierś z kurczaka lub wołowina);
  • Podwieczorek: brak;
  • Kolacja 6 pomidorów i około 2 litrów wody mineralnej niegazowanej.

 Dzień 6:

  • Śniadanie: zupa kapuściana;
  • II śniadanie: brak;
  • Obiad: porcja piersi z kurczaka lub indyka, ew. wołowina lub chuda ryba;
  • Podwieczorek: brak;
  • Kolacja: zielone warzywa i duża ilość wody mineralnej niegazowanej.

 Dzień 7:

  • Śniadanie: zupa kapuściana;
  • II śniadanie: brak;
  • Obiad: brązowy niełuskany ryż i warzywa.
  • Podwieczorek: brak;
  • Kolacja: dużo soków owocowych i wody mineralnej.

Dieta kapuściana — zalety, wady, efekty

Dieta kapuściana - zasady, przepis, jadłospis, efekty

Fot. iStock/Dieta kapuściana

Przed zastosowaniem diety kapuścianej warto znać jej wady i zalety. Do zalet należy łatwy dostęp do składników oraz ich niewielka cena i proste przepisy. Dieta kapuściana pozwala schudnąć nawet 6 kg w ciągu miesiąca. Należy przy tym zaznaczyć, że wynika to głównie z utraty wody, a nie redukcji tkanki tłuszczowej. Poza tym ma ona również kilka minusów, które należy wypunktować. Przede wszystkim dieta jest monotonna i nie dostarcza wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, w tym białka, tłuszczu i węglowodanów. Wyeliminowanie tłuszczu rodzi problem przyswajalności witamin w nich rozpuszczalnych, czyli: A, D, E i K. Dłuższe stosowanie tej diety najpewniej spowoduje niedobory różnych substancji — witamin, a także żelaza, wapnia i magnezu, z powodu wykluczania z diety ich źródeł. Niedobory i odczuwalny głód może powodować bóle głowy, rozdrażnienie, pogorszenie samopoczucia.

Dieta kapuściana zdecydowanie nie uczy zdrowego modelu żywienia. Co więcej, proponowany jadłospis wywołuje wątpliwości, ponieważ z niejasnych powodów w jednym dniu dany składnik jest zabroniony, a w innym dozwolony. Podobną wątpliwość budzi różna ilość posiłków w ciągu dnia — jest ich od 3 do 5.

Inną kwestią jest możliwy po zakończeniu diety efekt jojo. Aby uniknąć go, po tygodniu stosowania diety kapuścianej należy stopniowo wracać do zwykłej diety, powoli zwiększając kaloryczność potraw i zdrowo się odżywiając. Powrót do starych nawyków żywieniowych przyczyni się do ponownego tycia. Dietę należy potraktować jako wstęp do odchudzania. Osoby zdrowe, które walczą z niewielką nadwagą, mogą stosować maksymalnie 7 dni, najlepiej po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.


źródło:  www.mp.pl , stronazdrowia.pl