Go to content

Czerwone wino? Kolejny zaskakujący powód, dla którego warto je pić?

Fot. iStock / NatashaPhoto

O tym, że lampka czerwonego wina korzystnie wpływa na nasze zdrowie – ci, którzy je lubią, doskonale wiedzą. Czerwone wino korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, ale ostatnio okazało się, że czerwone wino zawiera substancje chemiczne, które mogą pomóc w walce z próchnicą i chorobami dziąseł. 

Dokładnie chodzi o polifenole, które biorą udział w zwalczaniu bakterii jamy ustnej. Naukowcy jednak ostrzegają, że to odkrycie nie daje zielonego światła do spożywania większej ilości wina.

Wcześniejsze badania sugerowały, że korzyści zdrowotne w związku  z polifenolami wiążą się z przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Okazuje się jednak, że korzystnie wpływają na nasze zdrowie przez pracę dobrych bakterii w naszych jelitach.

Naukowcy zbadali wpływ polifenoli i ekstraktu z czerwonego wina na bakterie, które przyklejają do zębów i dziąseł powodując powstawanie płytki nazębnej, ubytków i chorób dziąseł. Polifenole i ekstrakt ograniczały rozwój bakterii.

Kto wie, że to odkrycie otworzy ścieżkę nowych zabiegów stomatologii.

Warto wiedzieć, że polifenole znajdziemy także w: kawie, zielonej i czarnej herbacie, cydrze, soku pomarańczowym i cytrynowym, jagodach, malinach, kiwi, czarne winogrona, wiśnie.

Naukowcy podkreślają, że wyniki badań nie są wskazaniem do dużej ilości spożywania czerwonego wina, ponieważ w rzeczywistości kwaśność wina uszkadza szkliwo zębów.

Ale kilka lampek w tygodniu… w końcu dla zdrowia. 😉


 

źródło: www.bbc.com