Dom i wnętrze Zwierzęta

Kuna domowa – sympatyczne zwierzątko o niszczycielskich skłonnościach. Jak wyprosić ją z domu?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 czerwca 2020
Kuna domowa - jak wygląda, jak się jej pozbyć humanitarnie
Fot. iStock
 

Kuna domowa, zwana także kamionką, to zwierzę, które w wielu osobach wzbudza sympatię. Nie sposób odmówić jej uroku i zwinności, jednak ten, kto ma kunę pod własnym dachem, ma znacznie mniej ciepłych uczuć do tego drapieżnika. Kuna domowa to mały złodziejaszek i niszczyciel. Nie odpuści kurom, pogryzie instalacje i zakłóci nocny odpoczynek swoimi harcami. Jak się pozbyć kuny z domu, nie czyniąc jej krzywdy?

Kuna domowa a kuna leśna – jak je odróżnić?

Kuna domowa (Martes foina) jest drapieżnikiem prowadzącym nocny tryb życia. Nie lubi konfrontacji z człowiekiem, za to chętnie zamieszkuje jego domostwa. Jak wygląda kuna domowa? Wierzch jej głowy i tułowia jest ciemnobrązowy, a boki wyraźnie jaśniejsze. Na szyi kuny dobrze widoczna jest rozwidlona biała plama, tzw. śliniak, rozciągająca się ku dołowi ciała. Drapieżnik ten osiąga do około 53 cm długości ciała, do którego należy doliczyć ogon mierzący nawet 30 cm. Jest zwierzęciem długim, o króciutkich nóżkach i puszystym futerku. Wbrew pozorom jest bardzo szybka i zwinna, doskonale wspina się po murach i drzewach.

Kuna domowa - jak wygląda, jak się jej pozbyć humanitarnie

Fot. iStock/kuna domowa

Kuna domowa mylona jest z innym gatunkiem, kuną leśną (tumakiem). Jest jednak cecha, która pozwoli szybko odróżnić od siebie obie kuny. Kuna leśna ma ciemniejsze futerko oraz nierozwidlony kremowo beżowy „śliniak”, który może schodzić aż na przednie kończyny. Tumak trzyma się z daleka od ludzi, więc nie jest zagrożeniem dla domowego porządku.

Kuna domowa - jak wygląda, jak się jej pozbyć humanitarnie

Fot. iStock/kuna leśna

Kuna domowa – pożyteczny szkodnik

Kuna domowa ma pewne zalety, choć w kontrze do czynionych przez nią szkód, nie są one wielkimi zasługami dla człowieka. Za co można docenić kunę domową? Doskonale sobie radzi z żabami i niewielkimi gryzoniami, nie gardzi posiłkiem złożonym z owadów. W miejscach, gdzie jest nadmiar tych stworzeń, kuna może okazać się naturalną biologiczną bronią z ich nadmiarem. Jednak ci, którzy mieli do czynienia z tym drapieżnikiem wiedzą, że kuna nie gardzi również hodowlanym ptactwem, stąd jej ofiarami padają np. kury czy gołębie. Kradnie także ich jaja i potrafi wyjadać zapasy owoców.

Są jeszcze inne przewinienia kuny, które trudno zaakceptować. To niewielkich gabarytów zwierzę chętnie wyleguje się pod maską samochodu, na ciepłym silniku. Niestety często niszczy też kable i unieruchamia auto na dłuższy czas. W domu również bywa uciążliwa. Kuna domowa potrafi wygryźć ocieplenie na strychu (tam najczęściej bytuje), szukając miejsca na gniazda i bez kłopotu przegryza instalacje. Rozrzuca też resztki pokarmu (np. niezjedzone w całości żaby), brudzi odchodami, a nocą, gdy dom już śpi, urządza sobie harce. Charakterystyczny dźwięk łapek stukających nad głowami i odgłosy drapania nietrudno usłyszeć w ciszy. Przy takiej wyliczance nie można się dziwić tym, którzy mając kunę za współlokatorkę, chcą ją skutecznie odstraszyć.

Kuna domowa – jak się pozbyć uciążliwego lokatora?

Kuna domowa upodobała sobie ludzkie sąsiedztwo, jako pozwalające jej bezpiecznie i wygodnie przeżyć, ale istnieją sposoby, które ją skutecznie wyproszą.

Kuna domowa - jak wygląda, jak się jej pozbyć humanitarnie

Fot. iStock

Żywołapka

Żywołapka to broń przeciwko kunie, idealna dla miłośników zwierząt, ponieważ pozwala na odłowienie kuny bez wyrządzania jej krzywdy. Wymaga jedynie nieco cierpliwości, aż kuna domowa zdecyduje się wejść do łapki, skuszona przynętą. Gdy drapieżnik naciśnie na płytkę, zwolni się blokada drzwi, po czym zamykają się klapy wejściowe. Po udanym odłowie, kunę należy wywieźć daleko od domu, by nie wróciła. Taką żywołapkę można zastosować wielokrotnie, także na inne gryzonie.

Amoniak

To jedna z opcji na to, by wypłoszyć w sposób humanitarny drapieżnika z domu. Najpierw należy wybrać się nocą na strych, by znaleźć gniazdo kuny. Gdy miejsce zostanie zlokalizowane, można zastosować amoniak, wylewając go na jej legowisko. Drażniący zapach powinien skutecznie zniechęcić ja do powrotu w to miejsce. jest niestety minus takiej metody – woń amoniaku, podobny do zapachu moczu, może być wyczuwalny w domu i nie tak łatwo go wywietrzyć.

Zaklejanie dziur

Warto za dnia wybrać się na strych, by sprawdzić, którędy kuna dostaje się do wnętrza domu. Zaklejenie otworu, gdy wypłoszone zwierze ucieknie, zdecydowanie utrudni jej powrót do legowiska, a może nawet i zniechęci do podejmowania kolejnych prób.

Instalowanie odstraszaczy dźwiękowych 

Dostępne są urządzenia emitujące odstraszające dźwięki drapieżników będących naturalnymi wrogami kun. Nie zawsze jednak zdają egzamin – kuna domowa słysząc powtarzalne dźwięki i nie zauważając zagrożenia, może zacząć  ignorować dźwięki. Za to ten sposób może okazać się dobrą profilaktyką, zanim kuna się na strychu zadomowi. Dźwięki te, mimo uciążliwości dla kun, nie są słyszalne przez człowieka.

Fot. iStock

Elektryczny pastuch

To znacznie mniej popularne rozwiązanie, które może być pomocne w odstraszaniu kuny. Instalację elektryczną o niewielkim napięciu umieszcza się wzdłuż dachu, zazwyczaj przy rynnach. Kontakt kuny z instalacją może być na tyle nieprzyjemny, że drapieżnik nie zechce wracać pod dach.

Jak się pozbyć uciążliwego lokatora, jak kuna domowa – już wiadomo. Nie można stosować trutek, ani w sposób drastyczny pozbywać się niechcianego sąsiedztwa – kuna domowa objęta jest częściową ochroną gatunkową.


źródło:  www.ekologia.pl , jakbudowac.pl

Dom i wnętrze Zwierzęta

Kasza bulgur – jakie ma właściwości dla zdrowia i jak przygotować ją smacznie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 czerwca 2020
Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy
Fot. iStock
 

Kasza bulgur to jeden z podstawowych produktów spożywczych na Bliskim Wschodzie. Od pewnego czasu zdobywa coraz większe powodzenie również na polskich stołach. Jakie właściwości ma kasza bulgur, ile ma kalorii i jakie przepisy warto wypróbować?

Kasza bulgur, o lekko orzechowym smaku i aromacie, znana jest w krajach arabskich od ponad 4000 lat. Wytwarza się ją z wartościowej pszenicy durum, więc jest produktem zawierającym gluten.

Aby uzyskać kaszę, ziarna są najpierw poddawane  gotowaniu, suszeniu, a następnie rozdrobnieniu, by usunąć z nich  otręby. Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistym – najbardziej popularnym, średnioziarnistym i gruboziarnistym.

Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy

Fot. iStock/bulgur

Kasza bulgur – składniki odżywcze, witaminy, kcal

Kasza bulgur dostarcza do organizmu wartościowe białko oraz dwa razy więcej błonnika, niż brązowy ryż. W  100 gramach ugotowanego bulguru jest aż 4,5 grama błonnika pokarmowego. Nie brakuje w niej witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, cynk, selen, chrom. Posiada niski indeks glikemiczny, równy 46, dlatego polecany jest cukrzykom i osobom będącym na diecie. Jeśli chodzi o kalorie, to kasza bulgur w 100 g ma 342 kcal. Nie jest to mało, ale z reguły nie zjada się tak dużych porcji kaszy na raz. Poza tym zalety zdrowotne kaszy bulgur zdecydowanie przesłaniają jej kaloryczność.

Kasza bulgur – właściwości dla zdrowia

Po kaszę bulgur powinny sięgać osoby narażone na silny stres oraz pracujące umysłowo. Ze względu na obecny w niej kwas foliowy, magnez i witaminy z grupy B, wspomaga pracę układu nerwowego, podnosi przy tym sprawność umysłową. Witamina B6 wspiera wytwarzanie serotoniny i tryptofanu niezbędnych do utrzymania dobrego nastroju i regenerującego snu. Kasza bulgur wspiera także funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki błonnikowi, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Ponadto przyspiesza metabolizm i pozwala uniknąć zaparć, co zapobiega zaleganiu szkodliwych toksyn i chroni przed rozwojem raka jelita grubego. Warto sięgać po bulgur także dla ochrony układu sercowo-naczyniowego. Pszenica durum, z której produkuje się bulgur, zawiera magnez, sód, potas i wapń, które regulują ciśnienie krwi i wzmacniają pracę serca.

Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy

Fot. iStock/Kasza bulgur

Kasza bulgur – gotowanie

Aby kasza bulgur była idealna, gotowanie należy przeprowadzić zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu kaszy. Jednak jeśli takich nie ma, można kierować się utartym schematem, stosowanym w zależności od tego, jaka kasza ma trafić na nasz stół:

  • kasza gruboziarnista gotuje się ok. 12 min w 2,5 szklankach lekko osolonej wody na minimalnym ogniu. Następnie zestawia się ją z ognia i pod przykryciem zostawia na 5 minut.
  • kasza bulgur średnia wymaga zalania 2 częściami osolonego wrzątku. Gotuje się ją ok 7-8 min bez przykrycia na minimalnym ogniu. Następnie zestawia się ją z ognia i pod przykryciem zostawia na 5 minut.
  • bulgur drobnoziarnisty gotuje się ok. 5 min, zalewając kaszę 1,5 szklanki wrzącej, osolonej wody.  Następnie zestawia się ją z ognia i pod przykryciem zostawia na 5 minut.

Kaszę przed gotowaniem warto przepłukać pod bieżącą wodą.

Kasza bulgur – przepisy

Kasza bulgur można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Możliwości są duże, przepisów nie brakuje, dlatego coraz częściej i chętniej zastępujemy nią biały ryż czy makaron. Wybierając kaszę do konkretnego dania warto wiedzieć, że na patelni, bulgur gruboziarnisty znakomicie się sprawdzi jako danie z patelni, natomiast kasza bulgur średnio- i drobnoziarnista będą doskonałe do różnych farszów, zup, a także jako podstawa słodkiego i zdrowego śniadania lub deseru.

Kasza bulgur z warzywami – przepis

Kasza doskonale pokonuje się z wyrazistymi w smaku warzywami. Takie połączenie jest nie tylko sycące, ale i bardzo zdrowe.

Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy

Fot. iStock/bulgur z warzywami

Kasza bulgur z warzywami – składniki

  • 200 g kaszy bulgur
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę bulgur na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Gdy kasza będzie stała na ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż je razem.
  3. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię , dopraw solą i pieprzem, podduś. Dodaj pomidory, duś jeszcze chwilę razem.
  4. Gdy warzywa zmiękną, dodaj kaszę bulgur, przesmaż wszystko jeszcze chwilę, by smaki się połączyły.
  5. Posyp danie poszatkowaną natką pietruszki.

Kasza bulgur sałatka a’la tabbouleh – przepis

Te rodzaj kaszy to podstawa libańskiej sałatki warzywnej z pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Jest ona prosta w przygotowaniu i znakomita w smaku.

Kasza bulgur - właściwości dla zdrowia, gotowanie, kcal, przepisy

Fot. iStock/tabbouleh

Składniki:

  • szklanka kaszy bulgur
  • 3 duże pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pół żółtej papryki
  • czerwona cebula
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • garstka listków mięty
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszkę bulgur przygotuj ją zgodnie z zaleceniami producenta. Gotową kaszę przełóż do naczynia (miski).
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy. Wymieszaj i odstaw.
  3. Ogórek, paprykę i cebulę drobno posiekaj, przełóż do kaszy z pomidorami. Delikatnie wymieszaj, by składniki się połączyły.
  4. Dodaj do warzyw i kaszy oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem z jednej z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Drobno posiekaj natkę pietruszki i miętę. Dołóż do sałatki na chwilę przed podaniem i wymieszaj.

źródło:  www.ekologia.pl , bonavita.pl ,dorotasmakuje.com

Dom i wnętrze Zwierzęta

Kasza jaglana – zdrowa, sycąca i bez glutenu. Wypróbuj przepisy na kaszę jaglaną na słodko, z owocami lub warzywami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 czerwca 2020
Kasza jaglana - przepisy na mleku, z owocami, warzywami, kcal
Fot. iStock

Kasza jaglana to jedna z najczęściej kupowanych rodzajów kasz. Ciekawa w smaku doskonale nadaje się do wykorzystania w różnych przepisach, na mleku, na słodko z owocami lub z warzywami. Dodatkowo nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z celiakią. Kasza jaglana jest zdrowa i lekkostrawna – warto wypróbować różne przepisy z nią w roli głównej. 

Z czego powstaje kasza jaglana? 

Kasza jaglana jest smaczną kaszą gruboziarnistą, o żółtym zabarwieniu i z charakterystyczną czarną kropką. Kaszę jaglaną wytwarza się z rozdrobnionych albo całych ziaren zbóż, takich jak proso zwyczajne. Ziarno jest najpierw oczyszczane i częściowo pozbawione okrywy, następnie można z tak przygotowanych ziaren przyrządzać różne potrawy. Na stołach Polaków ta kasza pojawia się już od wieków, określana niegdyś krupem lub jagłami. Wyparta przez ziemniaki, znów wraca do łask, ze względu na smak i pewne właściwości dla zdrowia.

Kasza jaglana - przepisy na mleku, z owocami, warzywami, kcal

Fot. iStock

Kasza jaglana – wartości odżywcze, kcal

Kasza jaglana jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera dużo błonnika – 3,2 g na 100 g. Z tego powodu można  ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych. Ma niewiele tłuszczu, ale posiada dużą wartość odżywczą ze względu na białko zawierające cenne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę). W kaszy jaglanej nie brakuje witaminy B1, B2 i B6, oraz minerałów takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, krzem. Nie brakuje w niej antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek.

Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponieważ działa łagodząco i neutralizuje kwasy żołądkowe, warto ją jeść regularnie przy problemach żołądkowych. Po kaszę jaglaną warto szczególnie często sięgać jesienią i zimą, ponieważ rozgrzewa organizm, działa antywirusowo, wysusza błony śluzowe i łagodzi katar.

Jest niestety kaloryczna – w  100 gramów kasza jaglana dostarcza ok. 350 kcal. Ma wysoki indeks glikemiczny, równy 71. Ponieważ szybko podnosi glikemię, nie jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę.

Kasza jaglana – gotowanie na sypko

By osiągnąć sypkość i pełnię smaku bez goryczki, kasza jaglana powinna być odpowiednio przygotowana.

Kasza jaglana - przepisy na mleku, z owocami, warzywami, kcal

Fot. iStock

Kasza jaglana – gotowanie

By przyrządzić idealną kaszę jaglaną, potrzebujesz:

  • 1 szklankę kaszy jaglanej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • łyżkę oleju (na 100 g kaszy) i szczyptę soli.
  1. W garnku zagotuj wodę z solą i olejem.
  2. Dokładnie opłucz ziarna kaszy pod zimną bieżącą wodą na sitku, by utraciła swoją goryczkę. Następnie przelej ziarenka wrzątkiem.
  3. Do gotującej się wody wsyp kaszę, wymieszaj ją delikatnie, przykryj pokrywką i pozostaw na minimalnym ogniu do czasu na ok 20 minut. W tym czasie kasza jaglana wciągnie wodę. Warto unikać mieszania kaszy w trakcie gotowania na sypko, by nie otrzymać z niej rozwalonej papki.
  4. Gdy woda się wchłonie, zdejmij kaszę z ognia i odstaw pod przykryciem na ok 10 minut.

Można również przygotować kaszę nieco inaczej przed gotowaniem. Jeśli masz garnek z grubym dnem, który nie przypala, podpraż kilka minut suchą kaszę, często mieszając, do chwili, gdy kasza jaglana zacznie ładnie pachnieć.  Tak wstępnie przygotowane ziarna możesz ugotować zgodnie w powyższym opisem.

Kasza jaglana – przepisy 

Jaglanka doskonale sprawdzi się na ciepło na śniadanie lub jako słodki deser z owocami. To także dobry zamiennik ziemniaków czy ryżu na obiad. Fantastycznie smakuje z serwowanym do niej duszonym mięsem i sosem, lub jako dodatek do zup (np. krupnik). Przepisy, w których kasza jaglana gra pierwsze skrzypce są liczne, więc każdy znajdzie w nich coś dla siebie, czym warto się inspirować.

Kasza jaglana z warzywami

Dobrym pomysłem na lekkostrawny i zdrowy obiad jest kasza z warzywami. To proste w przygotowaniu danie, które rozgrzeje i doda energii na resztę dnia. Składniki w daniu można dowolnie modyfikować zgodnie z uznaniem.

Kasza jaglana - przepisy na mleku, z owocami, warzywami, kcal

Fot. iStock/przykładowa propozycja

Kasza jaglana z warzywami – składniki: 

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 cebule,
  • duży ząbek czosnku,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • mała cukinia,
  • duży pomidor,
  • mały pęczek pietruszki,
  • tymianek dla smaku,
  • sól himalajska lub morska,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz zimną wodą, potem przelej wrzątkiem. Zagotuj 2 szklanki delikatnie osolonej wody, i do wrzątku przełóż kaszę. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż woda się nie wchłonie. Następnie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dopraw solą. Gdy cebula zmięknie, wyciśnij czosnek przez praskę i chwilę przesmaż z cebulą. Dorzucić paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, chwilę je razem przesmaż. Dorzuć tymianek, jeśli lubisz. Dolej pół szklanki wody, wrzuć na patelnię cukinię pokrojoną w plasterki cukinii, duś ok. 15 minut.
  3. Na gorące warzywa wyłóż ugotowaną kaszę, dopraw solą, pieprzem. Obsyp drobno poszatkowaną pietruszką.
  4. Podawaj jeszcze gorące.

Kasza jaglana na mleku

Jaglanka na mleku to propozycja na delikatne i słodkie danie, równie dobre na śniadanie jak i deser.

Kasza jaglana - przepisy na mleku, z owocami, warzywami, kcal

Fot. iStock/przykładowa propozycja

Kasza jaglana na mleku – składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 100 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego,
  • garstka rodzynek,
  • łyżeczka cukru do smaku (zwykły lub trzcinowy),
  • szczypta cynamonu do smaku

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj na wolnym ogniu, uważając, by nie wykipiało lub nie przypaliło się.
  2. Kaszę jaglaną opłucz najpierw pod zimną, a potem pod gorącą/wrzącą wodą. Wsyp kaszę do wrzącego mleka, dodaj cukier, cynamon i rodzynki. Garnczek nakryj i gotuj na minimalnym ogniu ok 15 minut. Delikatnie przemieszaj co jakiś czas, by kasza nie przywarła.
  3. Po upływie wskazanego czasu gotowania, kaszę z rodzynkami przełóż do miseczki, polej miodem.

Kasza jaglana na słodko z owocami 

Na deser bardzo dobre sprawdzi się coś ciepłego i słodkiego, ale pełne witamin. Kasza jaglana na słodko z owocami, to zdrowa  alternatywa dla kupnych słodkości, w dodatku serwowana na ciepło doskonale syci i rozgrzewa.

kasza z owocami

Fot. iStock/przykładowa propozycja

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 100 ml wody,
  • 150 ml mleka,
  • kilka truskawek,
  • garść malin,
  • garść porzeczek,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotuj z mlekiem.
  2. Kaszę jaglaną opłucz najpierw pod zimną, a potem pod gorącą wodą. Wsyp kaszę do wrzącej wody z mlekiem, dodaj cukier waniliowy. Garnczek nakryj i gotuj na minimalnym ogniu 10–12 minut. Delikatnie przemieszaj co jakiś czas, by kasza nie przywarła.
  3. Gdy kasza będzie się gotowała, owoce umyj, usuń szypułki.
  4. Po upływie wskazanego czasu gotowania, do kaszy dodaj owoce. Gotuj jeszcze przez chwilę razem.
  5. Kaszę z owocami włóż do miseczki, polej miodem.

źródło: zdrowie.wprost.pl , www.kwestiasmaku.com, aniastarmach.pl

Zobacz także

Dziecko „w drodze”? To ci się przyda na pewno

Salon z dwiema sofami? Tak! Zestawy 3 + 2 + 1 – nowy wymiar relaksu

3, 2, 1 START. Świąteczne porządki czas zacząć. Tylko od czego?