Próżno by szukać tego, kto nie lubi czekolady, tym bardziej że ta pyszna słodycz dostępna jest w wielu smakowitych wersjach, od czarnej gorzkiej, po białą, z bakaliami i z różnorodnym nadzieniem. Trudno jest się oprzeć pokusie i najczęściej, gdy sięgamy po czekoladę, nie kończy się na jednej czy dwóch jej cząsteczkach.
Miewa to smutno wpływ na naszą figurę, gdy spożywamy jej zbyt dużo. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i w mniejszych ilościach, czekolada spożywana nawet każdego dnia, działa na naszą korzyść. Nie jest jednak obojętne, po jaki rodzaj czekolady sięgamy. Ciemna czekolada zawiera więcej cennych składników od czekolady mlecznej czy białej intymniej.
Właściwości zdrowotne czekolady
Szczególnie cenna dla zdrowia jest gorzka czekolada, bogata w nadające zdecydowany smak kakao. Fitochemikalia zawarte w kakao chronią serce oraz mózg. Przeprowadzono wiele badań, które sugerują, że flawonole zawarte w kakao chronią obszary mózgu odpowiedzialne za pamięć roboczą, uwagę, szybkość przetwarzania informacji i ogólne poznanie. Jeśli chodzi o serce, duża zawartość kakao pomaga utrzymać przepływ krwi w sposób stały, zmniejszyć zakrzepy i poprawia jej ciśnienie. Jedzenie czterech kostek czekolady dziennie zmniejsza ryzyko zawału aż o 20%. Wszystko to powoduje z kolei większy przepływ krwi do mózgu i lepsze jego odżywienie.
Poza tym lepsza cyrkulacja krwi w organizmie powoduje nie tylko lepszy dopływ krwi do mózgu, ale także do siatkówki oka, co może znacząco poprawić wzrok. Gorzka czekolada poprawia także nastrój, ponieważ zawiera fenyloaminę (charakteryzuje się ona budową zbliżoną do amfetaminy), którą wytwarza organizm podczas stanu zakochania. Z kolei teobromina zawarta w czekoladzie wpływa na nerw błędny, pozwalając uspokoić ataki niespodziewanego kaszlu.
Jedzcie czekoladę na zdrowie.
źródło: www.psychologytoday.com