Go to content

Co to właściwie jest surimi i skąd się wziął fenomen jego popularności

Fot. iStock/OlyaSolodenko

Czy wiecie, co to właściwie jest surimi? W Japonii, gdzie ten produkt powstał, pojęcie znane jest od wieków. Oznacza  ono „uformowane ryby” i jest rozumiane jako danie imitujące owoce morza. „Sir Ree Mee” – powiedziałby Japończyk i dodałby „Kamaboko”. Jest to właśnie dokładna nazwa produktów wykonanych z surimi. Doskonałym przykładem takich produktów są paluszki uwielbiane przez wielu na całym świecie.

Dawno temu, kiedy nikomu nie śniło się nawet o lodówkach czy zamrażarkach, przechowywanie mięsa ryb było sporym wyzwaniem. Japończycy znaleźli własną drogę do rozwiązania tego problemu. Po złowieniu ryby oczyszczali ją, siekali, marynowali w soli, a po dodaniu skrobi i przypraw formowali rybią masę w małe bułeczki. Rolki te były pieczone lub gotowane. Tak narodził się sposób przechowywania ryb. Zasady są podobne w dzisiejszych czasach, ale nieco bardziej zaawansowane, dzięki nowym technologiom.

Do produkcji VIČI paluszki surimi używa się białego mięsa takich ryb jak mintaj, dorsz atlantycki, szczupak, oraz kilka innych, tropikalnych odmian.

Zwykle to właśnie świeżo złowione ryby są wykorzystywane do produkcji surimi o najwyższej jakości. Filet z ryb jest siekany i opłukiwany w zimnej wodzie, to bardzo ważne – mięso z filetów rybnych rozdrabnia się i kilkakrotnie przepłukuje świeżą wodą. Masa pozostała po spłukaniu nazywa się właśnie surimi. Surimi jest następnie gotowane na parze, pakowane w bloki i zamrażane w bardzo niskiej temperaturze.

Wykorzystując różne przyprawy i kształty, mieszając je z innymi składnikami, VIČI paluszki surimi można dodawać do różnych produktów. Dla dodania atrakcyjności można je formować w paluszki, pazury, ogony homarów, czy co nam przyjdzie do głowy. Według niezależnych ekspertów do spraw żywności z USA, paluszki surimi zawierają 65% białka, 8% tłuszczów i 27% węglowodanów. Tak więc, są źródłem magnezu, witaminy B12, fosforu i selenu. Co więcej, pałeczki surimi są niskokaloryczne – 100 g produktu ma około 100 kalorii.

Skąd się bierze fenomen popularności tego dania? Owoce morza nie są wszędzie łatwo dostępne i nie należą do najtańszych produktów. VIČI paluszki surimi jawi się jako smaczny i tańszy zamiennik, doceniany nie tylko w Japonii, ale również na przykład we Francji.

Jak wybrać najlepsze produkty surimi? Wysokiej jakości paluszki powinny zawierać około 40% mięsa. Przeczytaj dokładnie, co widnieje na opakowaniu jako pierwszy składnik – nie powinna być nim woda.

Jeśli zdecydujesz się kupić zamrożone surimi, zwróć uwagę na to, jak wygląda ten produkt – nie może być „pomarszczony”  ani przesuszony. Jeśli tak właśnie jest, oznacza to, że produkt został rozmrożony i ponownie zamrożony.

Życzymy smacznego. A miłośników VIČI paluszki surimi zapraszamy na naszego bloga i skorzystanie z pysznych przepisów. Wystarczy kliknąć TUTAJ.


Artykuł powstał przy współpracy z marką VICI