Go to content

6 produktów, które jesz niewłaściwie i przez to tyjesz

Jesteś na diecie lub po prostu starasz się jeść zdrowo, by utrzymać w ryzach swoją sylwetkę? Wiele z nas podejmuje takie postanowienia, z nadzieją, że przyniosą pożądane efekty. Wybieramy zdrowe produkty, przyglądamy się kaloriom, ale czasem i tak popełniamy błędy, które skutkują zniweczeniem naszych starań.

Pewne produkty, mimo iż nie szkodzą specjalnie, jemy nieprawidłowo, dostarczając tym samym więcej energii, której nasz organizm nie potrzebuje. Sprawdź, czy wiesz, w jaki sposób jeść problematyczne produkty, by nie przytyć.


 

źródło: www.elle.pl

Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/%C5%BCywno%C5%9Bci-serce-ry%C5%BC-posi%C5%82ek-asian-603226/”target="_blank">TRIXIE</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

1/6 Ryż

Ryż wydaje się być lekkim, mało kalorycznym posiłkiem. Niestety, jeśli sięgamy po biały ryż, którego pozbawiono bogatej w mikroskładniki odżywcze łuski oraz zarodka, pozostawiając tylko bielmo bogate w skrobię, nie schudniemy. Co więcej, biały ryż ma wyższy indeks glikemiczny, więc sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2. Zamiast białego, wybieraj ryż brązowy, czyli pełnoziarnisty, który jest bardziej wartościowy i zdrowy, bo ma więcej błonnika i witamin.

Fot. iStock/OlgaMiltsova

2/6 Makaron

Kochamy makarony z sosem, ale rezygnujemy z nich w obawie przed kalorycznością makaronu. Prawda jest taka, że najczęściej w duecie makaronu i sosu, to ten drugi jest  pełen tłuszczu i kalorii. Warto więc go odchudzić o zdradliwe składniki. Najlepszy makaron to nie ten z pszenicy durum, ale makaron z pełnych ziaren, który zawiera błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty.

płatki owsiane Fot. Pixabay / <a href=”https://pixabay.com/pl/muesli-granola-zbo%C5%BCe-%C5%9Bniadanie-sok-699381/”target="_blank">StockSnap</a> / <a href="http://bit.ly/CC0-PD”target="_blank">CC0 Public Domain</a>\n

3/6 Owsianka

To zdrowe i pyszne danie jest znakomitą propozycją na rozpoczęcie dnia. Owies jest zbożem wyjątkowo bogatym w białko, witaminy i mikroelementy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A jeśli połączymy płatki owsiane z mlekiem, dostarczymy sobie najlepszy zestaw aminokwasów i porcję zdrowej energii o poranku. Ale dorzucenie garści suszonych owoców, miodu czy masła orzechowego lub dżemu na osłodę, powoduje, że powstaje bomba kaloryczna.

Fot. iStock / Eva-Katalin

4/6 Odtłuszczony ser

Odtłuszczony ser może wydawać się dobrym rozwiązaniem na diecie, ale nie zawsze służy sylwetce, szczególnie gdy folgujemy sobie za bardzo. Warto wiedzieć, że odtłuszczone produkty, poza zmniejszoną kalorycznością, mają również mniej składników odżywczych i witamin, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu. Jeśli nie masz większego problemu, by się rozstać z żółtym serem, wybierz twaróg, który zawiera błonnik, białko oraz wapń.

Fot. iStock/grafvision

5/6 Orzechy

Orzechy wydają się doskonałą przekąską na diecie. Zawierają białko roślinne, błonnika, witaminy (E, A, B, B1, PP), magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy. Ale sięganie po ich większe ilości jest zdradliwe, ponieważ orzechy są kaloryczne (500-600 kcal/100 g w zależności od gatunku). Unikaj orzechów solonych, sięgaj po orzechy nerkowca, które dostarczają w 100 g 553 kcal (orzechy nerkowca). Maksymalnie trzy garści orzechów w tygodniu nie powinny zaszkodzić figurze.

Fot. iStock/VeselovaElena

6/6 Dressing do sałatek

Nawet ten robiony samodzielnie może być zbyt kaloryczny, jeśli w nadmiarze dodajemy do niego oliwy z oliwek. Warzywa warto skropić nią oszczędnie, z dodatkiem cytryny lub octu balsamicznego. Albo sięgnąć po łyżkę jogurtu naturalnego, który dostarczy bakterii probiotycznych, fosforu, potasu, wapnia, cynku, witaminy Bi B5, B12, oraz jodu.