Kiełki różnych nasion (brokułów, soczewicy, fasoli Mung, słonecznika itp.) znane były już w starożytności. Szczególnie cenione są w czasie, gdy dostępność świeżych owoców i warzyw jest ograniczona, ponieważ są one łatwym w pozyskiwaniu źródłem cennych dla zdrowia i urody składników. Jeśli do tej pory jedynymi kiełkami, po jakie sięgaliście, była ozdobna wielkanocna rzeżucha, czas przyjrzeć się bliżej tym niezwykłym wzrastającym ziarenkom.
6 powodów, by sięgać po kiełki
Są zdrowe i smaczne, doskonale nadają się do różnych potraw. Mogą śmiało po nie sięgać sportowcy, kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze. A wszystko dzięki ich niezwykłym właściwościom.
1. Bomba witaminowa
Kiełki to łatwo przyswajalna dawka wielu witamin, minerałów, a także białka (do 35%). Znajdują się w nich witaminy z grupy B, witaminy C, D, E, K, PP, żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, lit, selen, beta-karoten, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik.
2. Idealne na diecie
Kiełki są niewzdymające, lekko strawne, w dodatku mając tak wiele cennych składników, nie są kaloryczne. To idealne uzupełnienie jarskich sałatek oraz kanapek.
3. Odżywiają włosy, paznokcie oraz skórę
Jeśli zobaczycie, na czym powinna polegać dieta idealna dla mocnych włosów i paznokci, zorientujecie się, że kiełki zawierają większość potrzebnych witamin i minerałów dla urody. Jedzone regularnie, pozytywnie wpłyną na urodę.
4. Chronią przed chorobami i przedwczesnym starzeniem
Dzięki zawartości różnych związków fitochemicznych kiełki zapobiegają chorobom układu krążenia, osteoporozie, mogą być pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych i wielu innych. Są również bogatym źródłem antyutleniaczy, które wspierają układ immunologiczny w walce przeciw patogenom chorobotwórczym i chronią przed uszkadzaniem i przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu.
5. Wspierają pracę układu trawiennego
Kiełki aktywizują enzymy trawienne oraz wspierają rozwój dobrej mikroflory bakteryjnej. To wpływa na poprawę trawienia oraz lepsze przyswajanie cennych dla organizmu składników.
6. Wpływają na pamięć i lepsze samopoczucie
Obecność potasu i magnezu w kiełkach pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, poprawienie procesów myślowych oraz lepsze samopoczucie.
źródło: polki.pl, www.akademiawitalnosci.pl