Kto jada sałatki, ten piękny i gładki. To często powtarzamy, serwując kolorowe dania na stół. Sałatki dostarczają zdrową porcję witamin i minerałów, dobrze wpływają na urodę, zdrowie oraz figurę. Bo przede wszystkim traktowane są one jako idealne posiłki podczas diety.
Smaczne, zdrowe i lekkostrawne warzywa często okazują się zbyt „lekkie”, by na dłużej hamowały uczucie głody. Wtedy trudno jest się powstrzymać przed sięgnięciem po coś kalorycznego, co szybko stłumi głód. A to prost droga do podjadania i na nic starania, by jeść zdrowo. Kalorie i tak lądują w naszych brzuchach. Na szczęście można dodać do nich produkty, które nie zniweczą starań o szczupłe ciało, ale dodadzą smaku oraz sprawią, że sałatki staną się sycące przez dłuższy czas.
5 zdrowych składników, które sprawią, że twoje sałatki staną się naprawdę sycące
1. Garstka orzechów
Już ok. 30g orzechów różnego rodzaju doskonale uzupełni sałatkę. Orzechy są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (E, A, B, B1, PP), magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, kwasu foliowego. Ich minusem na pierwszy rzut oka jest kaloryczność (500-600 kcal/100 g w zależności od gatunku), jednak trzy garści w tygodniu raczej nie zaszkodzą figurze — wysoka zawartość tłuszczu (ok. 80%), to w większości cenne tłuszcze nienasycone, cenne dla naszego zdrowia.
2. Awokado
Awokado to sycący i zdrowy dodatek. Zawiera witaminy E , A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy, substancje mineralne, takie jak wapń, fosfor i potas. Przedłuża młodość skóry i poprawia jej wygląd, działa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyko miażdżycy oraz poprawia metabolizm.
3. Jajka
Doskonale komponują się z sałatkami, w dodatku wbrew obiegowym opiniom, doskonale dbają o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ponieważ jedzenie jajek podnosi poziom sytości . Jajka zawierają luteinę wspierającą wzrok i cholinę, poprawiającą pracę mózgu, witamina D pomaga wchłaniać wapń, wzmacniając zęby i kości. Obecna w jajkach biotyna, witamina B12 i białka regenerują skórę.
4. Grillowana ryba
Grillowana lub pieczona ryba morska doskonałym źródłem białka, dostarcza także witaminę D3 oraz zdrowe tłuszcze omega-3. O ile nie jest przyrządzana w głębokim tłuszczu, jest lekkostrawna i z pewnością nie zaszkodzi figurze.
5. Ciecierzyca
Ciecierzyca (cieciorka) jest bardzo smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny – 30, dzięki czemu utrzymuje stały poziom cukru i nie powoduje napadu głodu. Zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B, m.in. niacynę, tiaminę, pirydoksynę oraz ryboflawinę, oraz liczne minerały: molibden, mangan, miedź, fosfor, żelazo, cynk, potas, wapń oraz selen.
źródło: polki.pl