Dzień dobry śniadanie! Lubimy mówić, że to ważny, ba! najważniejszy posiłek, ale czy naprawdę godnie go celebrujemy? Powinno być zdrowo, kolorowo i ze sporą dawką energii. Nie można zapominać o jeszcze jednym ważnym elemencie: przygotowanie śniadania MUSI być proste, zwłaszcza, gdy nie jadamy sami. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ochoczo wstawał dwie godziny wcześniej, by po królewsku nakryć stół. Dlatego warto postawić na prostotę i dobre, rodzinne towarzystwo.
Jest bardzo wiele produktów, które są skarbnicą witamin i minerałów i wcale nie wymagają wielu umiejętności czy czasu by je przyrządzić.
10 produktów, które warto jeść na śniadanie
Kiełki pszenicy – zawierają witaminę E i kwas foliowy.
Banany – zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, i cynk.
Jajka– zawierają witaminę D, dużo białka i potrzebny cholesterol.
Arbuz – zawiera witaminę A, wapń, żelazo i kwas askorbinowy.
Owies – czyli nasza owsianka 🙂 Zawiera witaminy z grupy B oraz selen i magnez, cynk i potas.
Płatki jaglane – zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, witaminy z grupy B
Kiwi – zawiera witaminę C, potas, miedź i błonnik.
Truskawki – zawierają witaminę C, kwas foliowy, antocyjany i błonnik.
Pieczywo pełnoziarniste – np. chleb razowy: zawiera witaminę A, D, witaminy z grupy B, wapń, sód, potas, żelazo, magnez.
Jogurt grecki – zawiera witaminę A, D, witaminy z grupy B, wapń, sód, potas, żelazo, magnez,
Smacznego!