Go to content

10 produktów, które warto jeść na śniadanie

warto jeść na śniadanie
Fot. iStock / AleksandarNakic

Dzień dobry śniadanie! Lubimy mówić, że to ważny, ba! najważniejszy posiłek, ale czy naprawdę godnie go celebrujemy? Powinno być zdrowo, kolorowo i ze sporą dawką energii. Nie można zapominać o jeszcze jednym ważnym elemencie: przygotowanie śniadania MUSI być proste, zwłaszcza, gdy nie jadamy sami. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ochoczo wstawał dwie godziny wcześniej, by po królewsku nakryć stół. Dlatego warto postawić na prostotę i dobre, rodzinne towarzystwo.

Jest bardzo wiele produktów, które są skarbnicą witamin i minerałów i wcale nie wymagają wielu umiejętności czy czasu by je przyrządzić.

10 produktów, które warto jeść na śniadanie

Kiełki pszenicy – zawierają witaminę E i kwas foliowy.

Banany –  zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, i cynk.

Jajka–  zawierają witaminę D, dużo białka i potrzebny cholesterol.

Arbuz – zawiera witaminę A, wapń, żelazo i kwas askorbinowy.

Owies – czyli nasza owsianka 🙂 Zawiera witaminy z grupy B oraz selen i magnez, cynk i potas.

Płatki jaglane – zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, witaminy z grupy B

Kiwi – zawiera  witaminę C, potas, miedź i błonnik.

Truskawki – zawierają witaminę C, kwas foliowy, antocyjany i błonnik.

Pieczywo pełnoziarniste –  np. chleb razowy: zawiera witaminę A, D, witaminy z grupy B, wapń, sód, potas, żelazo, magnez.

Jogurt grecki – zawiera  witaminę A, D, witaminy z grupy B, wapń, sód, potas, żelazo, magnez,

Smacznego!