Psychologia

Zbyt inteligentni, żeby żyć szczęśliwie… Siedem rzeczy, przez które osobom nadinteligentnym jest trudniej

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
16 marca 2020
Fot. iStock
 

Nadinteligentni, super zdolni, ponad przeciętni, geniusze… Kiedy słyszysz te słowa, najczęściej wyobrażasz sobie człowieka, który w życiu bez trudu zdobywa wszystko. Najlepszy. Zawsze pierwszy, zawsze uśmiechnięty. Po prostu w czepku urodzony.  A jednak być ponadprzeciętnie inteligentnym, to sporo do dźwigania. Olbrzymi bagaż emocji, setki pytań i rozważań.  Zbyt inteligentni, żeby żyć szczęśliwie? Jest kilka rzeczy, które wyjątkowo mocno dają się we znaki wszystkim, którzy widzą więcej.

7 rzeczy, przez które osobom nadinteligentnym żyje się trudniej

Zazwyczaj myśląc o wybitnych jednostkach, wyobrażamy sobie 13-letniego absolwenta medycyny, geniusza matematycznego albo kompozytora w wieku przedszkolnym. Rzadko jednak z inteligencją wiążemy cała paletę cech związanych z emocjonalnością człowieka. A te, potrafią zdrowo nabałaganić w ich z pozoru idealnym życiu. Czy inteligencje pomaga żyć szczęśliwie? Niestety, osoby nadinteligentne w swojej drodze po szczęście, mają zawsze „pod górkę”.

Jasność umysłu – analizowanie

Ktoś powie, że to niezwykły dar, może uchronić nas przed wieloma nieszczęściami… a co z tymi, które jednak się nigdy nie wydarzą? Osoby nadinteligentne, czują na sobie ogromną odpowiedzialność za rozważenie wszystkiego kilka razy. Trudniej im się cieszyć, trudniej „nie martwić się” i „olać”. Ta przenikliwość nie daje odpocząć, nie można jej na chwile wyłączyć.

Najbardziej niedoścignionym marzeniem jest: „a gdyby tak choć raz się nie przejmować na zapas?”.

Niższe poczucie własnej wartości

Gdy człowiek analizuje wnikliwie świat, przesiewa wszystkie informacje przez sito, nie sposób nie analizować siebie samego. „Wiem, że nic nie wiem” – to bardzo aktualne stwierdzenie dla osób o ponadprzeciętnym intelekcie. Osoby zbyt inteligentne nieustannie podważają swoje kompetencje, wartość, wiedzę.

Czasem swoją kruchość ukrywają pod przykrywką arogancji – jest to jednak mechanizm obronny.

Perfekcjonizm

Doskonale wiecie, dokąd prowadzi. To wyścig, którego nie da się ukończyć – zawsze przecież można jeszcze lepiej, bardziej, szybciej. To ogromne obciążenie, z którym nadinteligentni borykają się już od dzieciństwa – nigdy dość dobrzy dla samych siebie.

Trudność w znalezieniu oparcia i autorytetu

Kiedy masz niezwykle wysokie kompetencje, szansa, że spotkasz na swojej drodze kogoś, kto stanie się autorytetem jest naprawdę mała. Nie masz kierunkowskazów i sloganów, które na chwilę odciążyłyby cię w drodze do celu. Trudno ci również otrzymać wsparcie. W większości relacji to ty jesteś silniejszą stroną – to ty jesteś „dawcą”.

Lęk

„Człowiek nadinteligentny dużo się martwi, o cały świat”*. Nie ma spraw, które go nie dotyczą ani tych, które go nie obchodzą. Ten lęk jest bardzo męczący. Oprócz troski o bliskich, super zdolni boją się również swoich myśli i zdolności.

Poczucie winy 

Największym bólem jest niedościgniony ideał, wyrzuty sumienia za to, kim nie jesteśmy. Strach przed rozczarowaniem innych, wstyd za nieustanne rozczarowywanie siebie samego.

„Kiedy człowiek dostrzega zbyt wiele, w tym również rzeczy, których nigdy nie powinien był zauważyć, rodzi się w nim ogromne poczucie winy. Czuje się winny, że zrozumiał za dużo i ze ma przewagę nad innymi”.*

Nuda

Ta nuda jest jak cień. Od dzieciństwa towarzyszy im każdego dnia w szkole – od nudy rodzącej się ze zbyt prostych zadań, po nudę, która jest brzemieniem trudności nawiązywania relacji z rówieśnikami. Dorośli nadinteligentni walczą z nudą codzienną i egzystencjalną. O wiele częściej poszukują jakiegokolwiek sensu życia. A życie w przeważającej części jest przewidywalne jak stukot pociągów – nudne i powtarzalne. To co innym daje poczucie bezpieczeństwa, im odbiera radość życia.

Zbyt inteligentni, żeby żyć szczęśliwie?

Czy można żyć lekko i dobrze, ciągnąć za sobą taką „walizę”? Jak widzicie, to wyjątkowo trudne wyzwanie. Walizka osób o wyjątkowo rozwiniętym intelekcie jest przepełniona cegiełkami złożonymi z emocji, wiedzy i oczekiwań. Ich wyjątkowa odpowiedzialność i bardzo wysokie oczekiwania wobec siebie samych nie pozwalają na porzucenia nawet jednego, najmniej ważnego kamyczka z tego bagażu. Coś podpowiada im, że nie mogą też tej walizki położyć na wózek, by było trochę lżej. Skoro sami ją spakowali – muszą ją nieść – tak myślą.

Jeśli marzysz czasem o tym, żeby się nie przejmować, dać się ponieść emocjom i chwili, czujesz więcej a mimo to wciąż gonisz za próbą ujarzmienia chaosu rzeczywistości, odzyskania kontroli – być może jesteś nadinteligentny.

Zbyt inteligentni, żeby żyć szczęśliwie muszą się nauczyć, jak być zadowolonym ze swojego życia. Serdecznie polecam wam książkę „Zbyt inteligentni, żeby żyć szczęśliwie”, autorstwa Jeanne Siaud-Facchin.

Fot. Materiały prasowe

Czy inteligentny człowiek może być szczęśliwy?

Pytanie wydaje się absurdalne, ale często jest uzasadnione, ponieważ osoby inteligentne są nierzadko nadwydajne mentalnie i wysoko wrażliwe, co sprawia, że trudniej im doświadczać szczęścia.

  • Widzisz więcej niż inni, bywasz więc krytyczny i zdarza ci się coś ostro skomentować?
  • Marzysz o tym, żeby czasem naiwnie spojrzeć na świat i dać się ponieść fali uczuć?
  • Ciągle coś analizujesz, dzielisz włos na czworo, zamiast od czasu do czasu poprzestać na uproszczeniach?
  • Działasz według schematu wszystko albo nic, choć czujesz, że takie perfekcjonistyczne podejście cię przerasta?
  • Czasem przytłacza cię ogrom napływających informacji, a codzienne czynności to dla ciebie zbyt wiele?
  • Chcesz kontrolować rzeczywistość, ona jednak wciąż ci się wymyka?

Jeśli na część tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, ta książka jest właśnie dla ciebie. Z jej pomocą w końcu pojmiesz i na nowo oswoisz własną osobowość, a dzięki temu, że połączysz swoje zasoby intelektualne i emocjonalne, zyskasz zrozumienie i akceptację otoczenia. Autorka, uznana psycholożka i terapeutka, da ci konkretne wskazówki, jak zamienić wieczny roller-coaster w zadowolenie z życia i sprawić, by szczególna kreatywność i nadwydajność przyniosła tak oczekiwane poczucie spełnienia.


Artykuł powstał we współpracy z Wydawnictwem Feeria


Psychologia

Nauczycielka w prosty sposób tłumaczy jak działa mydło na wirusa! Pokaż ten eksperyment swoim dzieciom

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
17 marca 2020
Fot. Instagram/ mandysmunchkins_
 

Jak w prosty sposób pokazać dzieciom dlaczego tak ważne jest mycie rąk , szczególnie podczas obecnej epidemii koronawirusa? Amanda Lorenzo, nauczycielka w przedszkolu w Stanach Zjednoczonych, znalazła na to wspaniały sposób, przeprowadzając prosty eksperyment naukowy. Koniecznie zróbcie go z dziećmi w domu!

Potrzebujecie tylko miseczki z wodą, mielonego pieprzu i mydła.

Instrukcja:

1. Nalej wody do miski lub głębokiego talerza.

2. Wsyp trochę mielonego pieprzu.

3. Poproś dziecko o zanurzenie w tej mieszaninie palca. Czy pieprz (nasz „wirus”) przyczepia się do palca?

4. Poproś dziecko, by zanurzyło palec w miseczce z mydłem i ponownie włożyło palec do mieszanki wody z pieprzem

5. Obserwujcie razem jak „wirus” (ziarenka pieprzu) ucieka przed mydłem!

Bawcie się dobrze podczas przeprowadzania tego eksperymentu, a potem znajdźcie wspólnie inne. Doświadczenia naukowe to wspaniały, (a przy okazji pożyteczny 😉 ) pomysł na kreatywne spędzenie czasu z naszymi pociechami. Trzymajcie się zdrowo!

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Amanda Lorenzo (@mandysmunchkins_)


Psychologia

Przepis na babeczki – słodkie cuda w pięciu odsłonach

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 marca 2020
Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe
Fot. iStock/DragonImages

Przepis na babeczki, które oczarują domowników i gości? Ma go z pewnością każdy, kto kocha domowe wypieki i wykazuje słabość do babeczek. Te słodkie wypieki urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Przy odrobinie chęci można z kilku składników wyczarować cuda, które zachwycą każdego.

Podrzucamy przepis kolejno na: babeczki czekoladowe, waniliowe, cytrynowe, z ajerkoniakiem i z chili, które podbiją wasze serca.

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Przepis na babeczki czekoladowe

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? Co za pytanie! Czekoladę kochamy w różnych wydaniach, nie tylko ze względu na smak, ale także na jej właściwości dla zdrowia. Oczywiście czekolada idealnie komponuje się z babeczkami, które dzięki niej zyskują głębie smaku. Jeśli chcecie sprawdzić, na ile to prawda, skorzystajcie z poniższego przepisu wyłowionego z sieci:

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Przepis na babeczki czekoladowe – przygotowanie

  1. Suche składniki mieszamy w jednej misce.
  2. W drugiej mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy tylko do połączenia składników.
  3. Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę.
  4. Włączamy piekarnik na temperaturę 200 stopni i wypełniamy papierowe lub silikonowe papilotki  w 3/4, zostawiając miejsce na wyrośnięcie.
  5. Blachę z papilotkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 -25 min. Warto upewnić się drewnianym patyczkiem, czy babeczki są upieczone.
  6. Gotowe babeczki wyjmujemy z formy i  na kratce zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis na babeczki waniliowe

A jeśli znajdzie się ktoś, kto jednak nie przepada za czekoladą, lub po prostu bardziej woli lżejszy smak wanilii, śmiało może skorzystać z perełki, na którą również trafiłyśmy przy okazji poszukiwań poprzedniego przepisu. Oto przepis na babeczki waniliowe.

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka.

Przepis na babeczki waniliowe – przygotowanie

  1. Suche składniki mieszamy razem w misce.
  2. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy tylko do połączenia.
  3. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  4. Napełniamy papilotki ciastem na 3/4 ich wysokości – babeczki urosną.
  5. Blachę z papilotkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 min. Przed wyjęciem z piekarnika warto się upewnić za pomocą drewnianego patyczka, czy wewnątrz nie ma surowego ciasta.
  6. Upieczone babeczki  układamy na kratce, żeby ostygły.

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym 

Ten przepis pojawił się u nas przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Przypominamy go, ponieważ nie tylko święta i wielkie okazje są doskonałe, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tych babeczek.

Składniki:

  • 110 g cukru trzcinowego,
  • 90 g masła, miękkiego,
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn,
  • 2 duże jajka,
  • 210 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 130 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie).

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym – przygotowanie:

Przepis na babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

  1. Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce.
  2. Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Za pomocą tarki z malutkimi oczkami ścieramy żółtą skórkę. Nie ścieramy białej błonki, ponieważ jest ona gorzka.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Odkładamy na bok.
  4. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową. Miksujemy do uzyskania puszystej masy, ok 3-5 minut. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Odkładamy mikser.
  5. Dodajemy połowę przesianych składników, połowę jogurtu i barwnik spożywczy. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy.
  6. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, jogurtu i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości.
  8. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu), do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy krócej, ok 12-15 minut. Wyjmujemy babeczki z piekarnika i chwilę studzimy.
  9. Jeszcze ciepłe babeczki smarujemy, za pomocą pędzla cukierniczego, syropem cytrynowym. Odkładamy babeczki do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy babeczki kremem czekoladowym i czekoladowymi jajeczkami.

Syrop cytrynowy:

  • 1,5 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Cukier zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż się rozpuści. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się cukru, to można lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej.

Krem czekoladowy:

  • 250 ml kremówki 30%
  • 90 g czekolady gorzkiej, połamanej
  • 80 g czekolady mlecznej, połamanej
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Nie za długo, aby masa czekoladowa nie zrobiła się twarda.
  2. Następnie przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Uważajmy przy tym, aby krem się nie zwarzył.
  3. Przekładamy krem czekoladowy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki. Dekorując babeczki trzymajmy worek cukierniczy tak, aby nie ogrzewać kremu dłonią. Od ciepła rąk krem może się zwarzyć.

 babeczki waniliowe, czekoladowe

Fot. iStock/przepis na babeczki

Przepis na babeczki z ajerkoniakiem – na ostatnią chwilę

Potrzebujecie czegoś słodkiego, ale nie macie wiele czasu, bo właśnie zapowiedzieli się wcześniej niezapowiedziani goście? Nie ma problemu, możecie poratować się nieco na skróty poniższym przepisem. A żeby nie było aż tak poprawnie, podsuwamy redakcyjny przepis na babeczki z kremem o smaku ajerkoniaku.

Składniki:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta,
  • 2 jaja,
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 50 g miękkiego masła

Dekoracja:

  • skórka pomarańczowa
  • świeża mięta
 babeczka

Fot. iStock/przepis na babeczki

Przepis na babeczki ajerkoniakowe

  1. Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  2. Bierzemy się za krem: do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  5. Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.

Szybki przepis na babeczki z chili

Jeśli chodzi o wyraziste smaki w wypiekach, chili zdecydowanie dodaje ostrego pazura. Ta zdecydowana w smaku przyprawa, w odpowiedniej ilości nada niezwykłego charakteru zwyczajnym babeczkom. Wypróbujcie nasz szybki przepis na babeczki z chili.

 babeczka

Fot. iStock/przepis na babeczki

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml oleju,

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta,
  • 350 ml mleka,
  • pół łyżeczki chili,

Dekoracja:

  • szczypta chili

Szybki przepis na babeczki z chili – przygotowanie

  1. Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  5. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.

Koniecznie wypróbujcie przepis na babeczki z chili, jeśli jesteście miłośnikami wyrazistych smaków – będziecie zachwyceni.

źródło:  ciastkozercy.pl


Zobacz także

Wybacz, aby móc lepiej żyć

Jak się uwolnić od związku z przeszłością i ruszyć do przodu, bez żalu

10 codziennych mantr, które zmienią twoje życie na lepsze. Ostatecznie, stajesz się tym, co wielokrotnie powtarzasz

10 codziennych mantr, które zmienią twoje życie na lepsze. Ostatecznie, stajesz się tym, co wielokrotnie powtarzasz