Dieta Podróże

Chcesz schudnąć na urlopie? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze wczasów odchudzających

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
24 września 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Zrzucenie nadprogramowych kilogramów dla wielu osób jest trudną drogą do pokonania samodzielnie. Często brakuje wiedzy, motywacji i samodyscypliny, aby zmienić nawyki żywieniowe. Profesjonalne wsparcie oraz towarzystwo innych osób często działają cuda.

Wybierając tego rodzaju ofertę, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii, aby jak najlepiej dopasować wyjazd do własnych potrzeb, maksymalnie z niego skorzystać i nie przepłacić.

Specjalistyczna opieka i oferta

Na wczasach odchudzających bardzo ważne jest, aby wszelkich wskazówek i pomocy udzielały nam osoby wykwalifikowane, posiadające wiedzę z danej dziedziny. Trzeba zadbać o własne bezpieczeństwo. Z tego względu przeglądając ofertę, zwróć uwagę, czy podane są dane osób, które będą prowadziły obóz, ich imiona, nazwiska oraz wykształcenie, umiejętności.

Na program turnusu odchudzającego powinny składać się takie usługi jak:

  • wcześniejsza analiza połączona z konsultacją w celu ustalenia odpowiedniej i indywidualnie dobranej diety; to obejmuje mierzenie, ważenie, wywiad dotyczący ogólnej kondycji i stanu zdrowia,
  • rozmowa z psychologiem lub psychodietetykiem,
  • omówienie wyników badań zleconych wcześniej – nie jest to warunek konieczny, ale gdy obóz odchudzający ma taką usługę w ofercie, to bardzo dobrze,
  • systematyczna rejestracja i monitoring postępów,
  • zajęcia dodatkowe,
  • zajęcia motywacyjne,
  • porady, zabiegi kosmetyczne – odchudzanie ma wpływ na kondycję skóry, w związku z tym właściwe zadbanie o jej stan to podstawa.

Ośrodki, które prowadzą również obozy odchudzające dla młodzieży i dzieci wzbudzają większe zaufanie, ponieważ tego rodzaju usługi wymagają zaplecza profesjonalistów.

Bardzo ważne jest również, aby dieta była skomponowana w taki sposób, żeby po powrocie do domu uczestnicy byli w stanie bez problemu samodzielnie odtworzyć serwowane na turnusie posiłki.

Fot. Materiały prasowe

Harmonogram zajęć i rodzaj treningów

Wczasy odchudzające zawsze mają podobny schemat – aktywność fizyczna połączona z zabiegami relaksacyjnymi i pielęgnacyjnymi oraz stałym monitoringiem procesu zrzucania ponadprogramowych kilogramów. Spośród wielu ofert dostępnych na rynku na pierwszy plan wysuwają się te najpopularniejsze z zajęciami fitness i/lub jogą. Nierzadko jest też możliwość skorzystania z aqua aerobiku, zajęć na siłowni oraz zumby.

Miejsce, cena i dodatkowe atrakcje

Wybierając miejsce, warto kierować się ośrodkiem, w ofercie wielu hoteli można znaleźć pakiety odchudzające, niestety często różnią się one nieznacznie od standardowej oferty. Najbardziej rzetelne są propozycje sanatoriów oraz specjalistycznych klinik, które mają spore doświadczenie w organizacji tego rodzaju wczasów.

Koszt turnusu odchudzającego trwającego 7 dni waha się w granicach 1500-3000 PLN. Ważne jest, aby w cenę był wliczony program indywidualnej diety, spotkania ze specjalistami (dietetykami, lekarzami, psychologami), treningi oraz zabiegi relaksujące – np. masaże, basen, krioterapia, sauna. Jeżeli dodatkowo będzie możliwość skorzystania np. z wycieczek fakultatywnych oraz innych aktywności, to świetnie.

Pomocne są również zajęcia integracyjne i spotkania grupowe, dzięki czemu uczestnicy nie zostają sami ze swoją walką, mogą dzielić się spostrzeżeniami, wątpliwościami oraz wzajemnie udzielać sobie wsparcia. Chodzi przede wszystkim o to, aby nikt nie czuł się odrzucony lub nieakceptowany. To bardzo ważny element procesu odchudzania.

Fot. Materiały prasowe

Sprawdź aktywne wyjazdy Travelduck:

Materiał Prasowy Travelduck


Dieta Podróże

15 rzeczy, które prawdziwi przyjaciele robią inaczej. Jak to wspaniale mieć ich blisko

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
24 września 2020
Fot. iStock / vgajic
 

Przyjaźń, prawdziwa, szczera – to wspaniały dar, ale również (jak każda relacja) ciężka praca. Jeśli masz w swoim życiu taką szczególną więź z drugą osobą, wiesz, że bywają chwile, w których ona czy ona dosłownie ratuje ci życie. A poza tym?A poza tym jest po prostu wspaniałym człowiekiem, z którym dobrze się rozumiesz i z którym uwielbiasz spędzać czas.

15 rzeczy, które prawdziwi przyjaciele robią inaczej

1. Z problemami radzą sobie wspólnie

Nie zostawią w potrzebie bliskiej osoby, ale też nie ukrywają własnych problemów. Wiedzą, że razem łatwiej jest pokonywać trudności.

2. Oddadzą ci, to co mogą, bo naprawdę im na tobie zależy

Prawdziwy przyjaciel dzieli się z tobą tym, co ma, jeśli wie, że dzięki temu poczujesz się lepiej, będziesz spokojniejszy, zdrowszy, szczęśliwszy.

3. Mają dla siebie czas

Po to, żeby zadzwonić, spokojnie się spotkać, porozmawiać, pobyć ze sobą.

4. Dają sobie wzajemnie wolność

Nie są zazdrośni o relacje z innymi – z partnerem, znajomymi, innymi przyjaciółmi. Nie narzucają się ze swoją obecnością, są cierpliwi i lojalni.

5.  Potrafią ze sobą rozmawiać

Nawet o tym, co trudne, niewygodne, bolesne. Przecież tylko prawidłowa komunikacja może doprowadzić nas do jakichś rozwiązań, do oczyszczenia atmosfery.

6. Akceptują się takimi, jakimi są

Nie oceniają, nawet jeśli mają inne zdanie. Jeśli wyrażają swoją opinię, nie starają ci się narzucić swojego punktu widzenia. Szanują różnice między wami.

7. Są wobec siebie szczerzy

Ale się nie ranią. Nie kłamią, nie oszukują, potrafią powiedzieć dokładnie to, co trzeba.

8. Potrafią rozmawiać

Tak, żeby się zrozumieć. Wymiana myśli, opinii, zdań dwojga przyjaciół może być rozwijająca, zabawna, melancholijna, ale nigdy nie krzywdząca.

9.Wspierają wzajemnie zmiany, które w nich zachodzą

Prawdziwy przyjaciel będzie przy tobie, gdy zdecydujesz którą ścieżką pójść i będzie ci kibicował w trakcie zmian, realizowania życiowych planów.

10. Wierzą w siebie

Wzajemnie. Mówią sobie „dasz radę”, „razem damy radę”. Ufają w swoją siłę i w swoje umiejętności.

11. Mają realistyczne oczekiwania co do tej relacji

Nie koloryzują rzeczywistości, tylko przyjmują ją taką, jaka jest. Nie zawsze jesteśmy dla siebie mili, dobrzy, uczynni. Czasem wszyscy są zmęczeni, zdenerwowani. Prawdziwy przyjaciel to rozumie, przeczeka.

12. Mają swoje rytuały

Chociaż tę jedną kawę w ulubionej kafejce na rogu. Albo wtorkowa rozmowa przez telefon. Kartka wysłana na święta, wiadomość w ważnym dla drugiej osoby dniu. Obecność.

13. Potrafią się wzajemnie wysłuchać

Z uwagą i świadomością, jak bardzo ważne jest poczucie, że jest ktoś, kto usiądzie obok i po prostu podaruje nam swój czas i swoje „ucho”.

14. Dotrzymują obietnic

Przyjaciel nie zawodzi, a jeśli naprawdę nie może dotrzymać obietnicy, mówi o tym wprost i szuka innego rozwiązania.

15. Po prostu są, tuż obok

Właśnie wtedy, kiedy ich potrzebujesz.


Dieta Podróże

Patelnia stalowa czy aluminiowa? Zalety i wady obu rozwiązań

Redakcja
Redakcja
24 września 2020
Fot. Materiały prasowe

Wśród niezbędnych kuchennych sprzętów znajduje się z pewnością patelnia. Trudno wyobrazić sobie bez niej przygotowywanie codziennych posiłków. Aktualnie wybór patelni jest naprawdę spory, stąd pojawić się może pytanie o to, co wybrać dla siebie i na jaki sprzęt postawić. Niesłabnącą popularnością cieszą się klasyczne patelnie stalowe i patelnie aluminiowe pokryte wewnątrz powłoką nieprzywierającą. Jakie są ich zalety i wady?

Zalety patelni stalowej

Patelnia stalowa to swoista klasyka wśród kuchennych akcesoriów. To często wybierany produkt zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy. Nie bez powodu. Patelnie stalowe posiadają kilka bardzo praktycznych zalet:

  • są niezwykle trwałe,

  • są odporne na zarysowania,

  • można ich używać na różnych typach kuchenek i w piekarniku, a także myć w zmywarce,

  • są bardzo odporne na korozję,

  • mają atrakcyjny, klasyczny wygląd, który pasuje do wielu kuchennych aranżacji.

Fot. Materiały prasowe

Zalety patelni stalowej wynikają przede wszystkim z jakości tworzywa, z jakiego są wykonane. Najlepsze są patelnie produkowane ze stali 18/10, która jest wyjątkowo odporna na uszkodzenia mechaniczne. Oznacza to, że patelnia stalowa nie wymaga aż takiej ostrożności i delikatności podczas jej używania. Dobrze zahartowana przed pierwszym smażeniem posiłku patelnia posłużyć może przez długie lata. Warto też pamiętać, że takie naczynie nie wymaga dużego płomienia, jak niektóre inne rodzaje patelni.

Co ważne, patelnie ze stali nierdzewnej często mają wielowarstwowe dno, które składa się z warstw różnej jakości stali i dysku aluminiowego lub miedzianego umieszczonego między nimi. Taka konstrukcja pozytywnie wpływa na oszczędzanie energii i równomierne rozprowadzanie ciepła. Dodatkowo naczynie dłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Te wytyczne spełniają chociażby patelnie ze stali nierdzewnej marki Zwilling (Dostępne tutaj: https://www.garneczki.pl/marka/zwilling). Mowa tu o serii Sensation, Base, Vitality Pan oraz Twin Choice. Są one wykonane z dwóch rodzajów stali: 18/10 i 18/0.

Wady patelni stalowej

Pierwsze próby smażenia na stalowej patelni wymagają pewnej cierpliwości. Trzeba przede wszystkim obeznać się tym, jaki płomień dla naszej patelni będzie wystarczający, aby nie przypalić jedzenia lub nie spowolnić czasu przygotowania posiłku przez smażenie na zbyt małym ogniu. Patelnie ze stali nierdzewnej są też dość ciężkie. Szczególnie te, które posiadają wielowarstwowe dno. Do smażenia na takiej patelni potrzeba też nieco więcej tłuszczu, co może być istotną informacją dla osób, które ograniczają go w swojej diecie.

Fot. Materiały prasowe

Zalety patelni aluminiowej z powłoką non-stick

Podobnie jak w przypadku patelni stalowej, również zalety patelni aluminiowej w dużej mierze zależą od samego tworzywa. W związku z tym należy tu wymienić następujące walory patelni aluminiowej:

  • jest trwała, może służyć długie lata,

  • jest dość lekka,

  • dobrej jakości aluminium jest materiałem odpornym na uszkodzenia,

  • szybko się nagrzewa,

  • można ją używać na różnych typach kuchenek,

  • powłoka nieprzywierająca nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu,

  • ryzyko przypalenia się potrawy dzięki powłoce nieprzywierającej jest małe.

Fot. Materiały prasowe

Aluminium jest tworzywem, które szybko się nagrzewa. Oznacza to, że oszczędzić można czas poświęcony na gotowanie. Zalety patelni o aluminiowym korpusie i nieprzywierającej powłoce uzależnione są przy tym od tego, z czego ta powłoka jest wykonana. Najlepsze i najtrwalsze są te, które posiadają powłokę tytanową lub kamienną. Patelnia aluminiowa z powłoką non-stick to świetna propozycja dla osób początkujących, które mogą obawiać się, że pierwsze kulinarne próby skończą się przypaleniem potrawy. Takie naczynia do smażenia to dobra opcja dla tych, którzy ograniczają tłuszcz w swojej diecie – wystarczy tylko odrobina, by móc rozpocząć proces smażenia.

Dobrej jakości patelnie aluminiowe o różnych powłokach nieprzywierających posiada w swojej ofercie między innymi holenderska marka Brabantia, która do ich produkcji stosuje dobrej jakości aluminium i wytwarza sprzęt z różnymi rodzajami powłoki. Dodatkowo niektóre patelnie, chociażby te z serii Brabantia Technopro czy Brabantia Tradition, nadają się do mycia w zmywarce.

Wady patelni aluminiowej z powłoką non-stick

W przypadku zastosowania powłoki teflonowej możemy mówić o patelni najmniej odpornej na zarysowania. Wystarczy ostrzejsze narzędzie, żeby uszkodzić powierzchnię, z której wydobywać się mogą potem szkodliwe dla zdrowia substancje. Nie każdą patelnię tego typu można też myć w zmywarce – nie nadają się do tego chociażby patelnie z powłoką kamienną. Ponadto aluminium szybko traci ciepło. Jedzenie przygotowane na patelni aluminiowej nie może zbyt długo czekać na podanie.

Fot. Materiały prasowe

Artykuł sponsorowany


Zobacz także

Wyjątkowe SPA? Odwiedźcie Hotel Mercure Mrągowo Resort & SPA

Dlaczego warto pić sok z korniszonów? Oto siedem ważnych korzyści

Dlaczego warto pić sok z korniszonów? Oto siedem ważnych korzyści

Siarka

Siarka – pierwiastek życia, gwarant pięknej skóry, włosów i paznokci. Po czym można rozpoznać niedobór siarki?