Koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że już za moment nasi najmłodsi rozpoczną długo wyczekiwane wakacje. Nieodłącznym elementem letnich wyjazdów i pieszych wycieczek stają się przekąski, które pakujemy dzieciom do lunchboxów i plecaków. Jak jednak sprawić, aby nasze dzieci sięgały częściej po ich zdrowe warianty? Wystarczy nieco kreatywności, ulubionych warzyw i apetycznego hummusu! Sprawdź trzy przepisy na letnie przekąski dla dzieci!
Według ekspertów dzieci po ukończeniu 1 roku życia powinny spożywać ok. 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia sugerują, że jest to minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w ich diecie. Wkomponowanie ich w jadłospis najmłodszych nie jest jednak tak proste w chwili, kiedy zewsząd kuszą je słodkie, niezdrowe przekąski. Szczególnie w czasie wakacji, gdy większość czasu spędzają w domu, warto zadbać o budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Sezon letni to czas, kiedy dostęp do świeżych, chrupiących warzyw i owoców jest niezwykle duży, dlatego wykorzystać je w codziennych posiłkach. Jak to zrobić, gdy nasze dziecko za nimi nie przepada? Sprawdź nasze zdrowe przepisy na pyszne przekąski na bazie warzyw i aksamitnego hummusu!
Mini roladki z hummusem
Mniejsza wersja uwielbianych przez dorosłych wrapów. Łatwe w przygotowaniu roladki sprawdzą się w roli drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Możesz zaserwować je także podczas letniego przyjęcia urodzinowego lub spotkania przyjaciół Twoich dzieci!
Składniki (na 2-3 porcje):
- opakowanie hummusu Trio od Perla Pełna Dobra,
- 2 placki tortilli,
- garść mixu młodych listków,
- 1 duży ogórek,
- ½ awokado,
- 1 papryka żółta,
- ⅓ cebuli czerwonej,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Dodatkowo: opakowanie wykałaczek.
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyj i obierz ze skórek. Ogórka pokrój w plastry, paprykę w słupki, a awokado w kostkę.
- Na każdą tortillę połóż po 2 łyżki ulubionego hummusu Pełna Dobra i równomiernie rozsmaruj po całej powierzchni.
- Dodaj po małej garści zielonych listków, a także pozostałe pokrojone warzywa.
- Dodaj nieco soli i pieprzu, skrop wszystko sokiem cytryny.
- Tortille zwiń w roladę. Potnij ją na 2-3 mniejsze kawałki i wbij wykałaczkę w każdy zawijas.
Warzywne słupki z hummusem
Szybka, zdrowa i wartościowa przekąska, która doskonale sprawdzi się w ciepłe dni, gdy dzieci stronią od ciepłych posiłków. Jest to także świetna propozycja do lunchboxa podczas wycieczki czy pikniku!
Składniki (na 2-3 porcje):
- opakowanie klasycznego ulubionego hummusu Perla Pełna Dobra,
- 2 duże ogórki,
- 2 duże marchewki,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona.
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne.
- Wszystkie warzywa pokrój w słupki.
- Do miseczki przełóż hummus Pełna Dobra, a na talerzu umieść słupki warzywne.
Kanapeczki z bagietki
Małe kanapki, które zmieszczą się w każdą rączkę to propozycja, która gości w menu wielu milusińskich. Sprawdź, jak przygotować je na bazie chrupiących, sezonowych warzyw, świeżej bagietki i aksamitnego hummusu!
Składniki (na 2 porcje):
- bagietka francuska,
- opakowanie hummusu klasycznego Perla Pełna Dobra,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 2 rzodkiewki,
- garść szpinaku baby,
- 5 plastrów sera żółtego,
- garść pomidorków cherry.
Przygotowanie:
- Bagietkę pokrój na małe kromeczki.
- Rzodkiewki, pomidorki i szpinak dokładnie umyj.
- Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewki i ogórki kiszone na plastry.
- Ser żółty pokrój na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek bagietki posmaruj hummusem pomidorowym Pełna Dobra, nałóż szpinak, ser i świeże warzywa.
Mamy nadzieję, że zdrowe inspiracje pomogą Wam przygotować przekąski dla swoich pociech, które znikną w oka mgnieniu z talerza czy lunchboxu!