Lifestyle Macierzyństwo

Smak dziecięcej wytrwałości. Drugi odcinek bajki Atopowi Bohaterowie już dostępny!

Redakcja
Redakcja
8 lutego 2016
Fot. Materiały prasowe
 

Warszawa, 2 lutego 2016 – Atopowe zapalenie skóry to choroba, z którą mierzy się w Polsce coraz więcej dzieci. Jednym z wielu ograniczeń związanych z AZS jest konieczność przestrzegania specjalistycznej diety. Jak wytłumaczyć maluchowi że nie może tak jak jego rówieśnicy od czasu do czasu zjeść czekolady czy pysznego batona? Jak nauczyć go wytrwałości? Jakie emocje mu towarzyszą? Na te pytania odpowiada Smak wytrwałości – drugi odcinek bajki terapeutycznej Atopowi Bohaterowie.

Odpowiednia dieta jest elementem, na który osoby cierpiące z powodu atopowego zapalenia skóry powinny zwrócić szczególną uwagę. Dieta eliminacyjna dotyczy często pokarmów, postrzeganych jako te najlepsze, najsmaczniejsze, za którymi zarówno dzieci, jak i dorośli przepadają. I które mogą powodować zaostrzenie objawów AZS …

Jak mówi dr n. med. Alicja Karney, specjalista pediatra z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie:

Leczenie alergii pokarmowej polega na eliminacji z diety pokarmu wywołującego objawy. Celem jest wyciszenie reakcji alergicznej, dzięki czemu z czasem organizm może nabrać tolerancji na wykluczone pokarmy”. I dodaje: „Posiłki dla dziecka alergicznego należy przygotowywać z jak najmniej przetworzonych przemysłowo produktów (konserwanty, ulepszacze, sztuczne barwniki), gdyż one również mogą wywoływać reakcje alergiczne. Należy również dokładnie czytać etykiety, aby wykluczyć ukryte źródła alergenów”.

Zrezygnowanie z batoników, cukierków, ciast czy lizaków często wiąże się z codzienną, wewnętrzną batalią. Jest to szczególnie dotkliwe w przypadku takiej sytuacji społecznej jak np. urodziny kolegi z klasy czy rodzinne spotkanie, gdzie zwykle pyszności nie brakuje.

Drugi odcinek bajki Atopowi Bohaterowie opowiada właśnie o jednej z takich sytuacji. Główny bohater – pięcioletni Emil, spędza czas na urodzinach kolegi, otoczony smakołykami których nie może jeść. Poza wewnętrzną walką z chęcią zjedzenia niedozwolonej przekąski, Emil musi zmierzyć się również z uczuciem gniewu i odmienności. Czy chłopiec ulegnie pokusie, sięgnie po zakazany owoc? Kto przyjdzie mu z pomocą?

Fot. Materiały prasowe/ autor ilustracji Jona Jung

Fot. Materiały prasowe/ autor ilustracji Jona Jung

Bajka Atopowi Bohaterowie jest efektem współpracy z rodzicami małych atopików, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami związanymi z chorobą dzieci. Dlatego to właśnie ich przepis na pyszny deser dla Atopowego Bohatera znalazł się w treści Smaku wytrwałości.

Drugi odcinek bajki jest dostępny już teraz na www.atopowibohaterowie.pl.


 

Organizatorem kampanii „Atopowi Bohaterowie” jest marka Emolium®, dla której ważna jest poprawa komfortu życia osób z przykrymi dolegliwościami skórnymi, w tym m.in. AZS. Partnerami akcji są: Instytut Matki i Dziecka, Polskie Towarzystwo Dermatologiczne oraz Komitet Ochrony Praw Dziecka.

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe


Lifestyle Macierzyństwo

„My, samotne matki mamy przerąbane. A państwo ma nas gdzieś”

Listy do redakcji
Listy do redakcji
8 lutego 2016
Fot. iStock / ArtisticCaptures
 

Samotną matką jestem od 6 lat. Mąż odszedł do innej kobiety, gdy nasza córka miała roczek. Lena jest dziś w pierwszej klasie, a ja powoli wychodzę na prostą. Emocjonalnie, bo finansowo wciąż nie.

Lata kłótni z byłym o kontakty z córką – to po pierwsze. Tyle się mówi, że to byłe kobiety są wredne, nieodpowiedzialne, że utrudniają kontakty

Czy to naprawdę złe, że wymagałam od mojego eks słowności? Żeby odebrał córkę  godzinie na którą się umówił, żeby nie zmieniał ciągle zdania, bo akurat woli wyjechać z tamtą na weekend i dziecko nie jest mu potrzebne. Setki sytuacji, to jemu zawsze miało być wygodnie.

Do tego alimenty. Mój eks zarabia więcej ode mnie. Na dziecko płaci 400 zł. Dlaczego nie więcej? Bo części swoich dochodów nie wykazuje, a opieszałości sądownictwa i tych, którzy powinni dbać o prawa samotnych matek– nie chce mi się nawet mówić. Większość z nas, samotnych matek boryka się z wieloma problemami. My rzadko głośno narzekamy, bo nie chcemy nikogo sobą obciążać. Bo trzeba być dzielnym, dawać radę, bo chcemy dać dobry przykład naszym dzieciom. A walczymy często. M.in

– z niewspierającymi nas innymi kobietami, często koleżankami z pracy („czy ona musi wychodzić wcześniej?” „Moje dzieci też chorują”)

– z aktualnymi partnerkami naszych eks, które uważają, że to my jesteśmy podłe i zamiast pomóc nam w relacji z byłym, jeszcze zaostrzają konflikt. A naprawdę kobieta może dużo.

– z byłymi teściami, którzy często tracą zainteresowanie naszymi dziećmi, a już na pewno nas zaczynają traktować jak piąte koło u wozu. A to przecież nie my skrzywdziłyśmy ich synów tylko zwykle oni nas.

Państwo mnie nigdy nie wspierało. Miałam szczęście, że trafiałam na wspaniałych pracodawców, którzy pomagali mi, nie rozliczali z godzin, ale z efektów. Mam taki rodzaj pracy, że mogłam też sobie na to pozwolić, ale jednak ktoś poszedł mi na rękę. Ale nie było to moje państwo.

To co się dzieje teraz to jest kuriozum. Program rodzina 500 plus to dla mnie żart z ludzi i idei pomocy państwa, bo krzywdzi i nie uwzględnia kobiet, które tej pomocy bardzo potrzebują– samotnych matek.

Moja przyjaciółka, samotnie wychowująca dziewięciolatka,  zarabia niecałe 2000 brutto. Nie dostanie 500 zł, bo jej dochody na jednego członka rodziny przekraczają 800 zł. Za to bogata bizneswomen pieniądze dostanie, bo ma trójkę dzieci. „Ja potrzebuję tych pieniędzy na hiszpański i francuski dla dzieci. Przyda się”. Mnie zatyka, bo samotna mama dziewięciolatka nie ma na dobre buty dla syna. Nie winię nawet tej bizneswomen, bo bogaci też są między innymi bogaci, bo potrafią korzystać z okazji, ale jak państwo może do czegoś takiego dopuszczać? Albo nie nazywajmy tego programem pomocy. Bo pomagać powinno się najbiedniejszym.

Argumenty: każdy ma życie na jakie sobie zapracował mnie rozwalają. Bo koleżanka pierwsza ciężko pracuje i to nie jest jej wina, że zostawił ją mąż.

Czy nikt nie widzi tego absurdu?

I do tego wypowiedzi osoby Beaty Mazurek, szefowej Sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny jakbyśmy my, samotne matki były gorszym sortem ludzi. Powinnyśmy sobie kogoś znaleźć, urodzić więcej dzieci wtedy będziemy mogły się załapać na urzędowe wsparcie. Brak słów po prostu.

Poza tym proszę uwierzyć, pani Beato, nie tak łatwo ułożyć sobie życie z dzieckiem, naprawdę osoba, która wypowiada takie słowa albo jest bezmyślna albo nie ma w sobie za grosz empatii.

Czy ktoś może przerwać ten cyrk?!


Lifestyle Macierzyństwo

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry (AZS)

Redakcja
Redakcja
8 lutego 2016
Fot. Flickr / Donnie Ray Jones / CC BY

Alergie pokarmowe u dzieci

U małych dzieci dużą rolę w powstawaniu zmian skórnych odgrywa alergia pokarmowa, która według różnych autorów występuje u 25-60% pacjentów z atopowym zapaleniem skóry, częściej u pacjentów z ciężką postacią choroby. Jest rozpoznawana na podstawie objawów klinicznych, które obserwuje się po spożyciu pokarmu będącego alergenem. Pomocne mogą być badania diagnostyczne, takie jak: punktowe testy skórne, reaginy (przeciwciał) w surowicy krwi – obecne w przypadku alergii IgE zależnej.

Mechanizmy immunologiczne odgrywające rolę w alergii na pokarmy, można podzielić na dwa rodzaje: IgE zależne i IgE niezależne. IgE to immunoglobulina produkowana w organizmie w nadmiernej ilości u osób obciążonych genetycznie alergią. W przypadku alergii IgE zależnej objawy po spożyciu alergenu mogą wystąpić już po kilku minutach i może je wywołać już bardzo mała ilość alergenu. Alergia IgE niezależna jest spowodowana innymi mechanizmami, w wyniku których objawy pojawiają się po kilkunastu godzinach, a czasem nawet po 3-4 dniach od spożycia pokarmu.

Do najczęściej stwierdzanych alergii pokarmowych u dzieci w Polsce należy alergia na mleko i jego produkty, która pojawia się zwykle w 1. roku życia. W mleku znajduje się około 30 białek, które opisano jako potencjalne alergeny, najważniejsze z nich to kazeina i białka serwatkowe, w serach alergizuje kazeina. Kazeina obecna w mleku innych zwierząt (kozy, owcy) w 85-95% jest identyczna pod względem budowy chemicznej z kazeiną mleka krowiego i może powodować takie same objawy alergiczne jak po spożyciu mleka krowiego. Należy również pamiętać, że wołowina i cielęcina zawierają białka zbliżone lub identyczne z białkami mleka krowiego, dlatego u dzieci silnie uczulonych mogą wystąpić objawy po spożyciu tych mięs. Kolejne alergeny, które są najczęściej odpowiedzialne za objawy alergii pokarmowej, to: jaja kurze (głównie białko jaja, rzadziej żółtko), pszenica, ryby, soja, orzechy, skorupiaki. W przypadku uczulenia na jajka kurze może wystąpić nasilenie zmian skórnych również po spożyciu mięsa kurzego, czy po spożyciu jaj innych gatunków ptaków: indyków, kaszek, gęsi, perliczek, przepiórek, strusia.

Fot. Flickr / Donnie Ray Jones / CC BY

Fot. Flickr / Donnie Ray Jones / CC BY

Jeżeli chodzi o zboża, najczęściej alergizującym jest pszenica, natomiast odczyny krzyżowe z pszenicą mogą dawać żyto, jęczmień i soja. Za zboża tolerowane w przypadku alergii uważa się: ryż, kukurydzę, proso, sorgo, grykę.

Alergia spowodowana spożywaniem ryb dotyczy głównie dorsza, śledzia, węgorza, może wystąpić także po spożyciu szprotek, sardynek, łososia i karpia. Zdarzają się alergie zarówno na pojedyncze gatunki ryb, jak i na kilka gatunków. Alergie mogą wystąpić po spożyciu surowej lub gotowanej ryby, gdyż wysoka temperatura nie likwiduje alergenów. U uczulonych na ryby często stwierdza się alergię krzyżową na skorupiaki i mięczaki. Jest ona zawsze alergią IgE zależną i występuje przez całe życie. W Polsce obserwuje się również alergię na owoce i warzywa, najczęściej dotyczy to: jabłek, gruszek, brzoskwiń, kiwi, selera, pora, marchwi, pomidorów, ziemniaków.

Leczenie alergii pokarmowej polega na eliminacji z diety pokarmu wywołującego objawy. Celem jest wyciszenie reakcji alergicznej, dzięki czemu z czasem organizm może nabrać tolerancji na wykluczone pokarmy. W czasie stosowania diety należy pamiętać o tzw. ukrytych źródłach alergenów i reakcjach krzyżowych.

Zalecenia dietetyczne dla dzieci z AZS i alergią pokarmową

U dzieci z atopowym zapaleniem skóry, u których rozpoznano alergię pokarmową, zaleca się:

  • wyłączne karmienie piersią do 5-6. miesiąca życia dziecka
  • eliminowanie z diety matki karmiącej silnych alergenów pokarmowych, zwłaszcza jeżeli u rodziców, a szczególnie u matki, występują objawy choroby alergicznej. Matka karmiąca powinna stosować suplementację wapnia i witaminy D
  • w przypadku karmienia mieszanego (mleko matki i mleko modyfikowane), wprowadzenie mieszanki mlecznej o dużym stopniu hydrolizy białek mleka krowiego – tzw. hydrolizaty
  • eliminowanie mleka innych gatunków zwierząt (kozie, ośle). Starszym dzieciom można podać mleko sojowe, pamiętając jednak o tym, że może wystąpić alergia krzyżowa (dzieci uczulone na białka mleka krowiego mogą być uczulone również na soję)
  • w przypadku alergii na białka mleka krowiego wyeliminowanie z diety również produktów mlecznych (sery żółte i białe, twarogi, jogurty, kefiry, masło, maślankę, lody mleczne, budyń, cielęcinę, wołowinę oraz wszystkie inne produkty spożywcze zawierające domieszkę mleka lub jego przetworów). Dzieci powinny otrzymywać preparaty wapnia, mikroelementy (cynk, magnez) i witaminy (D)
  • powolne rozszerzanie diety dziecka o warzywa i owoce (nie wcześniej niż w 4. i nie później niż w 7. miesiącu życia dziecka)
  • wprowadzanie każdego nowego pokarmu co 3-5 dni, początkowo w małych ilościach (1-2 łyżeczki), zwiększając jego ilość dzień po dniu. Należy próbować podawać kolejno wszystkie warzywa i owoce, nawet potencjalnie alergizujące
  • w przypadku nieprawidłowej reakcji dziecka na wprowadzony pokarm, odstawienie tego pokarmu i ponowne jego wprowadzenie dopiero po 2 tygodniach, aby wykluczyć przypadkowość wystąpienia objawów. Po ponownym wystąpieniu objawów dany pokarm należy wyeliminować z diety dziecka na okres 3-6 miesięcy, po czym ponownie wykonać próbę
  • w przypadku alergii na ryby, mięczaki i skorupiaki zastępowanie tych pokarmów produktami bogatymi w białko, minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe, jak np.: rośliny strączkowe, mięso, zboża, oliwa z oliwek, a także jaja i mleko w przypadku braku reakcji alergicznej po spożyciu.

Posiłki dla dziecka alergicznego należy przygotowywać z jak najmniej przetworzonych przemysłowo produktów (konserwanty, ulepszacze, sztuczne barwniki), gdyż one również mogą wywoływać reakcje alergiczne. Należy również dokładnie czytać etykiety, aby wykluczyć ukryte źródła alergenów. Większość dzieci z alergią pokarmową wyrasta z tego schorzenia w wieku 2-3 lat. Około 85% dzieci wyrasta z alergii na białka mleka krowiego, jaj, soi i pszenicy do piątego roku życia. Natomiast alergia na białka orzechów, ryb i skorupiaków zostaje również w wieku dorosłym. Jedynie około 20% dzieci zaczyna tolerować alergeny orzechów ziemnych.


Autorka: Dr n. med. Alicja Karney, specjalista pediatra, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie

Piśmiennictwo:

  1. Kaczmarski M., Nadwrażliwość́ pokarmowa u dzieci i młodzieży, Stand. Med., 2009;3,6, 379-398.
  2. Kaczmarski M.Wasilewska J,Jarocka-Cyrta E i wsp. Polskie stanowisko w sprawie alergii pokarmowej u dzieci i młodzieży. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2011;28 (supl.2) 75-116.
  3. Kurzawa R, Wanat-Krzak M.: Atopowe zapalenie skóry. Poradnik dla lekarzy. Wyd. HelpMed, Kraków 2007.
  4. Nowacki Z. Alergia na pokarmy. Copyright by Zygmunt Nowacki, Kraków 2011.
  5. Albrecht P, Pituch A. Praktyczny przewodnik po alergii na białka mleka krowiego u dzieci. PZWL, Warszawa 2015.

Zobacz także

Nie ma złej pory na czytanie książek, a jesienne wieczory zachęcają do lektury wyjątkowo

14 błędów, które kobiety popełniają w związkach. Tak, tak, my drogie Panie…

4 błędy wychowawcze, które popełniamy, zwłaszcza, gdy dzieci stają się nastolatkami