Go to content

Zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko udaru. Jedzenie czekolady ma sporo zalet!

czekolada
Fot. iStock / Eva Katalin Kondoros

Trudno znaleźć kogoś, kto czekolady nie lubi. Gorzka, mleczna czy z orzechami – kochamy ją pod każdą postacią. A co najważniejsze, z umiarem możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia. Jakie korzyści zdrowotne skrywa w sobie ten popularny smakołyk?

Czekolada – jaką wybrać?

Czekolada to najpopularniejsza na całym świecie słodycz. Najzdrowsza jest ta o intensywnym smaku, z jak największą zawartością kakao i tłuszczu kakaowego. Gorzka czekolada zawiera dobre tłuszcze i dużą ilość przeciwutleniaczy. Zaspokaja ochotę na coś słodkiego, sprawia, że problemy i smutki na chwilę uciekają, a co więcej – korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

Zobacz również: Surowa czekolada – zdrowsza wersja klasycznej tabliczki. Co kryje się pod tą nazwą?

6 zalet płynących z jedzenia czekolady

  • Zapobiega chorobom serca i zmniejsza ryzyko udaru

Zdaniem naukowców ciemna czekolada poprawia zdrowie serca. Jedno z badań dowodzi, że jedzenie czekolady raz w tygodniu zmniejsza o 8 proc. ryzyko zablokowania tętnic. Regularne spożywanie kosteczki ciemnej czekolady dziennie wiąże się z niższym ryzykiem choroby wieńcowej. Wszystko dzięki flawonoidom, które nasilają działanie tlenku azotu, który z kolei rozluźnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.

  • Poprawia pracę mózgu

Spożywanie ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao korzystnie wpływa na pracę mózgu. Czekolada, dzięki bogactwu flawonoidów i magnezu, korzystnie wpływa na procesy myślowe. Stymuluje aktywność nerwową w obszarach mózgu związanych z przyjemnością i nagrodą, co z kolei poprawia nastrój i zmniejsza stres. Gorzka czekolada zawiera kofeinę, fanyloaminę, anandaminę – związki te pobudzają wydzielanie endorfin (hormonów szczęścia), które szybko poprawiają samopoczucie. Spożywanie czekolady ma korzystny wpływ na pamięć i wspomaga lepsze przyswajanie wiedzy.

  • Poprawia poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy

Choć codzienne jedzenie mlecznej czekolady nie wydaje się skutecznym sposobem zapobiegania rozwoju cukrzycy, to przeprowadzone badania dowodzą, że „umiarkowana” ilość ciemnej czekolady bogatej w kakao poprawia metabolizm glukozy. Flawonoidy znajdujące się w ciemnej czekoladzie zmniejszają stres oksydacyjny, który zdaniem naukowców jest główną przyczyną insulinooporności.

  • Wspomaga pracę układu pokarmowego

Co ciekawe, ciemna czekolada może pomagać kontrolować apetyt, co z kolei sprzyja utracie wagi. Oczywiście zbyt duże spożywanie tego smakołyku może utrudnić pozbycie się dodatkowych kilogramów. Podczas trawienia zachowuje się jak prebiotyk, który selektywnie pobudza aktywność lub wzrost bakterii w jelicie.

Zobacz również: Gorąca czekolada idealna na chłodne dni. Jak zrobić ten pyszny i rozgrzewający napój?

  • Obniża poziom złego cholesterolu

Ponoć ciemna czekolada obniża poziom złego cholesterolu (LDL), a podnosi poziom dobrego (HDL). Masło kakaowe zawiera kwas oleinowy będący tłuszczem jednonienasyconym, który znajduje się również np. w oliwie z oliwek. Jednak przeprowadzone badania nie są jeszcze wystarczające by móc jednoznacznie stwierdzić, że czekolada to skuteczny produkt w walce z cholesterolem.

  • Zwalcza wolne rodniki i zapobiega nowotworom

Przeciwutleniacze ukryte w ciemnej czekoladzie chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu i rozwój niektórych chorób. Dieta bogata we flawonoidy, których cennym źródłem jest czekolada, zapobiega uszkodzeniu komórek, będących niekiedy prekursorami wielu nowotworów. Epikatechina odpowiedzialna jest za właściwości przeciwnowotworowe.