Oprócz wody, kawa jest najbardziej rozpowszechnionym napojem na świecie. Według statystyk około 2,25 miliarda osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki małej czarnej. W Polsce w ciągu ostatnich 10 lat spożycie wzrosło o ponad 80 proc., a najchętniej sięgamy po latte, espresso i cappuccino. Nie tylko stawia na nogi, lecz także jest doskonałym pretekstem do spotkania bądź nawiązania nowej znajomości. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, co się dzieje z ciałem po wypiciu kawy? Przyjrzyjmy się jakie zmiany zachodzą w organizmie przez 6 godzin po wypiciu pierwszego łyka.
Kawa i mózg
Właściwości kawy korzystne dla mózgu stały się tematem badań naukowców. Prowadzą działania, które mają na celu stwierdzić, czy może stać się ona skutecznym środkiem ochronnym przed zwyrodnieniami mózgu oraz czy może chronić przed depresją. Skąd takie przypuszczenia?
Głównym powodem, dla którego ludzie sięgają po kawę, są jej właściwości pobudzające i rozjaśniające umysł. Odpowiedzialne są za to substancje chemiczne, które przenikają do mózgu. Na przykład kofeina łatwo przekracza barierę krew-mózg i skutecznie blokuje aktywność adenozyny, która powoduje zmęczenie oraz senność. To dzięki temu masz więcej energii, zaczynasz jaśniej myśleć. Ta właściwość została wykorzystana przy leczeniu bólu w migrenach o etiologii naczyniowej. Poza tym kawa wpływa na nasz nastrój.
Dopamina to hormon szczęścia, dodający energii neuroprzekaźnik. To dzięko niemu mamy motywację i chęć do działania. Dlatego warto zadbać o jego odpowiedni poziom i sięgać (w granicach rozsądku) po substancje uważane za mniej szkodliwe używki, takie jak kawa, herbata i alkohol. Od rana może nam pomóc mała czarna, która poprawi nastrój i zwiększy czujność. Chyba nie ma prostszego sposobu na dobry humor od rana (no dobra – seks jest jeszcze lepszy:))
Warto wspomnieć także o tym, że wpływa pozytywnie na naszą pamięć. Po wypiciu filiżanki ulubionego napoju zwiększają się zdolności przyjmowania wiedzy i zapamiętywania, ponieważ kofeina delikatnie podnosi poziom adrenaliny. W związku z tym zostaje zwiększone tempo wydzielania przekaźnika zwiększającego pamięć, czyli acetylocholiny. Więc kiedy czujesz, że masz kryzys w ciągu dnia i gorzej zapamiętujesz informacje, kubek aromatycznej kawy na pewno ci pomoże.
Kawa i ciało
Podczas gdy wiele osób sięga po kawę, aby się rozbudzić i podnieść poziom energii, warto także uświadomić sobie, że posiada ona cenne korzyści dla naszego ciała. Oto niektóre z nich.
Jeśli walczysz ze zbędnymi kilogramami, nie rezygnuj z kawy. Kofeina podkręca metabolizm, w związku z czym przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednak postaw na kawę dobrej jakości i bez dodatku białego cukru. Dodatkowo warto sięgnąć po czarny napój przed wysiłkiem fizycznym, ponieważ zwiększa zdolności psychoficznego pobudzenia.
To także źródło antyoksydantów, czyli związków zwalczających choroby i zapobiegających starzeniu się. Chronią przed miażdżycą, chorobami serca, udarami, cukrzycą i wieloma schorzeniami. Poza tym opóźniają proces starzenia się organizmu, co jest dobrą informcją. Czyżby filiżanka kawy mogła zastąpić dobry krem?:)
Dodatkowo zawiera mnóstwo witamin, głównie z grupy B. Jedna filiżanka dostarcza odpowiednio 11 proc., 2 proc. i 6 proc. zalecanego dziennego spożycia witamin B2, B3 i B5, które mają istotne znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Wpływają na równowagę psychiczną oraz chronią przed nowotworami.
Poza tym działa ochronnie na wątrobę i pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy naczyń krwionośnych.
Łyk kawy. I co dalej?
Jakie pozytywne korzyści ma kubek kawy dla naszego mózgu i ciała już wiemy. Ale co się dzieje z organizmem, kiedy ona w nim krąży? Prześledźmy to kolei.
W ciągu 10 minut po wypiciu, kofeina wchodzi do krwiobiegu, powodując wzrost tętna i ciśnienia krwi. Po 20. minutach wiąże się z adenozyną i zostaje zmniejszone uczucie senności. Jednocześnie podnosi się poziom dopaminy, przez co czujemy się szczęśliwsi i mamy więcej siły oraz motywacji do działania. Po 30. minutach nadnercza zaczynają wytwarzać więcej hormonów. W ciągu 40 minut organizm wytwarza więcej serotoniny, co wpływa na poprawę siły mięśni i koordynacji. W ciągu 4 godzin zwiększa się metabolizm, przez co spalamy szybciej tkankę tłuszczową. W 6 godzinie kofeina powoduje działania moczopędne i dlatego częściej oddajemy mocz. W tym czasie ponad 50 proc. kofeiny zostaje wydalone z organizmu.
Jak widać kawa ma wiele pozytywnych korzyści dla ciała i mózgu. Jednak, aby wykorzystać jej cenne właściwości, nie powinniśmy przekraczać zalecanej dziennej dawki, czyli mniej niż 400 mg kofeiny na dobę, czyli ok. 4 filiżanek. Należy pamiętać także o tym, żeby uzupełniać magnez, ponieważ kawa go wypłukuje i mogą pojawić się działania niepożądane, takie jak np. drżenie rąk lub mrowienie. To chyba dobry czas na kawę:)
Źródło: powerofpositivity.com, kawa.pl