Zima nie jest czasem szczególnie sprzyjającym kondycji skóry, na co wpływ ma nie tylko mniejsza ilość promieni słonecznych, ale i dieta uboga w świeże owoce i warzywa. Cera staje się przesuszona, ziemista.
W dodatku suche powietrze, odkręcone grzejniki i mniejsza ilość ruchu widocznie wpływają na stan cery. I w lustrze zamiast promiennego odbicia, widać zaskórniki, rozszerzone pory, oraz inne problemy skrzętnie ukrywane pod makijażem. Niestety same kosmetyki nie uczynią cudu, czas wprowadzić wiosenne porządki na twarzy. Detoks, czyli oczyszczanie skóry następuje nie tylko przez zastosowanie kosmetyków, oraz picie wody. Chodzi tu również o dostarczenie w pożywieniu tych witamin, które od wewnątrz dodadzą blasku.
Postaw na witaminy, którymi karmi się skóra:
Witamina A. Jej brak wpływa na przesuszenie skóry. Bez problemu uzupełnimy jej niedobory włączając do diety produkty takie jak żółtka jajek, pełnotłuste mleko i jego przetwory, tran, tłuste ryby morskie, wątróbkę, marchew, suszone morele. Dużą ilość tej witaminy zawierają warzywa w kolorze zieleni i pomarańczy.
Witamina B1, B6. Jej niedobory wpływają na pojawianie się wyprysków na skórze, utratę jej elastyczności. Witaminy z grupy B znajdziemy w takich produktach jak: orzechy, nasiona słonecznika, ryby, zielone warzywa liściaste, pełnoziarniste pieczywo.
Witamina C. Odgrywa nie tylko ważną rolę w budowaniu odporności organizmu. Przy niedostatku skóra traci jędrność, witamina C neutralizuje wolne rodniki które uszkadzają komórki, uczestniczy w tworzeniu się kolagenu, wpływającego na młody, świeży wygląd. Aby uzupełnić braki, warto spożywać owoce jagodowe, cytrusy, paprykę, natkę pietruszki oraz owoce róży.
Witamina D. Jej braki szczególnie dotykają nas zimą, z powodu małej ilości promieni słonecznych, które wpływają na powstawanie jej w organizmie. Jej niedobór wpływa na stan skóry pośrednio, wpływając na system nerwowy, objawiając się bezsennością i nerwowością. A jak wiadomo to również wpływa na stan skóry. Poza suplementami można ją uzupełnić żółtkami jaj, mlekiem, podrobami, tranem.
Witamina E. Chroni lipidy naskórka przez uszkodzeniem, odżywia skórę, poprawia ukrwienie, przeciwdziała procesom starzenia, ujędrnia ją. Znajdziemy ją w warzywach liściastych, olejach roślinnych, migdałach, orzechach ziarnach zbóż, a także w maśle.